Linkuri accesibilitate

Îndrumar pentru integrarea moldovenilor în Italia


Tatiana Nogailîc
Tatiana Nogailîc

Europa Liberă discută cu autoarea proiectului, Tatiana Nogailîc, preşedinta asociației AssoMoldave de la Roma.



Un ghid „pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor” a fost lansat recent în Italia. O publicaţie care ar avea menirea să ajute pe italo-moldoveni, să le spunem aşa, să se informeze mai bine pentru a se putea integra cu mai puţine probleme şi sacrificii în ţara unde muncesc de mai mulţi ani. Vom discuta în această dimineaţă cu doamna Tatiana Nogailîc, preşedinta asociației AssoMoldave de la Roma, asociaţie a diasporei moldoveneşti care a iniţiat acest proiect.

Europa Liberă: Aşadar, un ghid „pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor” lansat la Roma şi distribuit pentru moldovenii emigranţi din această ţară… Cum a apărut ideea acestui îndrumar sau, mai exact, de ce s-a dovedit a fi necesar un asemenea îndrumar?

Tatiana Nogailîc şi Vlad Filat la Congresul diasporei
Tatiana Nogailîc şi Vlad Filat la Congresul diasporei
Tatiana Nogailîc: Ideea a apărut în cadrul celui de-al III-lea Congres al diasporei, care a avut loc la Chişinău (după cum se ştie, o dată la doi ani se organizează un asemenea congres), şi pe parcursul acestui congres, pentru prima dată organizat cu participarea Organizaţiei Mondiale a Migraţiei şi a Biroului Relaţiilor Internaţionale, a venit ideea să propunem un asemenea proiect. M-a inspirat faptul că mă aflu deja în Italia de 11 ani şi moldovenii noştri, mulţi dintre ei, mai ales doamnele noastre (care constituie 68 de procente aici în Italia, conform unor baze, date statistice), deci nu aveau un îndrumar pe care l-am scos noi acum la lumina zilei. Deci, le lipsea informaţia de primă necesitate cum ar fi unde să te adresezi la primul medic, ce înseamnă cartea de şedere, nu-şi cunoşteau drepturile lor, pentru că unii din ei cunosc doar datoria faţă de stat, faţă de aceste familii unde îşi îndeplinesc serviciul. Se simţea această necesitate de a avea acest îndrumar. Chiar atunci, în timpul congresului, când Organizaţia Internaţională a Migraţiei a spus că vor fi date surse financiare asociaţiilor care vin din Italia, din alte ţări, chiar atunci la moment mi-a venit ideea aceasta. Fiindcă toţi aceşti bani erau prevăzuţi pentru informare. Şi altă idee era de a face un site pe internet, dar acesta este un proiect de viitor pentru moldovenii noştri, fiindcă pe zi ce trece sunt tot mai utile, tot mai necesare cursuri de informatică, spre exemplu. Foarte multe mame ale noastre duc convorbiri cu copii, la distanţă, cu ţara de bază, prin intermediul calculatorului, dar nu ştiu cum să-l folosească. Deci, ajutăm aceste persoane la distanţă, dar se simte necesitate să deschidem nişte cursuri pentru ca să le ajutăm pe aceste mame nu numai pentru a vorbi pe Skype sau a sta pe site Odnoklassniki, dar şi pentru a-l folosi spre binele lor. Deci, acest îndrumar este ca o hartă pentru un turist care se duce să viziteze o ţară. Când ai necesitatea de a găsi o stradă la Chişinău, iei o hartă în mână, nu? Deci, în acest îndrumar ne-am strădui să aducem câte un pic de toate, informaţii din diverse domenii.

Europa Liberă: Ce conţine în primul rând acest ghid? Altfel spus, ce gen de informaţii presupuse de interes major pentru gastarbeiterii moldoveni este cuprinsă în paginile acestui îndrumar?

