Linkuri accesibilitate

Moldoveni, veniți acasă?


Valentina Ursu în dialog cu Dorin Dușceac Olga Coptu și Oleg Josan.

Doamnelor din domnilor, bine v-am gasit. Guvernarea de la Chișinău îndeamnă migranții să revină în țară. ,,Moldoveni, veniți acasă.” Cu siguranță nu e argumentul forte pentru a rechema sutele de mii de cetățeni risipiți în întreaga lume. Ei au plecat mânați de sărăcie, de nevoia de a supraviețui, din dorința de a oferi copiilor studii universitare, șansa de a avea un viitor mai bun. Puțini sunt cei, care se întorc acasă după 10 sau chiar 15 ani de muncă în Italia, Spania, Portugalia, sau în alte țări de pe glob. Despre migrație vom vorbi, la acest sfârșit de săptămână.

Se zice că orice moldovean ajuns în străinătate la muncă se vrea legalizat, astfel având șanse mai bune de angajare. Peste hotare v-au așteptat multe teste de rezistență, dar așa cum aflu de la mulți dintre voi, majoritatea moldovenilor plecați din țară sunt foarte curajoși. Printre aceștia aș putea să vă includ și pe voi, invitații emisiunii „La sfârșit de săptămână cu Europa Liberă”. Și o să fac prezentarea de rigoare: Olga Coptu, director al ziarului Gazeta Basarabiei, președinte de asociație în capitala Italiei la Roma, Oleg Josan, membru al Asociației ,,Amicii”, vicepreședinte al Consiliului asociațiilor moldovenești din Italia, și Dorin Dușceac, inginer cercetător la Comisia Franceză pentru Energia Atomică, membru activ al diasporei moldovenilor din Franța.

Unii se mai întreabă și acum de ce e bine să plece lumea din țară și urmează răspunsul: pentru că diaspora trimite bani celor rămași acasă, pentru că diaspora ajută de asemenea la răspândirea ideilor progresiste, pentru că și diaspora dorește schimbarea până la capăt. Cum ați înțeles voi mesajele politicienilor făcute în campania electorală, pentru care ați și dat votul și câte din acele promisiuni vi se par realizabile. Începe Dorin Durșceac?

Dorin Dușceac: ,,Am fost cu toții părtași ai lozincilor ,,Moldova fără comuniști, Moldova fără sărăcie.” Nu putem să spunem la nesfârșit Moldova fără ceva, trebuie să mai și propunem – Moldova cu reforme, Moldova cu libertate, Moldova cu democrație. Nu putem să cităm la nesfârșit doar lucrurile de care vrem să scăpăm, trebuie să trecem la etapa următoare și să spunem ce vrem să facem și după aceea să punem în fapt vorbele și promisiunile pe care le facem.”

Europa Liberă: Bine, dar ce de la putere să spună: noi știm ce vrem, trebuie firul ierbii să vină cu idea ce ar vrea simplul cetățean. Olga Coptu?

Olga Coptu:
,,Până la ziua de astăzi nu s-a observat nici o schimbare. Această dezamăgire vine că uite, nici pe interior nu s-a făcut mai mult decât intenții.”

Europa Liberă: Poate voi cereți prea mult. Oleg Josan?

Oleg Josan: ,,Nu, nu cred că noi cerem prea mult pentru că ne dăm seama prea bine de limitele și de conjunctura creată acum în țară. Cu atât mai mult că și peste hotare, în țările în care ne aflăm este o criză și ne dăm bine seama poate că și acolo la infinit. Într-o zi va trebui să ne întoarcem. Cred că în situația dată emigrantul moldovean este bătut din două părți, adică criza din țară cu care se confruntă și cu criza de peste hotare, din țara în care poate până ieri a avut un venit cu totul altul.”

Europa Liberă: Actuala criză economică reprezintă o provocare pentru mulți dintre voi care câștigați bucata de pâine în străinătate. Criza vă afectează? Vă alungă acasă? Nu vă sperie? Care ar fi răspunsul?

Oleg Josan:
,,Nu pot să zic că salariul meu a fost afectat, pentru că cu părere de bine am același salariu, pe care l-am avut înaintea crizei, dar cunosc foarte multe cazuri când într-o familie de moldoveni de peste hotare fără muncă a rămas bărbatul sau nevasta, adică s-a agravat cu mult situația familiilor de emigranți.”

Europa Liberă: Olga, te-a afectat criza?

Olga Coptu: ,,Da, pentru că din octombrie împreună cu colega de ziar suntem de fapt la oficiul forței de muncă în Italia pentru că nu avem un job la momentul de față și deci vorbesc despre experiența personală. La fel cum vorbesc despre experiența mai multor moldoveni, care chiar făcând munci casnice, la uzine, pe șantier în iarna 2012 în Italia mulți basarabeni de-ai noștri au rămas totuși fără un contract de lucru. Sunt la subsidiile statale pentru o perioadă mai lungă de timp și mulți dintre ei ar fi acum motivați să se întoarcă în țară, dar totuși au rezerve pentru că sunt în așteptarea acelor schimbări promise, care nu se înfăptuiesc. Sunt în așteptarea că poate totuși în Italia se schimbă lucrurile și merg spre bine și vor fi reangajați sau găsesc un alt loc de muncă. Sau pentru întoarcerea în țară așteaptă o motivație mai serioasă, sau o oportunitate mai bună aici.”

Europa Liberă: În Franța criza nu bântuie așa ca în Italia?

Dorin Dușceac:
,,Da, într-adevăr, Franța a fost atinsă cu mult mai puțin de criza mondială. Este și un rezultat al anumitor politici de austeritate aplicate la timpul cuvenit de către guvernarea care încă mai este la putere în Franța. Prin urmare în Franța încă din fericire nu s-a făcut simțită prea mult criza economică. O anumită parte din lumea financiară a fost atinsă oarecum, au fost întreprinderi care au pierdut foarte mult în valoarea acțiunilor din bursă ș.a.m.d., dar asta nu a afectat în mod special viața oamenilor care au surse de venit obișnuite, adică care trăiesc din salariu.”

Europa Liberă: Bine, cunoști o mulțime de moldoveni care și-au găsit o bucată de pâine acolo în Franța. Ei ce fac, rămân?

Dorin Dușceac:
,,Da, rămân, încă nu se face simțită voința sau intenția lor de a pleca din Franța.”

Europa Liberă: Ce credeți acum, moldovenii rămân acasă, sau încă mai sunt cu gândul să meargă peste hotare în căutarea unui câștig mai bun?

Olga Coptu:
,,Multe persoane care au emigrat în Italia, dat fiind faptul că și-au legalizat șederea, și-au depus actele pentru reîntregirea familiei, evident că urmează această familie, acel soț sau copii să revină alături de mamă în Italia.”

Oleg Josan: ,,Sunt de acord cu Olga, cunosc și eu mai multe familii care s-au reîntregit, sau care chiar merg la rude în Italia, pentru că este și normal că în Moldova nu e mai bine, de aceea preferă să plece.”

Europa Liberă: Ce înseamnă că în Moldova nu e mai bine?

Dorin Dușceac: ,,Înseamnă că în Moldova este cu mult mai rău. Păi, raportați prețurile care sunt la toate bunurile și serviciile în Republica Moldova cu nivelul salariului mediu. În Republica Moldova prețurile practicate chiar și la produsele de larg consum, cum ar fi pâinea, laptele ș.a.m.d, sunt egale sau uneori chiar mai mari decât în Franța, în Italia sau în Spania, sau în oricare altă țară occidentală. Iar salariul este de 5-7-10 ori mai mic decât în țările respective.”

Europa Liberă: Voi ați plecat din Republica Moldova în speranța unei vieți mai bune. Ați vrut să vă asigurați un trai decent. Ați vrut și bănuiesc că mai doriți să aveți o viață fără corupție la orice pas, să obțineți și să pierdeți uneori, de ce nu, pe merit și nu pe pile. Banii de peste hotare au venit strict pentru consum aici în Republica Moldova. Voi vă asumați responsabilitatea că nu e varianta cea mai bună numai să trimiți bani pentru consum?

Oleg Josan:
,,Banii pe care îi trimitem noi de peste hotare, pe care îi trimit moldovenii familiilor în țară și rudelor ar fi trebuit gestionați într-un mod divers și rațional pentru că acești bani oricum odată și odată se termină și trebuie investiți în ceva ca să aducă un profit.”

Dorin Dușceac: ,,Dar nu poți investi eficient într-o țară în care întreg sistemul este putred. Nu poți să investești, să pornești o afacere, atunci când chiar și banii proveniți din străinătate nu ajung decât pentru alimentație. Or, situația din Republica Moldova a fost și este din păcate atât de proastă, încât chiar și cu un aport financiar foarte important din Italia, din Franța, din Canada și din multe alte țări, oamenilor nu le mai ajungea bani decât ca să nu moară de foame.”

Olga Coptu: ,,Peste câțiva ani aceste investiții directe în consum se vor epuiza din simplu motiv că nu vor mai fi aceste remitențe în măsură așa de mare și politicile statului, bănuiesc eu că se vor schimba și cei care se vor reîntoarce în țară vor reinvesti acești bani în mod divers.”

Europa Liberă: Știți cumva cifra afacerilor deschise în baza remitențelor?

Dorin Dușceac:
,,Știu că a fost în 2010-2011 implementat programul PHARE Unu Plus Unu.”

Europa Liberă: Deci un leu de la gasterbaiter, unul de la stat.

Dorin Durșceac, Olga Coptu, Oleg Josan
Dorin Durșceac, Olga Coptu, Oleg Josan
Dorin Dușceac: ,,Da, în limita a 200 de mii de lei, ceea ce pentru mine personal este deja un bun început, dar totuși este puțin. Cu 16 mii de euro din păcate în Republica Moldova nu poți să faci minuni. Dar este și acesta un început. Ultima dată când am auzit o informație cifrată referitoare la acest proiect eu am reținut un număr în jur de 90 de întreprinderi, de afaceri care au pornit grație acestui proiect și care mai existau la șase luni după demarare, ceea ce deja este un semn bun.”

Europa Liberă: Cum vă explicați voi, de ce economia nu atrage mai mulți bani de la gastarbeiter?

Oleg Josan:
,,Eu cred că lipsesc programe, lipsesc proiecte concrete în acest sens. Adică fiecare se aranjează cum poate.”

Europa Liberă: Dar poate ar trebui voi să fiți inițiatorii?

Oleg Josan:
,,Desigur că noi am încercat să fim inițiatorii, dar dacă statul nu are legi anumite și nu promovează facilități în acest sens atunci nu are rost nici să riști.”

Dorin Dușceac: ,,În afară de lipsa facilităților și a subsidiilor din partea statului, mai există și o doză de scepticism în privința capacităților statului de a gestiona corect acești bani. Fiindcă nu are absolut nici un sens investești într-o economie, în care banii sunt luați pentru mită, sunt utilizați în scopuri de a corupe funcționari, de a plăti salarii la negru, de a plăti impozite incorect calculate.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu
Europa Liberă: Actuala guvernare a contat mult pe voi, cei aflați în străinătate, că veți aduce suflul eurointegrării, pentru că mentalitatea se zice că s-a schimbat, a celor care au mers peste hotare și ar putea standardele de acolo să le transfere aici, în Republica Moldova. Avem aceste sondaje de opinii, care arată că se erodează încrederea moldovenilor în această eurointegrare. Să înțelegem că numărul euroscepticilor este mai mare și că ei ar putea să schimbe cumva vectorul politicii externe? Sau mai există aceste declarații din partea înalților demnitari din Uniunea Europeană, care spun că în următorii 10-20 de ani Republica Moldova nici nu ar putea visa la această eurointegrare.

Olga Coptu:
,,Eu nu aș putea spune că moldovenii de peste hotare sunt cu așteptări prea mari sau iluzii prea mari și le-am făcut odată cu venirea Alianței la putere. Din contra, moldovenii de peste hotare au dat un anumit credit de încredere acestei guvernări, așteptările evident au fost mult prea mari și probabil din partea guvernanților de la Chișinău nu s-a realizat acel debit de încredere, care ar fi fost necesar. Dar până la urmă cred că lipsa de alternativă nu poate să motiveze emigrantul din Occident să-și schimbe opinia pentru eurointegrare și pentru Republica Moldova. Indiferent că vorbim despre unu, 10 sau 20 de ani.”

Europa Liberă: Părinții, rudele voastre cred în această șansă de a ajunge Moldova în UE?

Olga Coptu:
,,Speranța este, bănuiesc, în fiecare familie, dar e o speranță iluzorie și probabil își dau bine seama că se va întâmpla nu în viitorul apropiat.”

Oleg Josan: ,,Dacă vorbesc de emigranți, de cei plecați, atunci ei toți cred în eurointegrare. Și faptul că nu se întorc acasă, adică ei își aleg Europa acolo și construiesc Moldova în orașele italiene, să zicem așa. Eu cred că ar fi bine nu atât de mult de vorbit de integrare în Uniunea Europeană, dar să mai vorbim de o preluare a mentalității europene de a munci sau în alte domenii. Ar fi mai ușor și mai real de a vorbi de o integrare europeană, dar să nu așteptăm când ne vor deschide hotarele.”

Europa Liberă: Dacă ar fi să prioritizați problemele pentru actuala guvernare, care ar fi aceste probleme?

Olga Coptu:
,,În primul rând corupția.”

Dorin Dușceac: ,,Prioritatea numărul unu ar fi o reformă nici măcar a sistemului de justiție, dar a cadrului juridic care formează, care formatează statul Republica Moldova.”

Europa Liberă: Olga, tu spuneai că prioritar ar fi lupta cu corupția.

Olga Coptu:
,,Pentru că bănuiesc erodează sistemul din rădăcină și nu mai crește nimic. Sunt de fapt multe vorbe în
Nu sunt rezultate palpabile și nici nu le sesizăm dacă ne întoarcem în țară, ca să vedem un salt calitativ în special în orice domeniu.

ultimii ani despre combatere a corupției și din păcate lumea nu are încredere. Nu sunt rezultate palpabile și nici nu le sesizăm dacă ne întoarcem în țară, ca să vedem un salt calitativ în special în orice domeniu. Probabil din acest motiv nu revin moldovenii în țară, din acest motiv nu investesc în măsura maximal posibil aici. Echilibrul acesta de puteri, care se pare că nu mai este un echilibru la Chișinău și acest suspans trezește un fel de anarhie totală.”

Europa Liberă: Știți unde e nelămurirea cea mai mare? Voi acolo, în Uniunea Europeană, înțelegeți prea bine că problemele pot fi soluționate pe cale legală. Veniți acasă, aici, în Republica Moldova, mulți dintre voi merg la primărie, merg la o agenție, merg undeva cu banii în buzunar ca să dea mită să-și rezolve problema. Nu înțeleg această mentalitate – același moldovean acolo în UE și același moldovean aici, în Republica Moldova.

Dorin Dușceac:
,,Da, fiindcă omul este o ființă care se adaptează sistemului în care evoluează. Adică, omul care vine în Republica Moldova și care are un comportament sută la sută legal în Occident este forțat de circumstanțele pe care
De fiecare dată structura sistemului forțează pur și simplu individul ca să renunțe la principii și la valori.

le constată aici, în Republica Moldova să nu mai aibă un astfel de comportament, pentru că nu poți aștepta la nesfârșit o decizie judecătorească, de exemplu, care numai dreptate nu va face. Nu poți aștepta la nesfârșit ca o instanță anumită de stat să emită un document, dacă ai așteptat deja luni la rând și încă nu ai documentul respectiv, ș.a.m.d. De fiecare dată structura sistemului forțează pur și simplu individul ca să renunțe la principii și la valori, valori financiare.”

Olga Coptu: ,,Există două capete ale acestei probleme. Noi, migranții venind de peste hotare, încercăm să rezolvăm foarte rapid anumite probleme. Și acest rapid totdeauna în Moldova se rezolvă cu o cafea, cu ciocolate, dacă nu cu bani în plic. Dacă venim cu o propunere concretă, sau cu o idee de proiect eu pot să vă spun că la orice nivel nici un proiect nu presupune bani în plic și cafea cu ciocolate. Bunăoară cum să explici în proiect că uite, s-a cheltuit suma cutare până la implementarea de facto a proiectului pentru chestiuni birocratice. Și asta nu putem explica celor, de exemplu, de la Roma sau de la Uniunea Europeană. și implementarea proiectului evident că se stopează. După care cine are de pierdut? Evident, acel migrant, care se dezamăgește în sistem, și acea țară care nu beneficiază de proiectul în cauză.”

Europa Liberă: Scurt pe doi: guvernarea a cerut votul vostru. Voi ce mai cereți acum guvernării?

Dorin Dușceac:
,,Să nu ne pună piedici la proiectele pe care vrem să le realizăm. Dacă nu ne pot ajuta, măcar să nu ne pună piedici de ordin birocratic.”

Europa Liberă: Olga Coptu ce ceri?

Olga Coptu:
,,Probabil mai mult și includere, și participare, pentru că toți acești tineri, care se școlesc pe la Paris sau în alte capitale ale Europei ar trebui să simtă o atracție față de Moldova și nu contrar.”

Europa Liberă: Oleg Josan?

Oleg Josan:
,,Guvernarea ar trebui să se gândească mai mult la cei plecați de acasă și să organizeze niște programe de reîntoarcere pentru ei. Dar mai întâi de toate să facă ceva pentru ca să ridice economia acestei țări.”

Europa Liberă: Această criză politică, care a durat și mai continue pe parcursul a doi ani și jumătate cum e văzută dine exterior?

Dorin Dușceac:
,,Eu nu consider că în Republica Moldova există o criză politică. Este o falsă problemă, care a fost indusă de către un anumit grup de persoane interesate în a tulbura apele. Eu nu văd existența unei probleme juridic în
Fără a aplana conflictul între forțele politice din această țară nu vom reuși niciodată să alegem un președinte.

nealegerea președintelui. Dacă sunt necesari 10 ani pentru aplanarea conflictului între partidele aflate în Parlament, atunci să așteptăm 10 ani să avem președinți interimari timp de 10 ani. Fiindcă fără a aplana conflictul între forțele politice din această țară nu vom reuși niciodată să alegem un președinte, care să nu fie contestat de către unii sau de către alții. Așa că voința aceasta de a alege cu orice preț un președinte acum astăzi, mâine sau pe 15 martie este doar o iluzie de identificare a unei ieșiri din criză.”

Europa Liberă: A fost opinia lui Dorin Durșceac, opinie împărtășită și de voi? Oleg Josan?

Oleg Josan:
,,Eu cred că această situație creată este artificială și cred că sunt niște interese urmărite din umbră.”

Europa Liberă: Care ar fi aceste interese?

Oleg Josan:
,,Desigur interese economic, interese de departajări de funcții ș.a.m.d. Ar trebui să fie o presiune mai puternică din parte societății, din partea societății civili, inclusiv și noi emigranții plecați. Pentru că dacă ei nu reușesc să iasă din acest joc, cred că ar fi bine să-i presăm și noi.”

Europa Liberă: Voi îi puteți presa doar la alegeri.

Dorin Dușceac:
,,Ce am făcut-o, de fapt, la alegeri. Migranții au dat votul într-un număr record în toamna lui 2010. Acum ceea ce se întâmplă la Chișinău eu văd diferit de ceea ce vede Dorin Durșceac din simplul motiv că până la urmă totuși Alianța nu reușește nici să se includă în cadrul
Aceeași alegere a președintelui cel puțin din afară se creează impresia unui târg, în aceste discuții în culise, mai puțin deschis cu presa.

legal. Cred bunăoară că ar fi cazul ca Alianța să aibă o mână mai hotărâtă în ceea ce face, pentru că observăm în ultimul timp și presiunea străzii. Dezamăgirile acestea în societate, atât pe interior, cât și pe exterior care nu sunt oricum în favoarea Alianței. Aceeași alegere a președintelui cel puțin din afară se creează impresia unui târg, în aceste discuții în culise, mai puțin deschis cu presa. Aceste discuții se duc la nesfârșit, toată tergiversarea asta obosește societatea. Iar oboseala asta nu e în favoarea Alianței.”

Europa Liberă: Ce președinte vă doriți?

Oleg Josan:
,,Unul gospodar pentru această țară. Adică să fie pentru țară, pentru poporul său, să facă ordine.”

Europa Liberă: Ce președinte își dorește Dorin Durșceac?

Dorin Dușceac:
,,Nu-mi doresc neapărat să am președinte. Nu am nevoie neapărat de un șef de-asupra mea care să-mi spună când să mă culc noaptea și când să mă trezesc dimineața.”

Europa Liberă: Olga, ce președinte îți dorești?

Olga Coptu:
,,Să fie un bun diplomat, pentru că nu vor reuși altfel să pună la cale opoziția și cu actuala guvernare. Cred că ar trebui să medieze bine între toate partidele, chiar și extraparlamentare. Și ar trebui să fie o candidatură foarte puternică pentru ca să reușească să se impună și să se reușească în sfârșit să se întreprindă aceste reforme despre care am vorbit atât de mult timp.”

Europa Liberă: Să-i fie frică guvernării să promoveze reformele? Sau să nu fie suficient capabilă să știe cum să le promoveze?

Dorin Dușceac:
,,Nu poate fi înfăptuită o reformă serioasă în nici un domeniu, atâta timp cât reforma o vrea doar guvernarea și o promovează doar guvernarea. Reformele trebuie să le vrea întreaga societate, să le promoveze întreg poporul prin acțiunile sale în fiecare zi, de la locul de muncă, în familie, în școală, din universitate, din stradă, din viața public și viața personală. Și doar atunci se va reuși o înfăptuire propriu-zisă a reformelor.”

Europa Liberă: Oleg Josan?

Oleg Josan:
,, Pot să zic că schimbarea în 2009 a avut loc, dar reformele deocamdată cam stagnează.”

Olga Coptu: ,,Dacă nu se înfăptuiesc promisiunile pe care le-au făcut în campania electorală, văd tot mai pesimist viitorul, atât pentru cei de aici, cât și a celor de peste hotare, pentru că în ultimul timp se observă o oarecare dezamăgire, chiar și în rândul migranților.”

Dorin Dușceac: ,,Între 2009 și momentul de față s-au scurs doi ani și jumătate și în mod normal cel puțin unele din aceste așteptări trebuiau să fie deja satisfăcute de către clasa politic, de către guvernanți.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:03 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG