Linkuri accesibilitate

Trebuie să fim foarte prudenţi şi eficienţi în administrarea bugetar-fiscală în R. Moldova


Cu președintele UE, Herman Van Rompuy la Bruxelles, la începutui lui decembrie.
Cu președintele UE, Herman Van Rompuy la Bruxelles, la începutui lui decembrie.

Premierul Vlad Filat despre realizările anului 2011 și perspectivele guvernării în 2012.


Despre reuşitele dar şi despre eşecurile guvernului de la Chişinău, în anul 2011, Europa Liberă a stat de vorbă cu premierul Vladi Filat.

Vlad Filat: „Eu nu o să fac prognoze, nu o să ghicesc, eu îmi doresc ca să avem un preşedinte ales şi să ne continuăm activitatea.”

Europa Liberă: Ce şanse există să fie ales şeful statului?

Vlad Filat:
„Oricînd sunt şanse şi nu sunt situaţii în care să nu fie identificată o soluţie. Pentru asta trebuie încă o dată raţiune, răbdare şi să reieşim din realităţi, nu din dorinţe şi atunci lucrurile în această combinaţie ca abordare, pot fi rezolvate. Anul 2012 va fi complicat nu doar prin această perspectivă, a eventualelor alegeri anticipate, anul 2012 va fi unul complicat sub aspect economic.

Criza care este şi în vest, situaţia deloc uşoară care se atestă şi ca tendinţă şi în est, ne arată foarte clar că trebuie să fim foarte prudenţi şi foarte eficienţi în administrarea bugetară, bugetar-fiscală în Republica Moldova, şi să reacţionăm prompt în cazul în care vor apărea situaţii de criză mai pronunţate. De aceea avem nevoie de capacitate deplină în actul de guvernare. Asta înseamnă, încă o dată, mobilizare.”

Europa Liberă: Identificarea unui alt candidat pentru funcţia supremă în stat ar însemna păstrarea Alianţei, ar înseamna planarea pericolului asupra existenţei Alianţei?

Vlad Filat:
„Noi am avut o înţelegere, la care eu o să ţin mult, că problemele care sunt, până cînd nu le vom discuta în Alianţă, nu ne vom expune ca şi punct de vedere. Noi nu am avut în Alianţă discuţii la acest subiect, o să discutăm şi o să venim cu o decizie solidară şi atunci o vom face publică. Deocamdată ar fi doar anumite puncte de vedere care le am eu, dar în cazul dat, chiar trebuie să punem punct la aceste exerciţii, să discutăm aceste puncte de vedere în interiorul Alianţei, să convenim şi după aia să facem publică poziţia.”

Europa Liberă: Dle premier, dar în eventualitatea alegerii şefului statului şi cu voturile celor trei deputaţi desprinşi din PCRM, ar însemna şi reformatarea coaliţiei de guvernare? Pentru că Igor Dodon insistă că trebuie resetarea acestei coaliţii.

Vlad Filat:
„Eu nu am asistat cel puţin la o discuţie serioasă cu dl Dodon în cadrul Alianţei vizavi de alegerea preşedintelui şi ceea ce urmează să se întâmple după. Pentru ca să comentăm anumite declaraţii care sunt făcute în anumit context şi ele trebuie privite ca fiind unele politice, trebuie să avem o abordare foarte pragmatică şi care vizează mai puţin interesul unui partid sau altul, interesul unui politician sau altuia, vizează interesul ţării.

De aceea cred că în primul rînd trebuie să discutăm, să vedem viziunile fiecăruia, dar cu certitudine Alianţa nu poate fi reformatată. Asta înseamnă că alegerea preşedintelui trebuie să vină să asigure stabilitatea politică, pentru ca Alianţa să-şi ducă la bun sfîrşit programul de activitate pe care şi l-a asumat în faţa oamenilor.”

Europa Liberă: Opoziţia nu încetează să ceară şi ea demisia actualului guvern.

Vlad Filat:
„Până la urmă, acesta este rolul opoziţiei. Aş vrea mai multă argumente în această solicitare. Ei îşi fac meseria lor, ei aşa înţeleg lucrurule, noi însă trebuie să ne vedem de treabă şi să îndeplinim ceea ce ne-am asumat.”

Europa Liberă: Pe parcursul anului 2011, cuvîntul neîncredere, cred că a fost pe ordinea zilei, credeţi că se depăşeşte această perioadă de incertitudine şi 2012 începe altfel?

Vlad Filat:
„Au fost momente suficiente în 2011 în care neîncrederea a influenţat anumite lucruri, însă eu vreau să vă spun că în activitatea mea eu am crezut în ceea ce fac şi asta m-a ajutat. În continuare voi merge bazîndu-mă pe acest principiu, de a crede în ceea ce facem şi de a crede că noi chiar avem forţa necesară şi capacităţile necesare ca să reuşim.”

Europa Liberă: Poate fi consolidată încrederea între cele două maluri ale Nistrului odată cu legerea unui aşa-zis nou şef al administraţiei de la Tiraspol?

Vlad Filat:
„Eu cred că da şi mai mult decît atît cred că e necesar. Până la urmă, noi trebuie să pornim în a crea condiţii adecvate pentru oamenii care locuiesc pe partea stîngă a Nistrului sau partea dreaptă în probleme ce vizează circulaţia liberă, probleme ce ţin de comunicare, etc. Aceste bariere care au fost, ele sunt nu doar rudimentare ele sunt înjositoare, toate aceste bariere urmează a fi scoase din calea oamenilor. Restul o să vedeţi că va reprezenta consecinţă, mă refer la reglementare.

Situaţia este una foarte clară pentru cei care au cît de cît raţiune. Regiunea transnistreană nu are cum să se dezvolte, nu are cum să ofere locuitorilor din această regiune ceea ce trebuie să-i fie oferit unui cetăţean al unui stat, de aceea trebuie să negociem, să discutăm, să venim cu o formulă în urma căreia să reintegrăm ţara şi ca oamenii să se simtă liberi în propria lor ţară.”

Europa Liberă: Evghenii Şevciuk a declarat că prima vizită o va întreprinde la Moscova. Aceasta va însemna că, totuşi, Moscova va continua să influenţeze regimul de acolo sau va fi altă atitudine?

Vlad Filat:
„Urmează să vedem. Pentru mine nu este stranie această decizie, Moscova are influenţă în regiune.”

Europa Liberă: Poate ar fi fost mai bine dacă venea la Chişinău?

Vlad Filat:
„Asta nu ar fi însemnat o vizită în afară, ar fi venit în interiorul ţării. Trebuie să recunoaştem că dependenţa economiei regiunii este una totală faţă de Federaţia Rusă, este vorba şi de livrarea gazelor natorale, este vorba şi de întreprinderile care livrează gaz natural rusesc, de acele subvenţii care vin din partea Federaţiei Ruse, eu nu văd nimic straniu în acest lucru.

Urmează să fie aceste clarificări făcute, dar sper că în viitorul cel mai apropiat noi vom reuşi să avem discuţiile necesare pentru ca dialogul privind reglementarea conflictului transnistrean să capete mai mult sens şi asă aibă viteza necesară.”

Europa Liberă: Dar admiteţi că în timpul cel mai apropiat toată asistenţa oferită de către Federaţia Rusă Tiraspolului să vină prin guvernul de la Chişinău?

Vlad Filat:
„În mod normal, asistenţa se oferă statului, ulterior statul ia decizia în ce direcţii şi priorităţile în care să investească aceste ajutor. Aşa ar fi fost corect, ca acest ajutor şi, în general, relaţiile să fi fost cu Chişinăul, dar aici sunt foarte multe lucruri pe care putem să le discutăm, pentru mine este important ca dialogul
Pentru noi obiectivul este foarte clar: reintegrarea ţării.
Write your quote footer here...

să fie unul permanent şi să aibă un obiectiv. Pentru noi obiectivul este foarte clar: reintegrarea ţării. Urmează să oferim stabilitate în regiune şi exemplu, dacă doriţi, de reglementare paşnică şi durabilă a unui conflict care deja poate fi numit îngheţat.”

Europa Liberă: Aţi discutat cu omologul Dvs rus, aţi anunţat deja că actualul contract de livrare a gazelor ruseşti către Republica Moldova ar putea să fie prelungit până la semnarea unui nou acord. E greu de negociat cu Federaţia Rusă pe acest segment din moment ce Gazprom insistă că poate Moldova să se retragă din angajamentul energetic european?

Vlad Filat:
„Nu au fost insistenţe, dar anumite probleme care sunt şi trebuie să recunoaştem că sunt vizavi de pachetul trei, energetic, pe care şi l-a asumat Republica Moldova, nu este uşor să negociezi cu Gazprom, dar eu cred că abordarea a fost corectă până în prezent, adică nu au fost abordări tendenţioase, întrebările care au fost ridicate au fost pertinente şi răspunsurile pe care le-am oferit la fel.

A fost o abordare corectă, avînd în vedere motive mai multe, inclusiv şi de ordin subiect, dacă nu se reuşeşte pînă la sfîrşit de an să fie semnat un nou acord, atunci va fi prelungit acordul actual pentru o perioadă de trei luni de zile, perioadă în care să continuăm negocierile în vederea semnării unui nou acord.”

Europa Liberă: Preţul la gaze poate fi negociat în aşa fel ca totuşi să corespundă realităţii, adică să fie mai mic decît este acum?

Vlad Filat:
„Vedeţi, realitatea este una foarte relativă. Conform metodologiei de calcul, prelungirea contractului prevede micşorarea de preţ. Nu o să vă dau acum un preţ, urmează experţii să stabilească acest lucru, dar obiectivul nostru este să reducem acest tarif la gaze.”

Europa Liberă: Prin ce va fi important anul 2012 pentru guvernul Filat?

Vlad Filat:
„Anul 2012 pentru Republica Moldova este unul foarte important, pentru că în acest an urmează să finalizăm mai multe obiective pe care ni le-am propus. Finalizarea implementării planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, va fi un an decisiv în negocierea privind semnarea acordului de liber schimb, ne propunem ca anul viitor să ne mişcăm foarte dinamic şi rezultativ în acest sens.”

Europa Liberă: V-aţi asumat şi nişte angajamente pe care nu le-aţi onorat până la acest sfîrşit de an în faţa UE.

Vlad Filat:
„Nu avem angajamente nerealizate.”

Europa Liberă: Legea privind discriminarea?

Vlad Filat:
„Nu era o obligaţiune să fie adoptată pînă la sfîrşit de an sau până într-o anumită perioadă de timp. Ţine de faza întîi, faţa doi, al planului de acţiuni.”

Europa Liberă: În 2012 aţi putea să depuneţi o cerere pentru aderare la UE?

Vlad Filat:
„Nu cred că trebuie să privim anul 2012 în asemenea perspectivă, însă anul viitor este un an decisiv către această decizie.”

Europa Liberă: Eu am înţeles că pe plan politic, practic, Republica Moldova este pregătită, mai greu e cu dimensiunea economică.

Vlad Filat:
„Vedeţi, aici noi nu divizăm dimensiunea politică de cea economică, noi trebuie să fi euroconformi din toate punctele de vedere, pe toate domeniile. Trebuie să muncim, aşa că anul 2012 este unul decisiv în calea noastră spre Europa.”

Europa Liberă: Preţurile la avion vor fi mai mici?

Vlad Filat:
„Cu certitudine da, odată cu semnarea Acordului de aderare a Republicii Moldova la spaţiul aviatic comun, european, vom avea concurenţa necesară, vom avea în piaţă companii care prestează servicii low-cost şi în rezultat vom avea transport sigur şi la preţuri accesibile pentru cetăţenii noştri şi mai multe destinaţii.”

Europa Liberă: Regretul cel mai mare pentru 2011 care îl lăsaţi?

Vlad Filat:
„Că nu am reuşit să asigurăm o atomsferă pozitivă în activitatea politică şi în rezultat în societatea noastră.”

Europa Liberă: Aţi chemat de fiecare dată cetăţenii Republicii Moldova să fie înţelegători, să fie răbdători, să vă ajute, să susţină actul de guvernare. Acum ce mesaj aveţi pentru toată lumea?

Vlad Filat:
„Eu doresc tuturor să fie sănătoşi, să aibă parte de cît mai multe lucruri frumoase în viaţa lor şi să găsească forţa necesară să vadă şi lucrurile bune care se întâmplă şi într-o atmosferă pozitivă să fie în stare să depăşească problemele care, iarăşi, din nefericire le avem foarte multe.”
XS
SM
MD
LG