Linkuri accesibilitate

Jurnalista Europei Libere Valentina Ursu a fost reţinută trei ore de miliţia din Tiraspol...


...în timp ce încerca să relateze despre alegerile din regiunea separatistă



Valentina Ursu: „Din cele şase ore de aflare în Transnistria, trei le-am petrecut în izolatorul miliţiei de la Tiraspol, şi asta pe motiv că aş fi făcut fotografii la o secţie de votare din regiunea transnistreană. Locuitori de aici spun că astăzi au fost dislocate toate structurile de forţă pentru a menţine ordinea publică. În izolatorul în care am stat şi eu erau doi tineri care ar fi fost reţinuţi pe motiv că ar fi făcut agitaţie în favoarea unuia din cei şase candidaţi în alegerile prezidenţiale. Şi asta chiar dacă peste tot poţi vedea extrem de multe afişe electorale.

Dacă este să vorbim despre prezenţa la vot, pot să vă spun că în anumite segmente de timp făceau coadă câte 40-50 de alegători cu buletinul de vot în mână. Asta înseamnă că lumea este interesată să participe la aceste aşa-zise alegeri.

Din discuţiile pe care le-am avut cu oamenii de aici, ei lasă să se înţeleagă că va urma şi turul doi de scrutin; şi tot ei spun că nu exclud acţiuni de protest dacă cumva învingător va fi Igor Smirnov. Atunci ar putea să protesteze simpatizanţii lui Anatol Caminschi şi invers.

Mai multe persoane spun că Transnistria nu are nici o şansă să devină un stat independent, alţii ar dori reunificarea celor două maluri ale Nistrului dar nu sunt puţine vocile care spun că ar dori alipirea Transnistriei la Ucraina.”

Europa Liberă: Când ai fost în arestul miliţiei ai fi avut, potenţial, acces la un avocat, la cineva care să te apere? Puteai să iei contact cu cineva din afară?

Valentina Ursu: „A propos, am cerut foarte respectuos să mi se de un document prin care să mi se confirme că de la ora 12 la ora 15 am fost în arestul miliţiei din Transnistrea la care şi maiorul şi căpitanul au făcut ochi mari şi mi-au zic că un aşa document nici în ruptul capului nu aş putea obţine pentru că un astfel de document s-ar da numai dacă aş avea cetăţenia Transnistriei.”
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG