Linkuri accesibilitate

Reuniune crucială a miniştrilor din zona euro la Bruxelles


Miniştrii de finanţe discută planurile de implementare a sistemului de uniune bancară şi a fondurilor de urgentă decise de liderii UE.


Problemele financiare ale Spaniei și altor țări europene îndatorate domină agenda unei noi întruniri a miniștrilor de finanțe din zona euro. Relatează de la Bruxelles Dan Alexe.

Evolutia monedei europene în perioada imediat urmãtoare va depinde de rezultatele reuniunii din aceasta seara, la Bruxelles, a ministrilor de finante ai tarilor din zona euro. Cei 17 ministri vor stabili planurile de implementare a sistemului de uniune bancarã si a fondurilor de urgentã decise de liderii UE la reuniunea lor din urma cu 10 zile.

Marja de manevrã a ministrilor este foarte redusã, iar atentia pietelor e indreptatã asupra deciziilor ce se vor lua, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute moneda europeana a atins cel mai coborît nivel faţã de dolar din ultimii doi ani.

In paralel cu reuniunea ministrilor din zona euro, crucialã va fi si decizia de mâine a Curtii Constitutionale a Germaniei în legãturã cu constitutionalitatea fondurilor de urgentã decise de liderii UE. O decizie negativã a Curtii Constitutionale a Germaniei ar avea putea efecte foarte grave asupra monedei europene.

Noul ministru de finante al Greciei, Iannis Sturnaras, a fost de asemenea avertizat de colegii sãi cã va petrece cîteva momente neplãcute în aceastã searã, cînd i se va cere sã explice felul în care tara sa aplicã programele de salvare a economiei, care nu au fost inca aplicate cu rigoarea promisã.

Tot la aceasta intalnire va trebui anuntata inlocuirea sefului zonei euro, mandatul actualului sef, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, ajungand la final.

In sfarsit, Spania e nemultumita de faptul ca nu va putea primi un avans substantial din sumele promise pentru salvarea sistemului sau bancar. Se adauga aici si tensiunile intre tarile din nordul si sudul Europei, tensiuni negate oficial de capitale, dar reale. Tarile scandinave si Olanda sint foarte reticente la ideea de a continua sa sprijine financiar sudul in criza, o criza ce nu pare a se apropia de final, ba care se apropie acum in mod ingrijorator de Italia.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG