Linkuri accesibilitate

În structurile sistemului de sănătate este prea puţină eficienţă


Valentina Stratan: „nu putem pune toţi medicii pe un cântar, sunt medici dedicaţi şi sunt cei corupți cu care trebuie să luptăm”.


Partidul Democrat, a doua formațiune ca mărime în alianța de guvernare, a decis la congresul dă sâmbătă să înceapă o reformă internă care să-i aducă victoria la alegerile următoare iar printre obiective și-a propus promovarea mai multor proiecte sociale. Valentina Ursu de discutat despre asigurările în medicină cu deputata democrată, Valentina Stratan din comisia parlamentară pentru protecție socială, sănătate și familie.

Europa Liberă: Chiar şi dacă există acest sistem de asigurări în medicină totuşi lumea rămâne a fi nemulţumită de felul cum îi sunt prestate serviciile în domeniul ocrotirii sănătăţii. De ce? Sunt întemeiate aceste nemulţumiri ale cetăţenilor?

Valentina Stratan: „De o parte este cetăţeanul care plăteşte şi care în anumite situaţii devine pacient pentru că se confruntă cu probleme de sănătate. Cealaltă parte este medicul nemulţumit, foarte nemulţumit că între timp i-a revenit un volum şi mai mare de lucru în comparaţie cu cel pe care l-a efectuat anterior. Dar cu părere de rău salarizarea a rămas în baza unor prevederi foarte învechite, care sunt stipulate într-o hotărâre de Guvern adoptată încă în 2003.”

Europa Liberă: Cât de sănătoasă este naţiunea?

Valentina Stratan: „Chiar avem o naţiune cred că foarte bolnavă; despre acest lucru vorbesc indicii înalţi de morbiditate şi mortalitate. Dar cel mai grăitor este faptul că avem un procent foarte mare de cetăţeni care mor la domiciliu în vârstă aptă de muncă.”

Europa Liberă: Pentru că sunt disperaţi spunând că cu această poliţă de asigurare în medicină oricum el nu poate să meargă încrezător la doctor ştiind că sănătatea lui va fi întremată.

Valentina Stratan: „Aşa este. Deseori discutăm cu cetăţenii şi ne convingem că există rezerve mari. Dar rezervele sunt în special în rândul celor care nu îşi cunosc drepturile. Şi aici este sigur o sarcină a instituţiilor medicale, a Casei Naţionale de Asigurări în Medicină, a Ministerului Sănătăţii, a ONG-urilor, cei care sunt obligaţi să facă tot posibilul ca populaţia să fie informată.

Dar pe de altă parte este şi interesul pe care trebuie să-l manifeste fiecare cetăţeni pentru a-şi cunoaşte drepturile. Pentru că eu vorbesc cu oamenii care sunt bine informaţi şi bine instruiţi şi spun – m-am dus la medic şi mi-a spus şi ce dacă ai poliţă, nu dragă eu îţi spun de ce servicii beneficiezi, de o consultaţie gratuită, de o analiză generală ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar dacă atitudinea doctorului este una ostilă faţă de pacient umilindu-l, spunându-i că salariul meu nu e atât de mare ca eu să am grijă de sănătatea ta?

Valentina Stratan: „Aici, chiar şi un salariu cât de mare nu ar fi nu o să rezolve problema. Aici depinde mult şi de cei şapte ani de acasă a medicului şi de bunăvoinţa, de educaţia lui. Trebuie să-şi amintească că a dat un jurământ şi şi-a asumat anumite responsabilităţi în faţa pacientului. Dar evident că este şi factorul de decizie, este Ministerul care chiar trebuie să se gândească că nu poţi critica până la infinit medicul de această atitudine, ne oferindu-le altceva în loc.

Pentru că chiar este în batjocoră, un salariu atât de mic de 2000-3000 de lei pentru un medic care are un stagiu de muncă de 30 de ani cu mult sacrificiu. Pentru că nu putem pune toţi medicii pe un cântar, sunt medici dedicaţi, dedaţi activităţii lor şi sunt siguri cei cu care trebuie să luptăm. Cei care condiţionează pacientul cu sute, mii de euro sau dolari, iată cu acest lucru trebuie să luptăm.”

Europa Liberă: Există şi anumite abateri de lege, nereguli în activitatea Casei naţionale de Asigurări în Medicină?

Valentina Stratan: „Cetăţenii când plătesc vor să fie un pachet mai complex, mult mai larg spectrul medicamentelor compensate. Cetăţenii trebuie să cunoască că din fondurile companiei de asigurări pentru anul trecut s-au repartizat 150 de milioane de lei pentru medicamente compensate şi 6 milioane lei pentru tratamentul osteoporozei.

Eu personal am încercat de mai multe ori să aflu şi să discut măcar cu un cetăţean care a primit preparatul Calcitonina împotriva osteoporozei şi nu am găsit. Avem aici mari deficienţe la modul de formare a listei cu medicamentele compensate. Am discutat şi cu Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi mi-a promis că va fi mai multă transparenţă că s-a constituit şi un comitet de transparenţă de luare a deciziilor.”

Europa Liberă: Doamna Stratan şi totuşi se impune acum o reformă amplă în domeniul ocrotirii sănătăţii?

Valentina Stratan: „Cu cuvântul reformă trebuie să fim foarte atenţi, mai ales când este vorba de domeniul sănătăţii. Şi nu trebuie să promovăm reforme cu fiecare ministru când vine în fruntea Ministerului trebuie să promoveze o reformă aşa cum o vede el. Trebuie să asigurăm o continuitate. Ministru a lansat această reformă a spitalelor se doreşte să se construiască unele spitale foarte moderne în centre raionale, dar să nu uităm că noi avem Spitalul de urgenţă şi are un bloc care e început de ani de zile unde s-au investit bani şi este preconizat pentru intervenţii chirurgicale şi nu este finalizat.”

Europa Liberă: Care ar fi două lacune din domeniul sănătăţii?

Valentina Stratan: „Sunt divizate prea mult structurile sistemului de sănătate, este prea puţină eficienţă.”
XS
SM
MD
LG