Linkuri accesibilitate

Lustrația: o propunere pentru decomunizarea totală a societăţii


Valeriu Munteanu: „nu cred că trebuie să aşteptăm să ajungă în Parlament copiii mei sau nepoţii dumneavoastră pentru a face lustrația.”


„Lustraţie” este denumirea procesului parcurs de majoritatea statelor post-comuniste ce prevede deconspirarea persoanelor care au făcut parte din aparatul represiv al regimurilor sovietice şi limitarea accesului acestora la funcţii şi demnităţi publice. Va fi sau nu iniţiat un asemenea proces şi în R. Moldova, aşa cum consideră necesar cel puţin o componentă a alianţei de la guvernare? Căutăm răspuns la această întrebare cu invitatul nostru din această dimineaţă, deputatul liberal Valeriu Munteanu, iniţiatorul unei inventarieri, deocamdată, a dosarelor pe informatorii KGB-ului care s-au păstrat sau nu în arhivele SIS-ului moldovenesc.

Europa Liberă: M-am gândit să compar această intenţie a dumneavoastră de a declanşa lustraţia cu spiritual din miturile musulmane, acel Gin care a ieşit din lampa lui Aladin. Dumneavoastră sigur că aţi vrut să imprimaţi o valenţă pozitivă, dar iată comuniştii încearcă să o îndrepte împotriva autorilor: ei se simt la adăpost şi se declară siguri că nu vor figura în viitoarea listă. Dar, în principiu, credeţi că se poate aduce la un bun sfârşit legea lustraţiei, sau procesul lustraţiei şi la noi, despre care mai mult s-a vorbit decât s-a făcut?…

Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu: „Eu personal am fost foarte mult deranjat de modul zeflemitor în care PCRM a început să cocheteze cu ideea legii lustraţiei, după care au revenit şi au zis că nu era decât o poziţie personală a fostului director SIS, actualul deputat PCRM. Noi avem mai multe restanţe din anii '90, de la începutul statalităţii Republicii Moldova, dacă pot să zic aşa. Unele dintre ele chiar nu pot fi ignorate şi nu putem, să mergem mai departe până nu rezolvăm aceste probleme. Noi, până să plecăm în vacanţă parlamentară, am aprobat foarte cunoscuta hotărâre a Parlamentului privind interzicerea simbolurilor comuniste. Trebuie să mergem mai departe, or această lege a lustraţiei este una foarte importantă în acelaşi context.”

Europa Liberă: Dar de ce nu aţi făcut-o în pachet, dle Munteanu? Atunci când aţi condamnat simbolurile, să fi trecut la pasul hotărât? Şi dacă ne amintim bine, în proiectul iniţial de condamnare a comunismului era prevăzut să fie condamnate şi persoanele care au servit acelui regim aţi fost nevoiţi să renunţaţi la acest aspect la insistenţa colegilor voştri democraţi?

Valeriu Munteanu:
„Nu doar democraţi, ci şi liberal-democraţi. Este adevărat, proiectul primar pe care l-a propus Partidul Liberal era unul mult mai îndrăzneţ, dar având în vedere faptul că am avut nevoie şi de voturile colegilor din Alianţă, a trebuit să facem anumite concesii. Dar şi atunci am declarat, preşedintele Ghimpu a fost foarte explicit, şi noi o să materializăm acele declaraţii, noi o să mergem mai departe întru executarea acelei idei pe care o avem, de decomunizare totală a societăţii…”

Europa Liberă: Dar de unde aveţi certitudinea că veţi fi sprijiniţi acum, dacă nu aţi fost atunci?

Valeriu Munteanu:
„Noi sperăm foarte mult ca colegii noştri care au stat la îndoială atunci, acum să revină şi totuşi să susţină proiectul nostru, pentru că cel puţin la acea etapă au fost foarte puţine argumente pentru a nu susţine, au fost foarte evazivi unii dintre ei.”

Europa Liberă: Dar de ce ar fi nevoie să se facă mai întâi acest inventar şi abia după - să se vadă dacă poate fi iniţiată şi o lege a lustraţiei? De ce nu invers: iniţiaţi legea lustraţiei, o treceţi prin legislativ şi după asta – vedem ce dosare avem la îndemână?

Valeriu Munteanu:
„Noi, la Partidul Liberal, muncim la această lege a lustraţiei şi atunci când o să venim în sesiune parlamentară, noi vom pune pe masa Parlamentului şi această lege. Dar aceasta este o procedură paralelă. În Republica Moldova nu s-a vorbit din' 90 încoace foarte mult despre legea lustraţiei, cât despre lipsa acelor dosare ale informatorilor şi colaboraţioniştilor de tot felul cu KGB-ul al RSSM; că ele lipsesc, că ele au fost duse, că sunt la Moscova, că sunt în Transnistria, că ele au fost arse, sau altceva. Haideţi să vedem acest lucru, să creăm o comisie parlamentară şi această comisie în virtutea atribuţiilor sale va stabili foarte clar: sunt în Republica Moldova, au fost duse, cine le-a ars, a cui a fost responsabilitatea…”

Europa Liberă: Şi dacă nu sunt dosarele, vă opriţi?

Valeriu Munteanu:
„Nu, nu este adevărat. Nu ne oprim pentru că acesta este doar un aspect al legii lustraţiei. Lustraţia este mult mai profundă şi ea în primul rând trebuie să prevadă pe cei care au ocupat funcţii înalte în fostul Partid al comuniştilor, a actualei Republici Moldova ca să fiu mai explicit.”

Europa Liberă: Dle Munteanu, şi cum rămâne cu celebra aserţiune a domnului Lucinschi, că dacă deconspirăm agenţii KGB-ului, rămânem fără intelectualitate... Dumneavoastră personal ce credeţi despre asta?

Valeriu Munteanu:
„Această declaraţie a fost făcută la începutul anilor '90, au trecut 20 de ani, s-a schimbat sângele politic de atunci, au mai apărut şi alţi oameni în politică şi alte domenii. Desigur, ar fi catastrofal pentru noi să fie desfigurate anumite personalităţi pe care noi le-am avut ca şi icoane, dar eu cred că nu se va întâmpla absolut nimic…”

Europa Liberă: Dar aici este siguranţa comuniştilor, ei sunt convinşi ca şi cum că mai mulţi agenţi ai KGB sunt în tabăra liberalilor, a democraţilor… or, ei sunt în siguranţă, ei au lucrat ca şi cum nominal şi legal…

Valeriu Munteanu:
„Comuniştii sunt nişte „cartofori”, adică nişte jucători de cărţi care încearcă acum nu altceva decât să blufeze. Încearcă să ne sperie, încearcă să zică haideţi să vedem. Noi am discutat acest lucru la Partidul Liberal şi noi nu avem absolut nici o rezervă în acest sens. Mai mult decât atât, în 2004 partidul pe care l-am moştenit noi, Partidul Reformei, a avut o hotărâre prin care a zis: nu vom admite în rândurile partidului foşti conducători de toate nivelele ai PC al RSSM. Şi noi ne-am ţinut de acest principiu şi nu-i avem astăzi în rândurile partidului.”

Europa Liberă: Ultima întrebare, principială, dle Munteanu. Chiar credeţi că acum e momentul să ne lepădăm de comunism, când sondajele arată că tot mai mulţi cochetează cu patria lui Putin, cu trecutul sovietic, acum chiar este momentul şi se poate face o întoarcere definitivă spre Europa?

Valeriu Munteanu:
„Iată această întrebare monumentală despre când este momentul să ne lepădăm de Satana cred că s-a pus de la '90 încoace…”

Europa Liberă: Eu nu am spus asta. Dumneavoastră aţi comparat…

Valeriu Munteanu:
„Este adevărat. Există, aşa, pe centrul politic din Republica Moldova câţiva oameni care reiterat ne amintesc că nu este cazul, că nu este momentul, să mai aşteptăm 5 ani, să mai aşteptăm 7 ani… Şi unii din ei se tot perpetuează prin Parlament, iar în anumite perioade chiar la putere.

Este contraproductivă această gândire pentru Republica Moldova, pentru că în situaţia în care n-o s-o facem acum, atunci când? Eu nu cred că trebuie să aşteptăm ca copiii mei sau nepoţii dumneavoastră să ajungă în Parlament sau în viaţa politică ca să facă acest lucru.”

Europa Liberă: Dar există riscul să nu fiţi sprijiniţi. Nu este vorba că nu e momentul, dar ca un politician trebuie să vă gândiţi şi la sprijinul pe care l-aţi putea sau nu avea…

Valeriu Munteanu:
„Este adevărat. Acum trei luni cred că nimeni nu s-ar fi gândit că vom găsi sprijin deplin pe interiorul Alianţei pentru hotărârea Parlamentului despre interzicerea simbolurilor comuniste. Iată vin şi alte propuneri din partea unor colegi care s-au sesizat în acest sens şi vor şi ei să vină cu anumite propuneri în vederea îmbunătăţirii acelei hotărâri.”

Europa Liberă: Dle Munteanu, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG