Linkuri accesibilitate

În Siria se intensifică luptele la Damasc


Ţările occidentale și-au sporit eforturile de a convinge Moscova și Beijingul să sprijine noi sancţiuni împotriva regimului sirian.

Activiștii sirieni relatează că armata ar folosi elicoptere de atac în suburbiile Damascului, unde s-ar da cele mai intense lupte cu rebelii în capitala siriană de la începutul rebeliunii anti-regim cu 16 luni în urmă. Luptele continuă pentru a treia zi în cel puțin patru suburbii ale Damascului, Crucea Roșie declarând că țara este cuprinsă de războiul civil.

Armata siriană a folosit deja tancuri și rachete în luptele din sudul Damascului izbucnite la sfârșitul săptămânii trecute. Dar astăzi au apărut relatări că regimul folosește și elicoptere pentru a opri o ofensivă a rebelilor.

Luptătorii opoziției din Armata Siriană Liberă spun că au lansat un atac masiv împotriva forțelor guvernamentale pe care îl numesc operațiune ”vulcanul de la Damasc și cutremurele din Siria”. Ei o descriu drept ”primul pas strategic pentru aducerea țării în stare de nesupunere civilă totală” față de regimul președintelui Bashar al-Assad.

Ținte legitime ale atacurilor rebele sunt declarate toate secțiile și punctele de securitate din orașe și zonele rurale, precum și toate oficiile străine de pe pământ sirian care sunt aliate cu regimul, inclusiv cele ale milițiilor șiite libaneze Hezbollah, membrii Gărzii Revoluționare iraniene, militanții irakieni și facțiunile palestiniene pro-Assad.

La geneva, directorul general al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, John Ging a declarat că înrăutățirea situației în Siria complică furnizarea ajutoarelor umanitare pentru civilii afectați.

”Ne confruntăm cu obstrucția politică puternică din partea guvernului Siriei. Ne confruntăm și cu un mediu nemaipomenit de periculos pentru operațiunile noastre din cauza conflictului ca atare și din cauza capacității reduse a organizațiilor care încearcă să-și amplifice fizic operațiunile umanitare de la zero sau aproape de la zero la scară largă”.

Adrian Edwards, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați a spus că sirienii părăsesc țara într-un ritm tot mai sporit.

”Numărul refugiaților sirieni înregistrați sau ajutați de comisariat în Irak, Iordania, Liban și Turcia aproape că s-a triplat din luna aprilie și este astăzi de 112 mii. Trei pătrimi dintre ei sunt femei și copii. Se crede că numărul real al refugiaților sirieni este semnificativ mai mare pentru că mulți vin să se înregistreze doar când își epuizează propriile mijloace”.

Turcia a anunțat că va ridica o nouă tabără de refugiați cu capacitatea de 10.000 de persoane pentru sirienii care continuă să-și părăsească țara măcinată de conflictul armat. În prezent în 10 tabere de refugiați de-a lungul frontierei turco-siriene sunt găzduiți aproape 40.000 de oameni. Numai luni seară au trecut granița turco-siriană 525 de oameni. Printre aceștia se numără un general de brigadă și patru colonei.

Aceștia au dezertat după îndemnul adresat politicienilor și militarilor sirieni de fostul ambasador al Damascului la Bagdad, Nawaf Fares, cel mai înalt oficial care a părăsit până acum regimul. Numărul generalilor sirieni care au procedat la fel a ajuns la 18.

Pe plan diplomatic, țările occidentale și-au sporit eforturile de a convinge Moscova și Beijingul să sprijine la Consiliul de Securitate ONU o rezoluție care ar transmite regimului sirian avertismentul cu sancțiuni internaționale, dacă nu ia măsuri pentru oprirea violențelor.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG