Linkuri accesibilitate

Premierul va verifica justeţea majorării preţurilor


Vlad Filat
Vlad Filat

Vlad Filat promite să instaureze ordinea pe piaţa energetică şi petrolieră.


Europa Liberă: Domnule premier, revine în actualitate asigurarea unei securităţi energetice pentru Republica Moldova?

Vlad Filat: „Această securitate energetică este necesară şi ea va fi realizată, noi muncim în acest sens. În perioada imediat următoare, ca exemplu vă dau, vom declara proiectul de racordare a reţelelor de gaze naturale Ungheni-Iaşi, ca fiind un proiect de interes naţional. Sper că aceeași decizie o vor lua şi colegii de la Bucureşti. Asta presupune o cu totul altă abordare în implementarea acestui proiect. Asta înseamnă o implicare plenară a autorităţilor statului în construcţia acestui gazoduct la nivel de monitorizare, finanţare ş.a.m.d. ”

Europa Liberă: Dar există finanţare suficientă pentru a duce la bun sfîrşit acest proiect?

Vlad Filat: „Nu avem probleme la acest capitol, cel puţin, din partea noastră.”

Europa Liberă: Şi când va fi dat în exploatare?

Vlad Filat: „Uitaţi-vă la declaraţiile pe care le-am făcut la Iaşi împreună cu premierul român. În luna mai urmează să fie finalizat proiectul şi în baza proiectului urmează să lansăm oferta tender pentru cei care vor executa lucrările la acest proiect.”

Europa Liberă: După ce săptămâna trecută l-aţi criticat dur pe vice-ministrul economiei Ilarion Popa, l-aţi şi demis în legătură, aşa cum aţi spus, cu situația precară din domeniul energiei. A căzut primul cap. El a fost demis în urma expirării contractului de import al electricităţii din Ucraina. Care vor fi tarifele?

Vlad Filat: „Acordurile sunt semnate atât cu cei de la Cuciurgan, cât şi cu cei din Ucraina. Urmează în baza acestor acorduri să fie stabilit tariful pentru consumatori. Demersurile respective de către operatori au fost făcute către ANRE, ei urmează să examineze şi să stabilească tariful final.”

Europa Liberă: Avea dreptate partea ucraineană când zicea că totuşi moldovenii ar fura energie electrică de milioane de dolari?

Vlad Filat: „Acordul a fost semnat începând cu 1 aprilie, deci, noi nu avem dificultăţi cu partea ucraineană sau neînţelegeri, toate lucrurile sunt clarificate. Din păcate nu s-a reuşit obţinerea unui preţ mai bun şi eu regret acest lucru. Dar dacă e să ne uităm obiectiv de la preţul solicitat şi la acel la care am ajuns totuşi s-a reuşit să avem o micşorare.”

Europa Liberă: De la 22 de procente aţi negociat şi aţi obţinut majorări doar cu 9 la sută?

Vlad Filat: „Da este totuşi o reuşită, dar nu una suficientă. Eu nu sunt satisfăcut de această negociere. Dar ca idee, această situaţie ne-a demonstrat pentru toată lumea unde avem probleme în domeniul respectiv şi ce trebuie să facem. Şi vreau să vă spun că eu personal în calitate de primul ministru am învăţat o lecţie, a câta oară, dar este una pentru mine foarte şi foarte importantă.”

Europa Liberă: Cu mai multe ocazii benzinăriile se folosesc de pretexte pentru a justifica majorarea preţului la carburanţi. De această dată s-a încercat, dar s-a stopat, cum s-a reuşit?

Vlad Filat: „Ceea ce ţine de anunţul de majorare a carburanţilor, dvs. aţi şi răspuns la întrebare, că s-a încercat. S-a încercat într-o manieră nu tocmai elegantă. Eu am reuşit zilele trecute să am o comunicare scurtă, drept că la telefon, cu unii operatori de pe piaţa produselor petroliere, în această comunicare nu am auzit argumente. ”

Europa Liberă: V-au testat nervii Guvernului sau cum?

Vlad Filat: „Am răbdare suficientă, nu trebuie să încerce cineva să îmi testeze nervii, nici nu cred că e util pentru ei să facă acest lucru. Ei testează, din păcate foarte des nervii şi răbdarea oamenilor care sunt consumători. De aceea cu importatorii şi operatorii pe piaţa produselor petroliere vom avea o discuţie sper că de această dată mai sinceră ca până acum. Eu vreau să le explic anumite lucruri că acea perioadă de instabilitate, pe care au folosit-o la maximum mulţi, a trecut. Trebuie să înţeleagă că este lege în ţară şi este limita pe care nu trebuie să o depăşească nimeni. Şi vreau să vă asigur că această limită nu va fi depăşită, inclusiv şi din motivul că vom finaliza o discuţie mai veche, care vizează stabilirea regulilor clare de joc pe piaţa petrolieră. Eu nu mai vreau să răspund în locul lor la o întrebare: de ce atunci când pe piaţa internaţională preţurile scad în Republica Moldova preţurile nu sunt în scădere? Iar atunci când abia încep să se mişte în sus, la nivel de scumpire, imediat pe afişajul de la staţiile Peco sunt operate majorările. Aceste sunt întrebări la care trebuie să dea un răspuns ei şi de aceea o să avem această reglementare care va asigura întreg parcursul de stabilire a preţului. Aparent lucrurile stau bine, adaosul comercial posibil este de maxim 10 la sută, însă la ce se aplică acest coeficient de 10 la sută, la factura care ajunge în vamă, după care la cheltuielile care sunt puse ca şi cost şi multe alte lucruri. Şi uitaţi-vă ca să nu avem acest formalism care aparent arată bine, adaosul comercial nu este mai mare decât 10 la sută, dar în fapt acolo lucrurile stau altfel. Şi de aceea această practică care durează de mai mult timp, pe care am încercat, de mai multe ori, să o întrerupem şi nu am avut rezultat, şi iarăşi nu de atâta că nu mi-am dorit, dar că nu s-a dorit, va fi stopată. Aşa cum aţi spus, s-a testat prea mult cu răbdarea, şi încă o dată, nu cu a mea, ci cu a oamenilor.”

Europa Liberă: Vă propun să vorbim şi despre preţuri, majorări de preţuri pentru că pe buzele fiecărui moldovean cuvântul ăsta e de dimineaţă, până seara. Majorări de preţuri în lanţ, dar salariile rămân aceleaşi, de ce?

Vlad Filat: „Ceea ce ţine de preţuri eu recunosc că avem o restanţă mare şi avem persoane direct responsabile. Eu nu vreau cumva să mă detaşez de responsabilitate, dar chiar vreau să spun că un om, fie şi primul ministru, nu le poate face pe toate. Eu îmi asum responsabilitatea vis a vis de ceea ce se întâmplă în actul guvernării. Însă mai sunt persoane care au responsabilităţi concrete pe sectoare. Şi în urma analizei pe care o vom face, în perioada imediat următoare, vom vedea cum s-au îndeplinit toate indicaţiile şi înţelegerile la care am convenit solidar aici la Guvern, de către funcţionari concreţi, cu funcţii concrete.”

Europa Liberă: Mai pot fi identificate astăzi resurse pentru a majora salariile?

Vlad Filat: „La ora actuală este important ca să ducem în implementare tot ce ne-am propus. Noi am reuşit şi nu a fost uşor să asigurăm majorări. Eu nu spun acum că aceste majorări sunt suficiente. Când vorbim de majorări de preţuri trebuie să vedem şi micşorările de preţuri. Trebuie să privim lucrurile în complexitatea lor. deci, din păcate am avut majorări la unele produse am avut şi ieftiniri la alte produse. Per ansamblu dacă e să ne uităm noi am acoperit cu majorările care au fost operate inflaţia, deci nu am fost în sold negativ, am venit cu plus la capitolul venituri pentru oameni. M-am uitat pe datele statistice pentru primele trei luni ale anului 2012 avem îmbunătăţiri şi în acest an comparative cu anul trecut, mă refer la veniturile reale. Încă o dată, eu sunt departe în a spune că oamenii sunt fericiţi în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Salariul mediu al unui agricultor ajunge doar până la 1700 de lei.

Vlad Filat: „Doamna Ursu, este salariu oficial. Aici avem o altă problemă, din păcate veniturile salariale nu sunt reflectate în partea oficială. Noi avem o gravă problemă la capitolul salarii la negru, unii dau în plic, alţii şi fără plic, dar în afara legii, aduce un prejudiciu enorm.”

Europa Liberă: Dar cine trebuie să lupte cu această economie tenebră?

Vlad Filat: „Toţi. Pe de o parte la nivel de reglementări, aici am adus înăsprirea pedepsei, instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria. Însă un rol foarte important în administrarea acestui proces îl au patronatele. Pentru că angajatorii trebuie să înţeleagă că aceasta este o infracţiune, este şi un păcat faţă de oamenii aceştia, care atunci când vor ajunge la vârsta de pensie, nu vor putea beneficia din plin de rezultatul muncii lor. Pentru că contribuţia va fi una mult mai mică, decât cea care ar fi trebuit să fie în realitate. Sindicatele la fel trebuie să joace un rol mult mai activ, presa ş.a.m.d. eu nu vreau să pun în sarcina altcuiva, până la urmă statul este responsabil, dar efortul trebuie să fie unul conjugat. Spuneam că nu avem veniturile necesare la buget, oamenii care ajung la pensie fiind salarizaţi la negru nu vor putea să beneficieze de o pensie care reprezintă rezultatul muncii. Şi mai avem şi alt efect negativ care ţine de concurenţa neloială. Este greu ca un agent economic care lucrează legal să concureze spre exemplu cu cineva de alături care comite ilegalităţi. De aceea încă o dată spun că sunt departe în a spune că salariile sunt bune în Republica Moldova, venituri sunt suficiente. Avem şi această problemă care nu arată venitul real la nivel de statistică şi de aceea pentru perioada de viitor sper că noi totuşi vom debloca acest proces de administrare fiscală ca să ne ofere posibilitatea să încasăm mai mulţi bani la buget, să avem această posibilitate să mergem în continuare cu majorarea salariilor. Este greşit atunci când se crede că Guvernul nu are interes să majoreze salariile, este fals. Vă spun de ce. Aceste majorări trebuie să fie unele fireşti, nu unele formale, ele trebuie să reiasă din creşterea reală a economiei, fiindcă în caz contrar degeaba măreşti salariile, pentru că se măreşte în rezultat inflaţia şi nu are nici un sens. Doar se măreşte nu capacitate de cumpărare, dar suma de bani pe care o primeşti. Dar odată cu realizarea acestei creşteri, în rezultat majorarea veniturilor pentru cetăţeni asta înseamnă mai mulţi bani în circuit, deci mai mare este consumul. Deci, ai proces multiplicator în dezvoltarea economică. De aceea trebuie să ne concentrăm să muncim mai mult, să avem rezultat, să administrăm fiscal, să avem veniturile la buget şi să continuăm să majorăm veniturile pentru oameni.”
XS
SM
MD
LG