Linkuri accesibilitate

Gesturi de solidaritate internațională cu formația „Pussy Riot”


Nadejda Tolokonnikova, una din membrele formației Pussy Riot, la procesul de la Moscova
Nadejda Tolokonnikova, una din membrele formației Pussy Riot, la procesul de la Moscova

În peste 20 de orașe din lume vor avea loc după-amiază demonstranții simultane de solidarizare cu cele trei membre ale grupului Pussy Riot.


Astăzi după-masă un tribunal din Moscova urmează să pronunțe sentința în procesului celor trei membre ale grupului punk Pussy Riot, judecate pentru huliganism după ce au cântat un cântec anti-Putin într-o biserică. Înainte de protestul ținut în perioada campaniei electorale rusești, puțină lume auzise de Pussy Riot. Acum, în orele dinaintea verdictului, activiștii pentru drepturile omului și artiștii le țin pumnii în lumea întreagă, de la Toronto până la Moscova. Detalii, în relatarea lui Mircea Țicudean.

Agenția AP scrie că în peste 20 de orașe din lume vor avea loc după-amiază, cu o oră înaintea pronunțării verdictului, demonstranții simultane de solidarizare cu cele trei membre ale grupului Pussy Riot care riscă o pedeapsă de până la șapte ani de închisoare pentru huliganism și „ură religioasă”.

În ultimele zile, apeluri pentru eliberarea fetelor, care se află deja în arest de cinci luni, au venit din partea unor celebritități ale show-business-ului ca Madonna sau Red Hot Chilli Peppers, a unor parlamentari occidentali și a apărătorilor drepturilor omului.

Ieri, la Chișinău, în fața ambasadei Federației Ruse, 10 membri ai filialei moldovene a organizației Amnesty International au cerut eliberarea artistelor, invocând dreptul democratic la libera exprimare.

La altă ambasadă rusă, cea de la Washington, suporterii Pussy Riot au înmânat unui diplomat rus marți două cutii cu 70.000 de petiții pentru eliberarea fetelor. Diplomatul a primit cutiile, a urcat în clădirea ambasadei și le-a aruncat pe fereastră.

AP notează că una din cele mai neobișnuite manifestări de solidaritate a avut loc în capitala islandeză Rejkyavik, unde primarul orașului, Jon Gnarr, a defilat sâmbăta trecută în cadrul paradei gay anuale îmbrăcat într-o rochie roz și purtând o cagulă colorată – întocmai ca fetele din Pussy Riot.

La fel a procedat Madonna în concertul ei recent de la Moscova, iar văduva lui John Lennon, Yoko Ono, a trimis personal un mesaj de solidaritate uneia din acuzate, spunând că pledoaria ei finală din proces a impresionat-o și a inspirat-o.

În Marea Britanie mai mulți muzicieni de renume mondial, în frunte cu Pete Townsend de la Who și cu Pet Shop Boys, au publicat o scrisoare de protest în ziarul „Times” înaintea sosirii președintelui Putin la olimpiada de la Londra.

Astăzi, protestul simultan mondial va avea loc cu o oră înaintea verdictului, adică la ora 14 ora Moscovei, în peste 20 de orașe din lume, având ca fundal, de exemplu catedrala Sagrada Familia din Barcelona, grădina ambasadei ruse de la Londra sau podurile peste Sena de la Paris. Ceva mai târziu va avea loc un protest și în piața Times, din centrul New Yorkului.

În puținele sale comentarii de până acum pe tema cazului Pussy Riot, președintele Vladimir Putin a spus că nu ar vrea o pedeapsă prea aspră. Comentatorii de la Moscova anticipează că fetele vor fi condamnate, dar speră că vor primi cel puțin o pedeapsă minimă, care să nu depășească prea mult timpul pe care l-au petrecut deja în arest preventiv.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG