Linkuri accesibilitate

UE va reacţiona prompt dacă Moldova va dori să intre în uniunea vamală euroasiatică


„Dorim politici tarifare diferite de acelea ale uniunii vamale euroasiatice.”




Ambasadorul european Dirk Schuebel, care conduce delegația Comisiei Europene la Chișinău, spune că semnarea acordului de liber schimb cu CSI nu va împiedica Moldova să negocieze o zonă de comerț liber cu Uniunea Europeană. Dar poate deveni o problemă dacă Moldova merge mai departe. Ambasadorul Schuebel a făcut declarația la o întâlnire cu jurnaliștii moldoveni vineri seara, comentând semnarea acordului cu CSI de către premierul Vlad Filat, marți, la St. Petersburg. Relatează Lucia Diaconu.



„Aderarea la zona economică liberă a CSI nu poate afecta cu nimic negocierea acordului de liber-schimb între Moldova şi Uniunea Europeană, dar Uniunea va reacţiona prompt dacă Moldova îşi va exprima intenţia să facă parte şi din uniunea vamală euroasiatică despre care se vorbeşte în ultimul timp”, le-a spus ziariştilor ambasadorul Uniunii la Chişinăuirk Schuebel.

De ce? “Din simplul motiv că noi în cadrul acestui amplu acord de comerţ liber, am dori să folosim alte politici tarifare, diferite de acelea ale uniunii vamale euroasiatice. Ceea ce înseamnă că momentan cele două uniuni sînt incompatibile. De aceea, atît Moldova, cît şi alte ţări CSI trebuie să decidă pe ce cale vor porni. Asta nu înseamnă că vom întrerupe relaţiile noastre cordiale, dar desigur, dacă vorbim de un acord serios de comerţ liber, sînt alte condiţii decît cele oferite de uniunea vamală”.

Evaluând stadiul negocierilor dintre Chişinău şi Uniunea Europeană în domeniul vizelor, Dirk Schuebel a reamintit că în proporţie de 90 la sută ridicarea vizelor depinde de cît de repede Moldova îşi va face temele de acasă, precizînd că la sfîrşitul anului la Bruxelles urmează să se stabilească dacă negocierile vor trece la cea de a doua etapă, ultima în cadrul dialogului.

Dirk Schuebel a atras însă atenţia că Moldova ar putea pierde 50 de milioane de euro pe care Uniunea le-a promis pentru reformarea justiţiei, dacă pînă la jumătatea lunii noiembrie, termenul
convenit de părţi, nu va fi aprobată în Parlament strategia pentru acest sector. Diplomatul european şi-a exprimat îngrijorarea vorbind despre eventualitatea unor alegeri parlamentare
anticipate în cazul în care tentativele de alegere a şefului statului în Parlament vor eşua.

„Țara are cel mai puţin nevoie acum de o nouă rundă de alegeri, pentru că ele vor încetini reformele”, a declarat diplomatul, sugerîndu-le politicienilor molodveni să se aşeze la masa de discuţii.

Şeful delegaţiei Uniunii Europene a reamintit că Moldova este printre ţările care primesc cel mai mare ajutor din partea comunităţii europene, şi poate şi în continuare miza pe susţinere dar numai pe principiul „mai mult pentru mai mult”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG