Linkuri accesibilitate

Privatizarea – o dilemă


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: Acum nu mai sunt decât două categorii de companii de stat: unele care sunt degeaba scoase la privatizare şi altele „interzise” la privatizare.




Iurie Gotişan: „Nu-mi amintesc dacă statul a obținut profit sută la sută din activele pe care le-a scos sau care sunt pasibile și actualmente spre privatizare. Nici chiar pronosticurile făcute în bugetul de stat pentru mai mulţi ani la rând vis-à-vis de privatizarea activelor acestuia niciodată nu au fost cap în cap cu estimările făcute, adică mă refer la sumele pe care iniţial le solicită statul şi care de facto se încasează. De fapt nici nu este real ca statul sa obțină integral sumele dorite, mai ales în conjunctura economică de la noi.”

Europa Liberă: Când ziceţi că nu e real, care ar fi motivele?

Iurie Gotişan: „De regulă statul scoate la vânzare proprietăți activitatea cărora nu mai generează venituri, spre exemplu, inclusiv către buget, societăți care activează în pierdere și care în cea mai mare parte nu pot concura de la egal la egal cu entități private într-un anumit domeniu, iar din astea avem destule. În plus, majoritatea acestor întreprinderi sunt într-o stare de-a dreptul jalnică, astfel că este chiar ireal ca statul să obțină din start suma dorită. Așa că o alternativă decât a unui investitor privat nu există. Probabil și lipsa unor decizii și viziuni interne cu privire la viitorul anumitor sectoare strategice și a rolului statului, face ca multe întreprinderi de la noi să fie pasate de la o licitație la alta.”


Un punct de vedere de Iurie Gotişan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00
Link direct



Europa Liberă: Se zice că chiar şi Fondul Monetar Internaţional ar insista asupra privatizării unor companii, întreprinderi de stat. Aşa să fie?

Iurie Gotişan: „Aşa este. De fapt Memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional prevede anumite privatizări, în particular a întreprinderilor de stat. Însă acesta vizează întreprinderi mari – Moldtelecom, AirMoldova, de câteva ori s-a tot încercat procedura de iniţiere a privatizării Băncii de Economii, dar până la urmă fără succes. De fapt acestea sunt întreprinderi care nu generează deocamdată pierderi și nu cred că ar trebui să se meargă strict spre privatizare, doar de dragul că acestea trebuie privatizate. Dacă ar fi să luăm doar exemplul Băncii de Economii, atunci pentru moment aceasta trebuie să rămână la stat deocamdată, deoarece este banca cu cea mai extinsă reţea din ţară, practic în fiecare a doua localitate din Republica Moldova își are prezența, respectiv fiind o comoditate mai ales pentru locuitorii de la sate, fără a face drumuri pe la raion sau mai departe pentru a se deservi. Însă funcționalitatea acesteia cu siguranță că trebuie regândită. Mai ales că investitorii străini cât şi forurile financiare internaţionale au dat de ştire.”

Europa Liberă: Referitor la întreprinderile din domeniul energetic?

Iurie Gotişan: „Poate nu este chiar momentul oportun să vindem companiile din sectorul energetic. Anume sectorul energetic este şi de importanţă vitală pentru oricare economie ar fi asta. Însă dacă statul nu face față, și sunt necesare investiții impunătoare, atunci nu văd o altă alternativă. Privatizarea ar fi oportună doar pentru întreprinderile de stat neprofitabile. Problema e prețul de vânzare. Deocamdată la MoldovaGaz, în opinia mea, statul trebuie să-şi menţină controlul. Poţi să-i ameliorezi managementul, dar, după mine, este o companie cu funcţie strategică în domeniul energiei, ceea ce nu se poate de vorbit de exemplu, despre CET-uri sau Termocom.”

Europa Liberă: Apropo despre CET-uri, chiar vicepremierul, ministrul Economiei, domnul Valeriu Lazăr, spunea că ar fi foarte bine dacă s-ar purcede la privatizarea CET-urilor şi Termocom-ului.

Iurie Gotişan: „Bineînţeles şi o soluţie ar fi chiar opţiunea pe parteneriate publice-private. Mai ales că aceste entităţi, adică CET-urile şi Termocom-ul generează pierderi destul de mari, iar o bună parte din activele acestea, mă refer la structura fizică, sunt practic uzate, atât moral, cât şi fizic.”

Europa Liberă: Dar Căile Ferate?

Iurie Gotişan: „La fel şi Căile Ferate. Sunt întreprinderi în care activele fizice, cât şi cele morale sunt uzate totalmente.”

Europa Liberă: Soluţia care e?

Iurie Gotişan: „Sigur că privatizarea este oportună, dar ce trebuie să privatizăm nu ia nimeni. Oportună nu este o privatizare, decât de întreprinderi falimentare, dar nu falimentate, cum s-a făcut în ultima vreme la noi.”

Europa Liberă: Să înţelegem că unele întreprinderi au devenit falite intenţionat? Ca să poată cineva să le cumpere pe nimic?

Iurie Gotişan: „Intenţionat. Bineînţeles că nu este exclus cazul. Intenţionat au fost distruse anumite întreprinderi ca să fie achiziţionate pe bani de nimic. Acum nu mai sunt decât două categorii de companii de stat: unele care sunt degeaba scoase la privatizare şi altele „interzise” la privatizare, dacă putem spune aşa, ca Moldtelecom-ul, sau Banca de Economii, Air-Moldova, etc.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG