Linkuri accesibilitate

Limba rusă îi încaieră pe parlamentarii ucraineni


Motivul disputei: propunerea de extindere a utilizării limbii ruse în Ucraina, mai ales în estul țării.

Preşedintele parlamentului ucrainean a propus dizolvarea legislativului după bătaia de ieri între deputaţii opoziţiei şi cei ai puterii. Propunerea a fost respinsă dar motivul încăierării de joi rămâne: legalizarea rusei ca limbă oficială. Mai multe de la Ileana Giurchescu

Preşedintele parlamentului Volodijmir Litvin a declarat că bătaia de joi dintre deputaţi arată că „parlamentul este într-o criză profundă”:

„Imaginea Radei Supreme şi a parlamentarismului în Ucraina au fost sigur distruse ui în această situaţie vă propun să luăm decizia politică de a autodizolva Rada şi să organizăm alegeri anticipate”

Propunere respinsă în această dimineaţă. După cum declara Litvin agenţiei France Press, propunerea nici nu a ajuns în plenul parlamentului, a fost discutată numai dimineaţa în cadrul unor consultări restrânse.

Olexander Efremov, liderul fracţiunii Partidului Regiunilor, a respins porpunerea lui Litvin arătând că nu aduce nimic, mai ales cu numai 6 luni înainte de alegerile generale. În opinia lui Efremov, preşedintele parlamentului nu încearcă decât să facă propagandă politică.

Mulţi deputaţi ai opoziţiei, între care membri ai partidului fostului premier Iulia Timoşenco, au blocat ulterior lucrările parlamentului, oprind accesul la podiumul de unde se ţin discursurile.

În încăierarea de ieri au fost implicaţi cel puţin 10 deputaţi, unul a fost bătut atât de rău că a ajuns la spiatal. În centrul disputei este o propunere legislativă a Partidului Regiunilor, partidul preşedintelui Victor Ianukovici, şi anume extinderea utilizării limbii ruse, mai ales în estul ţării. Este vorba de utilizarea rusei în tribunale şi spitale, o promisiune făcută de Ianucovici în timpul campaniei electorale. Pe care preşedintele ar dori să o îndeplinească până la alegerile generale de la sfârşitul lui octombrie.

Estul Ucrainei, centrul industrial al ţării, este rusofon şi apropiat de Moscova spre deosebire de vestul ţării, tradiţional mai naţionalist. Vestul a fost şi baza Revoluţiei Portocalii şi rămâne bazinul electoral al opoziţiei de astăzi.

Problema limbii oficiale a însoţit Ucraina toţi anii independenţei. Dar tensiunile au crescut în ultimul timp, mai ales după condamnarea Iuliei Timoşenco la şapte ani închisoare, sub acuzarea de abuz de putere. Timoşşenco a respins mereu acuzaţiile afirmând că sunt motivate politic, opinie împărtăşită în mare parte de ţările Uniunii Europene.

Nu este prima încăierare din parlamentul Ucrainean – dar cea mai mediatizată a rămas cea din 2010 când telespectatorii au putut vedea în direct cum parlamentarii se loveau cu ouă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG