Linkuri accesibilitate

Moldovenii și religia


La mînăstirea Noul Neamț
La mînăstirea Noul Neamț

83% dintre moldoveni se declară credincioși, iar numai 5% atei.


Astăzi a fost dat publicității, un sondaj realizat de compania Gallup International si intitulat „Indexul religiozităţii şi ateismului”. Indexul măsurat, la nivel global, auto-percepţia sentimentelor de religiozitate la un numar de 50.000 de oameni - bărbaţi şi femei din 57 de ţări şi 5 continente. Un sondaj de opinie asemanator a fost făcut şi în 2005, iar cel de acum dovedeşte o anume schimbare în modul în care oamenii se raportează pe sine faţă de religie. Studiul a fost făcut cu aceleaşi întrebări în toate cele 57 de ţări. 83 % dintre moldoveni se declara credincioși, plasind Moldova printre ţările cele mai „religioase” din lume. Mai multe de la Oana Serafim:

Dintre cei intervievaţi 97% din budişti, 83% dintre protestanţi, 80% dintre hinduşi şi 81% dintre catolici s-au definit drept persoane religioase. Numai 74% dintre musulmani şi 38% dintre evrei s-au auto definit astfel.
Dacă ne uităm la continente, Africa este cel mai religios continent, urmat de America Latina şi lumea arabă. 51% dintre europenii occidentali şi 66 % dintre europenii orientali se declară religioşi.

Cu procentul mare de moldoveni care se declară credincioși, 83% Moldova se plasează între primele 20 de ţări religioase ale lumii. Cea mai religioasă ţară este Ghana, urmată de Nigeria. Dintre europenii orientali, cei mai religioşi se declară armenii, 92%, urmaţi de balcanicii macedoneni cu 90% şi de români cu 89 %.

In partea cealaltă a clasamentului, adică populaţiile care sint mai inclinate să spună că sunt atee, chinezii sunt cei mai convinşi ateişti în proporție de 47 %, urmaţi de japonezi – 31 % şi de europenii cehi 30 % si francezi 29 %.

In Moldova numai 5% dintre cei intervievati s-au declarat ca nefiind persoane religioase şi tot 5% atei convinşi.

Printre ţările din regiune, 71% dintre ucrainieni se declara persoane religioase şi 3% atei, 55% dintre ruşi se consideră religioşi şi 6 % dintre ei atei…

Ataşamentul religios este foarte puternic in ţările care se află în centrul unor conflicte – majoritatea ţări musulmane – Irakul 88 %, Pakistanul 84% şi cu un procentaj identic cu al Moldovei, Afganistanul 83%.

Studiul nu oferă şi o analiză amănunţită a datelor, doar aprecierea că în măsură ce o ţară devine mai prosperă, populaţia tinde să se îndepărteze de sentimentele de religiozitate şi oamenii să se perceapă pe ei înşişi drept mai puţin religioşi.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG