Linkuri accesibilitate

„Uniunea Europeană va susţine Republica Moldova dacă aceasta va continua reformele”


Interviu cu şeful Delegației Europene la Chişinău Dirk Schuebel (II).

Europa Liberă: Dle Ambasador Schuebel, aţi făcut o declaraţie anul trecut, spunînd că: „luna de miere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană s-a terminat.” Autorităţilor de la Chişinău nu le-a fost pe plac această constatare. Insistaţi să spuneţi că această lună de miere s-a terminat?

Dirk Schuebel:
„Ca în orice relaţie: te căsătoreşti, te bucuri de luna de miere, dar apoi începi să-ţi vezi de viaţă. Uniunea Europeană şi Republica Moldova au dezvoltat o relaţie normală, în care există urcuşuri şi coborîşuri. Însă cel mai important lucru într-o astfel de relaţie este încrederea. Eu cred că noi avem încredere unul în celălalt. Uniunea Europeană va susţine Republica Moldova dacă aceasta va continua reformele. Din cîte ştiţi, pentru ţările din Parteneriatul Estic aplicăm principiul „more for more”, adică cu cît mai multe reforme realizează, cu atît mai multă susţinere obţine din partea Uniunii Europene. Acest principiu va fi aplicat în continuare. Sunt optimist şi cred că ţara este pe drumul cel bun.”

Europa Liberă: Pentru că aveţi o şedere care vă permite deja să trageţi nişte concluzii, cum vă explicaţi faptul că atît de greu pornesc reformele în Republica Moldova?

Dirk Schuebel:
„Nu este atît de uşor să realizezi unele reforme. Sunteţi o ţară tînără, aveţi puţin peste 20 de ani, va mai dura pînă veţi pune o bază solidă ţării. În primul rînd aveţi nevoie de răbdare, ştiu că mulţi cetăţeni au puţină răbdare. Mereu le dau exemplul ţării mele: eu sunt originar din fosta Germanie de Est. La începutul anilor 1990 am trecut prin acelaşi proces prin care treceţi voi acum. După ce m-am mutat cu traiul la Brussels, mă întorceam deseori acasă, în Germania, şi mulţi ani am fost dezamăgit de faptul că nu vedeam progrese în ţara mea. După aproape opt ani de la reunificarea Germaniei am observat schimbări reale. Desigur este nevoie de ceva timp pentru a se vedea schimbările, pot să vă asigur însă că Uniunea Europeană este de partea voastră, atîta timp cît aveţi dorinţa de a realiza reforme. Eu observ unele schimbări pe parcursul ultimilor doi ani, poate nu sunt vizibile pentru cetăţenii moldoveni din localităţile rurale, dar eu simt că ţara este pe drumul cel bun şi pot doar să recomand autorităţilor să urmeze această cale. Uniunea Europenă va fi alături în acest proces.”

Europa Liberă: Moldova era comparată cu un pacient bolnav căruia trebuia să i se pună corect diagnosticul şi doctorul să înceapă acest tratament. De ce atît de greu se reanimează economia Republicii Moldova?

Dirk Schuebel:
„Republica Moldova depinde de economia mondială şi cea a Uniunii Europene, din păcate cu toţii am fost loviţi de o criză financiară. La moment trebuie să luăm nişte decizii importante pentru a salva Grecia de la faliment, pentru a ajuta şi alte ţări. Toate aceste schimbări influenţează şi situaţia din Republica Moldova. De exemplu, au scăzut remitenţele, mulţi moldoveni care muncesc în ţările Uniunii Europene trimit mai puţini bani acasă. Desigur are de suferit şi economia pentru că aveţi legături comerciale cu statele membre ale UE. Prin urmare, nu trecem printr-o perioadă uşoară, probabil e o coincidenţă nefavorabilă de moment. Oricum, văd progrese. De exemplu, a crescut volumul mărfurilor exportate spre Uniunea Europeană, suntem la etapa începerii negocierilor asupra Acordului de liber schimb, comprehensiv şi aprofundat, care va integra piaţa Republicii Moldova în cea a UE. Deci, sunt nişte paşi pozitivi care vor contribui la dezvoltarea economiei, astfel încît cetăţenii să simtă că ţara a progresat şi să sesizeze reformele pe propriile buzunare.”

Europa Liberă: Cîtă dreptate au analiştii care spun că guvernanţii mimează reforma?

Dirk Schuebel:
„Eu văd paşi pozitivi care au fost întreprinşi de guvernanţii de la Chişinău, în ciuda discrepanţelor vizibile între partidele aflate la putere. Vedem că a fost începută reforma justiţiei, reforma instituţiilor de forţă, situaţia mass-mediei s-a îmbunătăţit considerabil în ultimii ani. Desigur, se putea face mai mult, trebuie să se facă mai multe în continuare, dar începutul este bun. Acum este important ca Republica Moldova să urmeze această cale, să nu o abandoneze. De asemenea, neînţelegerile între partide ar trebui lăsate deoparte, aceştia trebuie să se reunească astfel încît fiecare cetăţean să înţeleagă că ţara este pe drumul cel bun. Nu îmi rămâne decît să chem partidele de la guvernare să rămână împreună, dar în acelaşi timp să-şi aplece urechea şi spre opoziţie, pentru a atinge obiectivul comun - să facă din Republica Moldova o ţară cu un nivel de trai înalt.”

Europa Liberă: Excelenţă, aţi accentuat „începerea” şi „promovarea” reformelor. Evident că nu cunoaştem nimic despre finalitatea acestor reforme, iar dacă nu există impact, atunci poate dl Iurie Leancă are dreptate cînd spune că îşi dă demisia dacă până la finele anului 2012 Republica Moldova nu obţine regimul liberalizat de vize. Motivul ar fi că reforma bate pasul pe loc?

Dirk Schuebel:
„În primul rînd, aş vrea să spun că dialogul referitor la regimul de vize a început în iunie 2010, s-a dezvoltat foarte repede. Noi suntem aproape de a finaliza prima fază a acestui dialog. Dacă va avea sau nu Republica Moldova un regim liberalizat de vize la începutul anului 2013 îmi este greu să spun. La sigur va fi un proces dificil. Personal găsesc declaraţia dlui Leancă una curajoasă şi sper că el nu va transforma această ameninţare în realitate şi să demisioneze. Cel mai important lucru este că Republica Moldova a dat curs reformelor şi acum este mai aproape de un regim liberalizat de vize decît acum un an şi jumătate, cînd am început dialogul.”

Europa Liberă: Dl ministrul Leancă ştia prea bine că este un proces dificil şi este o mare responsabilitate. Acum dvs înclinaţi să credeţi că mai degrabă ar putea el să-şi dea demisia sau totuşi Moldova va beneficia de această abolire a regimului de vize?

Dirk Schuebel:
„Sper ca aceste două subiecte să nu aibă nimic în comun. Cum am mai spus: Republica Moldova a întreprins nişte paşi importanţi, a realizat un şir de reforme la care nimeni nici nu s-a gîndit în iunie 2010 cînd am început dialogul. Desigur, există unii paşi dificili de realizat, mă refer la adoptarea Legea antidiscriminare. În ceea ce priveşte afirmaţia dlui Leancă, pot să spun doar că dlui este un reprezentant excelent al ţării Dvs. El este cel care a făcut Republica Moldova cunoscută în Europa şi cred că lui i se datorează imaginea bună pe care o are ţara dvs în lume. Pot doar să vă spun că voi regreta nespus de mult dacă ameninţarea sa, dacă o pot numi astfel, de a demisiona până la finele anului dacă nu va exista un regim liberalizat de vize între Republica Moldova şi UE, va deveni realitate.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi faptul că actuala guvernare ezită să adopte legea antidiscriminare?

Dirk Schuebel:
„Cu toţii am ştiut că va fi dificil să adoptăm legea antidiscriminare. Am avut aceeaşi experienţă în unele ţări care recent au devenit membre ale UE. Oricum, guvernul ar trebui să explice mai pe îndelete cetăţenilor ce presupune această lege. Din păcate, uneori subiectul este redus la un singur aspect, cel al respectării drepturilor persoanelor homosexuale. Acest lucru nu este corect. Legea antidiscriminare va avea un impact pozitiv asupra mai mult de jumătate dintre cetăţenii ţării. Această lege, de exemplu, va proteja drepturile femeilor - un subiect foarte important pentru ţara Dvs, drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Doar vrem să ne asigurăm că oamenii nu vor fi discriminaţi din cauza preferinţelor pe care le au în viaţă. Este un principiu pe care se bazează relaţiile inter-umane între cetăţenii Uniunii Europene şi ne dorim ca societatea moldovenească să adopte aceste principii. Ele însă trebuie să fie explicate populaţiei şi tuturor celor care nu le înţeleg. Uneori îmi doresc ca politicienii moldoveni să fie mai activi în promovarea acestor principii care nu sunt ieşite din comun. Repet, ne dorim doar ca oamenii să nu fie discriminaţi din cauza preferinţelor pe care le au.”

Europa Liberă: Să ne vorbiţi şi despre şansele reale de eurointegrare. Vin unii colegi ai dvs de la Brussels şi spun la Chişinău că în următorii 20 de ani Republica Moldova nu are absolut nicio şansă să ajungă în marea familie a UE. Pe de altă parte se ruinează şi această opţiune a cetăţenilor care au fost euro-oprimişti. Şi atunci euro-scepticii ar putea să schimbe vectorul politicii externe şi să accepte mai degrabă integrarea euroasiatică. Încotro Moldova?

Dirk Schuebel:
„Personal nu cunosc nicun coleg, mă refer la Ambasadorii ţărilor membre ale UE, care ar spune acest lucru. Cred că ţara trebuie să fie încurajată să continuie reformele. Acţiunile pe care le întreprindem demonstrează că Republica Moldova a fost acceptată de ţările UE. Acordul de Asociere dar şi cel de Liber Schimb va aduce Republica Moldova mai aproape de piaţa Uniunii Europene. Sunt nişte paşi importanţi, nu exclud că în cîţiva ani vom avea şi un regim liberalizat de vize, care la fel va crea o legătură între Moldova şi UE. De asemnea, vreau să mă refer la suportul financiar pe care îl oferim Republicii Moldova. În 2006 am oferit Republicii Moldova peste 25 milioane de euro, în 2012 vă vom oferi peste 100 de milioane. Deci, putem spune că în doar şase ani am împătrit sursele financiare oferite Republicii Moldova. Adiţional, aveţi şanse reale pentru a înmulţi aceşti bani urmând principiul „more for more”. Cred că aceste suport reprezintă o încurajare pentru Moldova. Noi urmărim îndeaproape felul în care se dezvoltă ţara. Avem un grup de consultanţi care lucrează cu miniştrii, cu managerii instituţiilor de stat. Toţi ne vorbesc despre lucrurile bune care au loc în interiorul ministerelor. Pot doar să vă asigur că nu vă vom lăsa singuri, atîta timp cît politicienii vor continua reformele pe care le-au început.”

Europa Liberă: Totuşi am să insist să ne spuneţi: cîţi ani i-ar trebui Moldovei să ajungă în UE?

Dirk Schuebel:
„Nu sunteţi prima care mă întreabă acest lucru. Răspunsul meu ar fi: „această întrebare este de un milion de euro”, adică este cea mai dificilă întrebare pentru mine. Este greu să vă dau un termen, singurul lucru pe care pot să îl afirm e că ţara este pe calea cea bună, iar perioada în care va deveni membră a UE depinde doar de dvs. Ştiu că în interiorul UE Moldova este acceptată tot mai mult ca o ţară europeană, care la sigur într-o zi va deveni parte a acestei comunităţi. Întrebarea este cînd?”

Europa Liberă: Dle Schuebel, aţi fost la Tiraspol. Şansa reunificării Republicii Moldova a apărut odată cu schimbarea conducerii de acolo?

Dirk Schuebel:
„Eu cred că şansele de a înainta în negocieri sunt mai bune ca înainte. Dl Şevciuk şi dna Ştanski, aşa numita ministra de externe a regiunii, sunt politicieni tineri care vorbesc pe limba tuturor, dacă pot să mă exprim aşa. Aceasta este primul avantaj pe care îl văd. De asemenea, am observat paşi concreţi întreprinşi de administraţia de la Tiraspol. Nu cred că trebuie să punem carul înaintea calului. Acum trebuie să rezolvăm problemele practice, mă refer la redeschiderea circulaţiei trenurilor pentru mărfuri: Chişinău - Tiraspol - Odesa, restabilirea comunicării telefonice normale între cele două maluri. Înţeleg că pentru dl Şevciuk este o prioritate să restabilească relaţiile economice între Chişinău şi Tiraspol. Din cîte cunosc, peste 800 de companii din regiunea transnistreană stau la evidenţa Serviciului Vamal pentru că îşi doresc să exporte bunuri în Uniunea Europeană. Mi se pare un pas important, pentru că ne arată că de Acordul de Liber Schimb pe care îl negociem au nevoie întreprinderile din stînga Nistrului.”

Europa Liberă: Pe cît de eficient este acest format, „5+2” pentru soluţionarea problemei transnistrene şi dacă altă dată se zicea că foarte mult depinde de dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol, astăzi mai mult se spune că foarte mult depinde identificarea acestei soluţii pentru criza transnistreană de dialogul între UE şi Federaţia Rusă. Aşa să fie?

Dirk Schuebel:
„Formatul „5+2” a fost creat pentru că formatul „1+1”, adică negocierile directe, nu aduceau un rezultat pozitiv. Suntem bucuroşi că negocierile oficiale în formatul „5+2” au fost reluate la Vilnius, în noiembrie anul trecut. Abia aştept a doua rundă a negocierilor, care vor avea loc săptămâna viitoare, la Dublin, cu noile autorităţi de la Tiraspol, cu dna Ştanski în locul dlui Iastrebciak. Eu sunt optimist. De asemenea vreau să vorbesc despre rolul UE. Cosniderăm că nu trebuie să fim doar observatori la negocieri. Am fost observatori de la început, în 2005 cînd a fost creat formatul „5+2” şi credem că rolul nostru este mai mare acum decît a fost acum şase ani. Faptul că suntem implicaţi activi în proces în fiecare zi, că oferim suport financiar pentru consolidarea încrederii între cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului, ne oferă dreptul să credem că putem deveni părţi egale în negocieri cu partenerii noştri din Statele Unite. Sperăm că printr-un astfel de format vom reuşi să rezolvăm conflictul.”

Europa Liberă: Care este preţul politic pe care îl va plăti Chişinăul pentru reunificarea ţării?

Dirk Schuebel:
„Nu ştiu dacă va exista un preţ poltic. Cred că trebuie să existe ambiţia politicienilor şi cetăţenilor moldoveni ca să se ajungă la o înţelegere. De asemenea, acest lucru va facilita calea dvs spre Uniunea Europeană. De aceea este important pentru noi să vă ajutăm să găsiţi o soluţie pentru acest conflict. Simt că acum sunt mai bune precondiţii ca problema să fie rezolvată, însă ar trebui să ne mişcăm pas cu pas, atent. Pot spune doar că apreciez eforturile premierului Vladimir Filat din ultimii doi ani, care nu este prea mândru să discute direct cu liderii regiunii nerecunoscute. Este cea mai corectă abordare pentru a obţine un rezultate pozitiv. Eu cred că nu trebuie să ne creem iluzii că acest conflict va fi rezolvat mâine, dar sunt optimist şi sper că într-o zi vom ajunge la o înţelegere.”

Europa Liberă: Care este pronosticul dvs. reintegrarea Republicii Moldova va avea loc până la o eventuală eurointegrare a ţării?

Dirk Schuebel:
„Preţul acestei întrebări cred că este de două milioane de euro. Este una foarte dificilă. Singurul lucru pe care Republica Moldova îl poate face este realizarea în continuare a reformelor şi în paralel să nu întrerupă negocierile cu partea transnistreană. Apoi vom vedea cînd şi cum ambele probleme se vor încheia.”
XS
SM
MD
LG