Tatiana Nogailîc
Tatiana Nogailîc
Tatiana Nogailîc: În cuprins ne-am străduit să includem în primul rând cât mai multă informaţie, dacă cetăţenii noştri vor trage atenţie la capitolul III, la muncă. Fiindcă este strigător la cer că o persoană munceşte, dar nu-şi cunoaşte drepturile sau cât se plăteşte ora. Mulţi din ignoranţă pierd foarte mulţi mari neştiind cât costă permisul, bazându-se pe unele surse care nu sunt legale. Aici ne-am străduit să aducem unele site-uri legale, constituţionale dacă putem spune aşa, ca ei singuri să verifice dacă acestea sunt adevărate sau nu. Sunt 11 capitole pe care le-am aşezat astfel ca persoanele să se orienteze mai bine. Deci, am început cu şederea, ceea ce permite ca cetăţenii noştri să cunoască ce înseamnă un permis de şedere aici în Italia, după permis te aşteaptă şi cartea de şedere, unde poţi să ceri aceste documente, ce acte trebuie să prezinţi ca să ceri aceste documente, fiindcă legile aici în Italia, vă spun sincer, se schimbă din lună în lună, nu din an în an. După aia merge munca, pe urmă ne-am străduit să scriem câte ceva pentru reîntregirea familiei, la capitolul 5 am încercat să ajutăm persoanele noastre să se orienteze în sistemul de prevenire socială, pe urmă am încercat să introducem ceva în capitolul sănătate, unde trebuie să se adreseze. Şi, să vă spun sincer, la capitolul sănătate a fost pentru noi un pic cam complicat. Avem foarte multe cazuri când decedează moldovenii noştri şi nu se ştie unde să se adreseze pentru înhumarea lor. Am avut un caz la Roma, a decedat cineva şi m-a chemat o doamnă că nu ştia unde să se adreseze. Şi aici structurile acestea funebre aşteaptă aceste cazuri cu nerăbdare, pentru că e foarte costisitoare această procedură. Este foarte simplu însă, e destul ca ei să se uite în ghid, deci sunt unele etape de parcurs, dar care nu costă 6 mii de euro ca să trimiţi o persoană în Moldova, este mult mai ieftin. Vedeţi, unele lucruri simple despre care persoanele noastre nu au idee.

Europa Liberă: Deci, este un îndrumar destinat, din câte înţeleg, migranţilor moldoveni care au s-au acomodat mai greu, informaţional la noile realităţi, chiar dacă muncesc în Italia de mai mult timp…

Tatiana Nogailîc: Mă scuzaţi că vă întrerup, dar cine stă uşor în Italia? Pur şi simplu realitatea italiană nu este cunoscută în Republica Moldova. Vă mulţumim că ne-aţi oferit această ocazie să intervenim şi noi, şi uneori, din când în când, mai suntem chemaţi de radio şi televiziune. Noi nu avem un canal destinat imigranţilor noştri, deşi suntem un milion peste hotare, doar în Italia – 150 de mii. Dar mamele noastre când pleacă acasă nu spun lucrurile cum sunt aici în Italia. Majoritatea din noi stau închişi în casă ca în puşcării. Oameni buni, femeile noastre ies numai joi după masă din casă şi duminica. E păcat că unii vin acasă şi nu spun lucrurile acestea. Şi aceasta trezeşte un soi de invidie: uite s-a dus şi face bani, uite vreau şi eu… Şi când vin aicea, când ajung aicea…Să vă faceţi acum în Italia să vedeţi ce se face în staţiile terminus din Roma…Sunt sute de persoane fără serviciu acum în Italia, criza aceasta mondială, că nu este numai în Italia, a dus la reducerea multor locuri de muncă. În afară de aceasta, în Italia când eşti clandestin, am trăit-o pe pielea mea, tu ai frică să mergi pe stradă. Fiindcă este lege de clandestinitate, te închid în puşcării... Am avut ieri ocazia să întâlnim o doamnă care lucrează la o puşcărie aici la Roma: avem doamne de-ale noastre acolo închise. De ce? Pentru că nu au permis de şedere. Deci, ignoranţa aceasta de a nu cunoaşte ţara în care te afli, legile acestui stat duce la …

Europa Liberă: Dar ce vă face să credeţi că acest îndrumar va fi mai atractiv pentru aceştia oameni, cu atâta necazuri şi atâta lipsă de informare deseori, de vreme ce până acum nu au fost chiar iuţi în a se documenta mai bine privind problemele în ţara unde muncesc?

Tatiana Nogailîc: Ce mă face să cred este că nu aveţi idee câte persoane mi-au scris, mi-au telefonat şi mi-au zis mulţumesc. Deci, acest îndrumar va fi repartizat în 20 de oraşe ale Italiei, prin intermediul liderilor celor mai cunoscute asociaţii ale moldovenilor în Italia, prin intermediul Ambasadei, prin intermediul Consulatului de la Bologna. Deci, aceasta mă face să cred că acest îndrumar va ajunge direct anume la cetăţenii care nu au informaţie, nu au ziare. Ceea ce mă doare atunci când plec la Tor Di Valle, aşa cum se spune „staţiunea moldovenilor”, unde vin colete de acasă, de unde pleacă bani spre casă, remitenţele noastre, ceea ce mă doare este că nu avem un chioşc de ziare. Nu avem nimic. Acolo – mâncare, murături… Oameni, buni, noi nu am venit aici numai ca să participam la PIB-ul ţării noastre. Noi avem nevoie şi de o hrană spirituală, să ştim ce se face în ţară. Vă zic – nu au acces la informaţie deloc moldovenii. Şi aici televiziunile, ziarele – nu îi interesăm noi deloc. Când se face o crimă, când se găseşte o prostituată moldoveancă, da, se vorbeşte de noi. În rest, nu au acces la informaţie persoanele noastre. Şi eu cred că acest ghid va fi ca o călăuză. Nu pentru că l-am făcut noi, asociaţia noastră. Dar simt că este indispensabil într-o societate avansată cum este Italia din punct de vedere informaţional. Noi nu avem acces la nimic aici, suntem nimeni. Şi dacă n-o să ne ajutăm noi conaţionalii noştri, atunci cine să ne ajute? Aceasta a fost o idee care m-a împins, care mă doare. Fiindcă eu, vă zic sincer, stau bine, îmi fac studiile. Dar am rude care nu au permis de şedere, am cunoscuţi care nu au acces la informaţie…

Europa Liberă: Dvs. păreţi deja, mai degrabă o italiancă cu origini basarabene, moldoveneşti… În ce măsură şi cum (procentual, pe părţi etc.) diaspora moldovenească din Italia, de exemplu, vi se pare împărţită în cei care vor rămâne şi se vor asimila oarecum şi cei care văd această ţară ca provizorie şi se gândesc să se întoarcă acasă?

Tatiana Nogailîc: Acest concept „al asimilării” îl folosesc mai mult francezii. Aici în Italia mai potrivit este să vorbim de integrare.

Europa Liberă: Păi, se vor integra mai mulţi sau se vor întoarce mai mulţi acasă?

Tatiana Nogailîc: Eu personal mă simt integrată în această societate. Copilul meu, însă, da, este asimilat, fiindcă nu mai doreşte nici să audă despre Moldova. El vorbeşte româneşte, deşi merge la şcoală numai cu italieni, este unicul copil în clasă din păcate moldovean, dar are prieteni de-ai noştri, are verişori, vorbeşte cu ei româneşte. Dar copii noştri sunt „asimilaţi” totalmente de această situaţie. Îmi pare rău pentru generaţiile viitoare de copii noştri. Avem 25 de mii de copii la şcoli, nemaivorbind de copiii care sunt la instituţiile universitare mari, pare-mi-se suntem cam o mie de studenţi în, toată Italia. Dar aceşti copii sunt pierduţi pentru Republica Moldova. Îmi pare rău fiindcă am o soră care şi-a adus aici acum doi copii. Ştiu că o să fie asimilaţi foarte repede, dar mama lor nu este nici integrată. Fiindcă toţi aceşti 7 ani cât a stat în Italia a umblat numai făcând ore pe la stăpâni. Şi când faci ore la stăpâni, tu ieşi la ora 6 dimineaţă din casă şi intri pe la ora 20 seara uneori, şi fără informaţie, fără legătură cu ţara. Vă spun sincer, când au fost alegeri acum în Republica Moldova, ai noştri nu ştiau cine este Filat, cine este Lupu. Este o ruşine pentru ţara noastră. Faceţi cât mai multe punţi cu noi, faceţi legătură cu noi, să facem transmisiuni interactive, oameni buni. Acum avem la dispoziţie internetul, este Live Stream, este Skype, putem să facem conferinţe, să-i avem pe politicieni în faţă, să-i bombardăm cu întrebări. Eu trebuie să te aleg, dar cine eşti? Ce propui? Ce viitor îmi dai în ţară? Ca să mă întorc în ţară. Îmi dai posibilitate să mă întorc la baştină, la soţ şi la copii? Fiindcă se rup familiile. Este o problemă strigătoare la cer, copii noştri. Mă doare aceasta.
XS
SM
MD
LG