Linkuri accesibilitate

Satele moldoveneşti învaţă democraţia americană


Tinerele participante la programul FETE.
Tinerele participante la programul FETE.

Fete din 15 localități au coordonat timp de un an programe sociale finanțate de ambasada americană şi din banii strânși de la localnici.


Anul trecut, organizația neguvernamentală „Generația Pro” a lansat cu sprijinul Departamentului de Stat al Statelor Unite un program pentru tinerele din satele Republicii Moldova. Timp de zece luni, 24 de fete din 15 localități au coordonat programe sociale finanțate cu 10 mii de dolari de ambasada americană și cu alte 11 mii din banii strânși de la localnici. Corespondenta noastră la Chișinău, Alla Ceapai, a participat astăzi la ceremonia de bilanț a programului.

La modul practic fiecare proiect a însemnat soluţionarea unei probleme din satul de origine a participantelor. De exemplu, în Ştefăneşti, raionul Floreşti, a fost amenajat parcul, iar în satul Nou, raionul Cimişlia, un grup de voluntari au curăţat rîul din localitate. Participantele din satul Maradeni, raionul Făleşti, au procurat cărţi, rechizite şi jucării pentru copiii din grădiniţă. Iar participantele din Varniţa, raionul Anenii Noi, au decis să-i ajute pe bătrînii din sat rămaşi singuri.

Ambasada SUA în Moldova, cea care a finanţat acest program, a oferit circa o mie de lei pentru fiecare proiect local. În rest, fiecare participantă trebuia să găsească o metodă inventivă de a-i motiva pe localnici să contribuie. Cea mai des utilizată metodă a fost aşa numitul „război al bănuţilor”, despre care ne spune una din participante Daniela Beţivu:

„Am adus borcane de acasă de diferite dimensiuni. Am scris pe ele „Colectare pentru tomberoane în sat” şi fiecare clasă au pus în ele bănuţi, lei. Şi am acordat diplome celor mai active clase.”

Dar iată cum a adunat bani de la consăteni Doina Morohai din satul Ştefăneşti:

„Prima a fost cinema, adică vizionare de film în care am colectat 2002 lei, altă activitate a fost amplasarea boxelor de colectare de fonduri în instituţiile satului, adică în primărie, la poştă, în magazine, liceu, în care am colectat 2089 de lei.”

Colectarea de fonduri le-a dat multă bătaie de cap, spun fetele. Deoarece mai întîi trebuiau să convingă consătenii cît de importantă este soluţionarea problemei din sat.
Pentru a-şi promova proiectele tinerele au fost ajutate de voluntarii de la Corpul Păcii, cetăţeni americani, care petrec doi ani în unul din satele din Republica Moldova, ajutînd localnicii. Printre voluntarii de la Corpul Păcii este şi Leigh Stenberg:

„Ideea iniţierii acestui proiect mi-a venit acum doi ani cînd am venit pentru prima dată în Moldova şi am văzut că tinerele din sate sunt prea puţin implicate în treburile comunităţii. Am decis să încurajăm tinerele să fie mai active şi să le creăm oportunităţi de a aduce o schimbare în localitatea lor. Tinerele au participat la un atelier de lucru, unde au învăţat despre procesul electoral local şi cel decizional, despre partidele politice din Moldova, despre cum pot deveni adevăraţi lideri în comunitate. Le-am învăţat cum să identifice problemele din sat, cum să scrie un proiect şi să adune finanţe pentru a-l realiza.”

Maria Moser
Maria Moser
Prezentă la eveniment, soţia Ambasadorului SUA, Maria Moser, a spus că acest proiect este un exemplu despre cum funcţionează democraţia:

„Democraţia înseamnă cînd oamenii de rând, din popor, conduc. Deci, presupune implicarea activă a fiecăruia dintre voi. Pentru ca democraţia să meargă bine, ea are nevoie de cetăţeni informaţi şi pro-activi, care susţin ideile noi şi schimbările întru binele comunităţii. Este impresionant să văd atîtea fete active care sunt dornice să schimbe ceva în localităţile lor şi sper că veţi utiliza experienţa acumulată pentru a motiva şi alte fete să fie active şi să se implice.”

Maria Moser a mai menţionat că Ambasada SUA este mereu receptivă în a susţine financiar proiecte similare, care au drept scop consolidarea democraţiei din Republica Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG