Linkuri accesibilitate

Apelul președintelui Timofti


Opinii ale analiștior: președintele câştigă în greutate în viaţa politică şi poate deveni cu adevărat arbitrul principal în această viaţă.”


La o zi după ce a fost rugat de partizanii apropierii de Rusia să inițieze el însuși referendum pentru aderarea la Uniunea Vamală, președintele Nicolae Timofti a dat publicității o declarație în care își confirmă opțiunea pro-occidentală și condamnă grupările care încearcă să abată Moldova de pe drumul integrării europene. Relatează de la Chișinău Liliana Barbăroșie.

Preşedintele Nicolae Timofti a lansat un apel la calm şi reţinere, criticând grupările şi partidele care provoacă ciocniri agresive sau care cer „referendumuri locale şi naţionale pe teme confuze.”

Este pentru prima dată, cînd Preşedintele Timofti se adresează cetăţenilor încercând să-i convingă să nu se lase atraşi în acţiuni destabilizatoare de pe agenda unor partide despre care, ar fi dirijate, după părerea preşedintelui Timofti, din afară, de forţe ostile statului Republica Moldova. Forţe care vor îndepărtarea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, şi asta pentru că se declară convins preşedintele, este foarte aproape de atinge această ţintă.

Printre aceste acţiuni, şeful statului menţionează recentele proteste ale credincioşilor şi îndemnul mai vechi al comuniştilor la nesupunerea civică sau arborare de steaguri istorice false, intenţia social-democraţilor de a organiza un referendum privind aderarea la organizaţii regionale dominate de Rusia şi recentele violenţe de la Bălţi. Violenţe după care, de altfel, şeful statului îşi atrăsese criticile unor analişti că nu a încercat să le prevină printr-o expunere de poziţie similară anticipatoare.

Acum, că şeful statului a luat atitudine, comentatorii apreciază gestul său şi spun că este o intervenţie absolut necesară. Istoricul şi analistul Octavian Ţicu:

„Lucrurile într-adevăr au degenerat, pentru că dacă iniţial am văzut câteva acţiuni de acest gen legate de date istorice care aveau un reper istoric de a fi consemnate, acum vedem că asemenea ciocniri devin regularitate şi mesajele lansate de părţile implicate în acţiunile respective nu se încadrează în agenda politicii interne şi externe a Republicii Moldova. Preşedintele, în sfârşit, a dat curs împuternicirilor pe care le are, pentru că această chemare la consens este o dovadă, în sfârşit, că asistăm la o manifestare a preşedintelui ca persoana cea mai importantă în Republica Moldova, ca arbitru al vieţii politice moldoveneşti. Eu cred că este primul gest care îl lansează în politica moldovenească. De la această ipostază câştigă în greutate în viaţa politică şi poate deveni cu adevărat arbitrul principal în această viaţă.”

Anatol Ţăranu laudă şi el gestul preşedintele, mai ales pentru că este unul extrem de clarificator şi echilibrat. Preşedintele a făcut bine că a explicat cetăţenilor că tulburările sunt inspirate din exterior, crede analistul, fără a spune pe cine îi are în vedere:

„Cred că s-au pus accentele destul de bine. Nu s-a ajuns atât de departe ca să fie nominalizaţi actori din exteriorul ţării la modul direct, ceea ce ar putea provoca complicaţii de ordin diplomatic. Dar în acelaşi timp s-a menţionat că evenimentele din interiorul Republicii Moldova au corespondenţă în afară. Şi aceasta este suficient: ca populaţia să fie avertizată. În rest, declaraţia conţine şi avertizarea forţelor care au participat la acele altercaţii de la Bălţi că guvernarea nu va lăsa orice urmări devierile de la starea legală a lucrurilor şi că cei acre au încălcat legea vor fi pedepsiţi. Eu cred că este o avertizare suficient de clară ca să mai potolească spiritele. Impactul va fi că se vor calma spiritele celor care sunt prea exaltaţi în ultima vreme,” crede Anatol Ţăranu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG