Linkuri accesibilitate

Moldova federalizată după Igor Dodon


Igor Dodon
Igor Dodon

Igor Dodon: „Consider că aceasta este unica soluție, soluție conștientizată practic de toți”.


Circulaţia feroviară a trenurilor de marfă a fost reluată astazi după o pauză de 6 ani. Primul tren a pornit de la Rîbniţa, cu marfa de la Uzina Metalurgică spre Odessa. Reluarea circulaţiei marfarurilor este una din măsurile menite sa incurajeze dialogul si sa intărească încrederea între cele doua maluri ale Nistrrului, un obiectiv al actualei guvernari de la Chisinau. Valentina Ursu a stat de vorba cu deputatul socialist Igor Dodon despre problematica transnistreană „la zi”.

Europa Liberă: De ce readuceți în actualitate subiectul ce ține de federalizarea Republicii Moldova?

Igor Dodon:
,,Considerăm că aceasta este unica soluție politică a acestei probleme. Eu vreau să vă spun că și în discuțiile mai private și colegii de la PLDM și cei de la PD înțeleg foarte bine acest lucru. Îl discută destul de activ marii jucători la nivel internațional, practic este și o poziție și a Federației Ruse în acest sens. Și după câte cunosc, și alte părți implicate, inclusiv Germania discută același concept. Eu înțeleg că autoritățile de la guvernare care sunt acum nu sunt gata să spună cu voce tare, cu toate că înțeleg că aceasta este unica soluție.”

Europa Liberă: Bine, dar Constituția nu permite acest lucru.

Igor Dodon:
,,Atunci când se va ajunge la pași concreți și la recunoașterea unicii soluții – federalizarea, evident că statul Republica Moldova poate fi integrat prin modificarea actualei Constituții.”

Europa Liberă: Sunt diferite modele de federație. În Rusia e un model, în Germania e alt sistem.

Igor Dodon:
,,În Elveția este alt sistem. Eu cred că acum este prematur să spunem după care model vom merge, pentru că urmează a fi subiect de negocieri între cele două părți în mod în special, între cei din partea stângă a Nistrului și mă refer la Chișinăul oficial și evident că în formatul 5+2. Consider că aceasta este unica soluție, soluție conștientizată practic de toți, însă nu o spun cu voce tare.”

Europa Liberă: Dar cum vedeți Moldova federalizată?

Igor Dodon:
,,Moldova federalizată eu o văd în felul următor și haideți să începem cu altceva: în etape când și cum ar putea să aibă loc acest lucru. Eu sunt ferm convins că cu actuala structură a puterii la Chișinău acest lucru este imposibil.”

Europa Liberă: Adică?

Igor Dodon:
,,Cu actuala Alianță pentru Integrare Europeană. Unele componente ale Alianței au alte scopuri. Mă refer aici la Partidul Liberal și lucrul acesta este evident. Atât timp cât va fi actuala structură nici nu vor începe discuțiile și negocierile despre federalizare sau despre soluționarea politică.”

Europa Liberă: Altă guvernare doar după alegerile parlamentare.

Igor Dodon:
,,Altă guvernare poate apărea sau după alegerile parlamentare, sau pe parcursul mandatului actualului Parlament și eu sunt ferm convins că PD-ul și PLDM-ul simt incomoditate de la prezența PL-ului cu diferite inițiative, cum ar fi Ziua Libertății, Ziua Culturii. Și ați văzut că foarte greu au fost votate aceste proiecte în plenul Parlamentului, proiecte inițiate în special de către cei de la Partidul Liberal.

Cei din PD sub aspectul cel puțin din considerente politice nu vor susține ideea cu istoria românilor până la sfârșit. Și sunt multe, multe lucruri pe care le cunosc foarte bine deputații din Parlament, însă nu le spun cu voce tare, nici acei din PD, nici acei din PLDM. Pentru ei prezența PL-ului, și prezența lui Ghimpu este o povară politică și ei trebuie să conștientizeze că dacă doresc să meargă în alegerile ordinare parlamentare, mulți dintre ei trebuie să-și schimbe nu doar discursul, dar trebuie să vină și cu niște acțiuni concrete. În caz contrar au de pierdut.”

Europa Liberă: Deci, Dumneavoastră rămâneți la ideea că un statut pentru regiunea transnistreană în actuala componență a Legislativului practic este imposibil de adoptat?

Igor Dodon:
,,Cu actualul format al guvernării de la Chișinău.”

Europa Liberă: Vă întrebam cum vedeți o Moldovă federalizată?

Igor Dodon:
,,Este destul de real ca pe parcursul următorului un an jumătate, doi să fie soluționate mai multe probleme economice și astăzi avem un exemplu în acest sens – reluarea circulației pe cale ferată; și cred că vor fi și alte inițiative salutate de noi de fapt și implementate. Pentru ca la o anumită etapă, cu schimbarea formatului de la Chișinău să ajungem la discutarea unei soluții politice.

Optimist acest lucru ar putea începe în doi, trei ani, realist cred că după următoarele alegeri parlamentare, cu altă structură a Guvernului și cu alt Guvern. După aceasta vor fi discuții, nu simple, cu implicarea tuturor părților pentru a elabora o formă a federalizării, cu modificarea sau aprobarea unei Constituții în redacție nouă pentru un stat republica federală Moldova, de exemplu, și reintegrarea Republicii Moldova.”


Europa Liberă: Între timp a fost rechemat ambasadorul Republicii Moldova de la Moscova. Se vehiculează că ar putea colega Dumneavoastră, doamna Greceanîi să meargă în această funcție. E adevărat?

Igor Dodon:
,,Statutul de ambasador al Republicii Moldova într-o țară sau alta înseamnă deja participarea la actul de guvernare. Noi am spus că socialiștii nu participă la actul de guvernare atât timp cât este Ghimpu parte al acestei guvernări. Și noi acest lucru l-am declarat și vom merge ferm pe aceeași poziție.”

Europa Liberă: Cum comentați numirea domnului Rogozin în funcția pe care o are astăzi, de reprezentant special al Kremlinului pentru Transnistria?

Igor Dodon:
,,Este un mesaj foarte clar că Federația Rusă acordă mai multă atenție proceselor ce se întâmplă în Republica Moldova și în stânga Nistrului. Este evident că această persoană va avea o voce importantă, auzită de conducerea de vârf a Federației Ruse în rezolvarea diferitor probleme. Cred că este un element pozitiv pentru Republica Moldova pentru că este un statut destul de înalt.”

Europa Liberă: Sunt voci care spun că el ar putea să fie o frână pe calea soluționării conflictului.

Igor Dodon:
,,Totul depinde de cum văd părțile soluționarea conflictului transnistrean. Dacă cineva consideră că partea stângă a Nistrului va putea fi anexată ca o simplă regiune, sau cu un statut cum este statutul Găgăuziei, acest lucru este imposibil. Cu numirea lui Rogozin devine din ce în ce mai evident că astfel de soluții nu vor fi acceptate. Dacă cineva își dorește cu adevărat soluționarea problemei transnistrene și ajunge la concluzia că vom merge pe abordarea de federalizare, atunci Rogozin aici poate fi un partener destul de important.”

Europa Liberă: Soluționarea reintegrării Republicii Moldova cu sau fără armata rusă pe teritoriul ei?

Igor Dodon:
,,Republica Moldova fiind un stat neutru, conform Constituției, trebuie să aibă ca obiectiv retragerea tuturor forțelor armate ale altor state de pe teritoriul Republicii Moldova. Însă, acest lucru trebuie să aibă loc atunci când va fi încrederea reciprocă între părți. Trebuie să spunem foarte clar că la această etapă acest lucru va fi foarte dificil. Nu este încredere încă între malul stâng și malul drept. Să ajungem la etapa când se va discuta soluția politică și atunci cred că vom pune toate punctele pe „i.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, între timp urmează să ajungă în Parlament mult-discutata Lege privind nediscriminarea. Veți vota pentru această lege?

Igor Dodon:
,,Noi nu vom vota dacă în lege va fi inclusă sintagma ,,minoritățile sexuale”.”

Europa Liberă: Câte șanse există ca această lege să treacă în Parlament?

Igor Dodon:
,,Această lege, dacă nu va avea susținerea a 51 de deputați, ar putea fi posibil votată cu majoritatea prezenților în sală. Aceasta înseamnă din 62 – 31-32. Noi cunoaștem că sunt forțe politice în Parlament, care au 32 de mandate. De aceea nu exclud că vom avea o lege nu organică, dar o lege ordinară. A propos, ar fi un motiv pentru comuniști ca să ia o decizie. Pentru că dacă ei ar fi în sală atunci aprobarea acestei legi cu 32 de mandate este imposibilă.”

Europa Liberă: Credeți că până la urmă Moldova va obține regimul liberalizat de vize, așa cum s-a promis?

Igor Dodon:
,,Obținerea regimului liberalizat de vize este un obiectiv important. Indiferent dacă vor fi sau nu șanse de integrare europeană, eu sincer să vă spun sunt mai sceptic în ceea ce ține de integrarea europeană politică, ținând cont de ceea ce se întâmplă în interiorul Uniunii Europene, problemele economice și politice care sunt acolo.

De aceea trebuie să ne axăm pe câteva lucruri foarte concrete: Republica Moldova are nevoie de regim liberalizat de vize în mare măsură pentru a rezolva problema existentă cu privire la chestiunea cetățeniei altui stat pentru a se deplasa în Uniunea Europeană. Însă aici avem câteva probleme. Prima: cadrul legal care trebuie să fie ajustat, și a doua trebuie să decidem ce facem cu stânga Nistrului. Pentru că atâta timp cât nu avem o claritate ce facem cu cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului va fi foarte dificil să obținem regimul liberalizat de vize.

Dacă e să vorbim de anumite pronosticuri, mi se pare cam optimist Guvernul și primul ministru Filat. Eu nu cred că în septembrie 2013 Republica Moldova ar putea obține acest regim liberalizat de vize. Chiar dacă aprobă toate legile pe care le cere Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: De ce nu credeți?

Igor Dodon:
,,Va fi mai greu să găsim o soluție pentru cetățenii din partea stângă a Nistrului. Să nu uităm că și în interiorul Uniunii Europene nu este o poziție unică în acest sens.”

Europa Liberă: Dumneavoastră de 1 mai ce veți face?

Igor Dodon:
,,1 mai este ziua solidarității muncii, este o sărbătoare. Pentru noi, pentru socialiști este cea mai importantă sărbătoare. Pe 1 mai noi vom sărbători. Am decis să organizăm acțiuni în masă, am decis să nu le organizăm în municipiul Chișinău. Noi vom merge în Orhei, vor fi reprezentanții de la toate organizațiile teritoriale de partid. Cred că vom fi în jur la vreo mie, 1500 de persoane, vom merge în marș vreo doi-trei kilometri, după care va avea loc un mic miting, fără declarații politice. Doar cu declarații de susținere a oamenilor muncii. După care va avea loc un concert în centrul orașului Orhei.”

Europa Liberă: Această dispută între aceste două forțe care vor pe Piața Marii Adunări Naționale pe data de 1 mai să organizeze fiecare acțiunile sale cum o vedeți?

Igor Dodon:
,,Toate forțele politice în această zi, de fapt ca și în ziua de 9 mai, trebuie să se dezică de lozincile politice – jos, sus. Și să iasă cu susținătorii săi pentru a promova anumite valori: drepturile oamenilor muncii. Vă spun la sigur, că în caz dacă cineva din forțele politice renunțau la mesajele politice în această zi, de ce nu, noi puteam să fim alături de ei împreună pe Piața Marii Adunări Naționale.”

Europa Liberă: Cu unii sau cu alții?

Igor Dodon:
,,Eu cred că e important să fim împreună, nu vreau să fie divizați unii și alții. Atât timp cât vor fi divizați unii și alții, noi nu vom participa nici cu unii, nici cu alții.”

Europa Liberă: Între timp mai purtați negocieri cu cei din PCRM?

Igor Dodon:
,,Discuții sunt, și sunt destul de active, atât noi ne ducem, cât se duc și reprezentanții partidelor din Alianță pentru Integrare Europeană. Totul depinde ce va urma acum, în următoarele săptămâni. Sunt mai multe evenimente, care trebuie să aibă loc. Vom vedea.”

Europa Liberă: Admiteți că totuși anumiți deputați comuniști să ajungă și în formațiunea Dumneavoastră?

Igor Dodon:
,,Nu exclud acest lucru. Procesul merge în direcția cea bună.”
XS
SM
MD
LG