Linkuri accesibilitate

Cetăţenii ne-au votat pentru a soluţiona probleme, nu de a ne juca de-a alegerile


Mihai Ghimpu: „problema nu e numai în alegerea preşedintelui Republicii, dar şi a alegerii preşedintelui Parlamentului.”


Un proiect unic privind alegerea sefului statului. Asta isi doresc membrii coalitiei liberal democrate iar pentru a ajunge la o pozitie unica ei au format si o comisie comuna, avandu-i ca membri pe mai multi juristi. Aceasta comisie urmeaza sa identifice cea mai buna solutie pentru ca seful statului sa fie ales conform normei legale. Si astazi ar urma sa fie convocat in sedinta Consiliul Aliantei de guvernare. Sedinta este convocata de PD, partid ce detine presedintia prin rotatie. Mai multe vom afla de la Mihai Ghimpu, liderul PL.


Interviul matinal EL: cu Mihai Ghimpu despre AIE, alegerea președintelui și alegerile locale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:37 0:00
Link direct


Mihai Ghimpu:
„Pot să spun doar atât, că a avut loc o discuţie, pentru prima dată la modul aşa, cât de cât serios. Că până acum n-am discutat subiectul ăsta. Acum depinde de soluţia, care o s-o găsim şi dacă o să fie susţinută de toţi, ca să mergem înainte.”


Europa Liberă: O decizie în privinţa alegerii şefului statului va fi găsită până la finele acestei luni?

Mihai Ghimpu:
„Aşa am vorbit. Că noi trebuie să urgentăm şi să nu tărăgănăm. Soluţii sunt mai multe şi trebuie să vedem, pe care o aplicăm.”

Europa Liberă: Soluţii mai multe, toate legale, constituţionale?

Mihai Ghimpu:
„Păi da, da. E important ca soluţia să fie legală, constituţională. Că altfel nici noi nu suntem cointeresaţi ca să avem un preşedinte ales nelegal, care pe urmă cineva să ne spună, că am încălcat. Totuşi, e preşedintele statului şi trebuie să fie legal şi constituţional.”

Europa Liberă: Care e cea mai realistă soluţie?

Mihai Ghimpu:
„Realistă o s-o spunem mai târziu. Pentru că noi discutăm, să vedem pe care o alegem din cele, pe care le avem noi, cele câteva soluţii.”

Europa Liberă: Să înţeleg, că odată cu convocarea alegerilor locale, această problemă nu va figura în cadrul scrutinului local?

Mihai Ghimpu:
„Nu pot să spun lucrul acesta. Cred că nu, e părerea mea doar. Încă să vedem ce spun ceilalţi. Că noi căutăm altă soluţie. Nu vrem să ne concentrăm în timpul alegerilor şi pe alegerea preşedintelui. Noi trebuie să ne concentrăm pe alegerile locale. Cu atât mai mult, că eu, ca exemplu, consider că preşedintele poate fi ales şi de către Parlament şi înainte de alegeri.”

Europa Liberă: Faptul că o componentă a Alianţei pentru Integrare Europeană insistă, sau vrea ca să se ajungă la alegerea şefului statului prin votul direct al cetăţeanului, e una cu sorţi de izbândă?

Mihai Ghimpu:
„Nu e o insistenţă, a fost un punct de vedere. Acest lucru se poate întâmpla doar după expirarea mandatului actualului Parlament. Pentru că noi avem acord, care spune că funcţiile aparţin partidului „X”, „Y”,”Z”. Şi atunci, dacă noi încercăm să încălcăm acordul, înseamnă că distrugem alianţa. Eu personal şi Partidul Liberal suntem împotrivă.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar mai este posibil să se creeze o coaliţie largă pentru alegerea şefului statului? Mă refer şi la fracţiunea PCRM, care să participe.

Mihai Ghimpu:
„Nu cred, că interesul lor nu este ca să fie ales preşedintele. Interesul comuniştilor este alegerile anticipate şi aici greşesc, că nu vor câştiga, chiar şi în caz de alegeri anticipate, comuniştii nu mai revin la putere. Dar noi nu ne putem să ne ocupăm doar de alegeri, fiindcă asta îşi doresc comuniştii. Noi avem de rezolvat probleme şi cetăţenii ne-au votat pentru a soluţiona probleme, dar nu de a ne juca de-a alegerile. O coaliţie largă înseamnă, de fapt, o mişcare politică din partea comuniştilor, pentru a ne împinge spre alegeri anticipate. Fiindcă ei nu vor vota niciodată. Şi dacă noi intrăm cu crezul, că ei vor vota, asta înseamnă că turul întâi, şi turul întâi ne obligă la turul doi şi alegeri anticipate. De aceea cred că calea aceasta, că comuniştii ne vor da două voturi, vot tehnic, sau nu ştiu cum, este doar un truc de-al lor, de a ne împinge pe noi la alegeri anticipate. Noi, partidele de dreapta, nu vom susţine o astfel de poziţie.”

Europa Liberă: Deci, acum nu se mai mizează pe faptul că două voturi ar putea fi găsite în rândul fracţiunii comuniştilor?

Mihai Ghimpu:
„Eu niciodată n-am mizat şi Partidul Liberal la fel. Este o greşeală. Cel care mizează înseamnă, că este de acord cu această capcană.”

Europa Liberă: Atunci discuţiile, pe care le-ar fi purtat premierul Vlad Filat cu PCRM, la ce s-ar reduce, dacă nu la găsirea celor două voturi?

Mihai Ghimpu:
„Întrebaţi-l pe domnul Filat. Eu nu ştiu ce a discutat.”

Europa Liberă: Dar sunteţi încrezător, că până la sfârşitul lunii ar putea fi identificată soluţia pentru alegerea preşedintelui?

Mihai Ghimpu:
„Da. Eu cred – da.”

Europa Liberă: Ca să revenim – alegerea preşedintelui ar putea fi amânată după scrutinul local?

Mihai Ghimpu:
„Nu ştiu, n-am discutat. Eu consider, că preşedintele trebuie să fie ales până la alegerile locale.”

Europa Liberă: Până atunci aţi putea ajunge în fotoliul de speaker?

Mihai Ghimpu:
„Aceasta nu pot s-o spun. Nu ştiu. Eu pledez ca să alegem preşedintele acum. Ca să avem stabilitate politică. Ceea ce ţine de preşedintele Parlamentului mai vedem, fiindcă îmi pare, că problema nu e numai în alegerea preşedintelui Republicii, dar şi alegerea preşedintelui Parlamentului.”

Europa Liberă: Exact, de asta v-am şi întrebat acum.

Mihai Ghimpu:
„Da, se vede că e anevoioasă, foarte anevoioasă.”

Europa Liberă: Se vor opune cine?

Mihai Ghimpu:
„Nu ştiu, să vedem. Iata să vedem la ce o să ajungem cu preşedintele, alegerea preşedintelui Republicii şi de aici o să se vadă lucrurile clar. Şi se poate să alegem preşedintele şi iarăşi să stăm pe loc cu alegerea speaker-ului. O să vedem.”

Europa Liberă: O să vă întreb acum, dacă a mai rămas cu semnul întrebării problema referitor la desemnarea viceminiştrilor.

Mihai Ghimpu:
„Da, a rămas. A rămas, noi ne menţinem poziţia. Odată ce am mers pe principiul continuităţii, ce ţine de ministere, trebuie să se refere şi la viceminiştri.”

Europa Liberă: Aţi rămas unul împotriva la doi, pentru că ceilalţi doi vor ca ministrul să-şi aleagă viceminiştrii, să şi-i desemneze.

Mihai Ghimpu:
„Dacă noi o să încercăm să guvernăm, să ne împărţim câte doi împotriva la unu, nu este corect. Noi avem acordul, trebuie să ne conducem de acord, dar nu să ne împărţim doi împotriva la unu, sau unul împotriva la doi.”

Europa Liberă: Când va fi în Parlament discutată problema referitor la fixarea datei alegerilor pentru administraţia publică locală?

Mihai Ghimpu:
„Parlamentul este obligat să anunţe data alegerilor cu cel puţin două luni înainte de desfăşurarea alegerilor. Aşa cred, că undeva pe la sfârşitul lunii martie noi trebuie să luăm decizia, hotărârea de denumirii datei alegerilor. Fiindcă alegerile din 2007 au fost la 3 iunie, anul ăsta îmi pare că ea cade 5 iunie, duminică. Trebuie să fie la început. Expiră mandatul şi noi nu avem dreptul să prelungim mandatul consilierilor, a primarilor şi trebuie să ne conformăm prevederilor Codului electoral.”

Europa Liberă: Pentru că v-am surprins acum în teritoriu, să înţeleg că lumea toată de acum activează pentru campania electorală locală?

Mihai Ghimpu:
„Da, este adevărat. Da, discuţiile au avut loc în jurul alegerilor locale şi finalizarea fuzionării MAE la PL.”

Europa Liberă: Credeţi că acest scrutin local o să întărească Alianţa pentru Integrare Europeană, sau din contra, o va face mai fragilă?

Mihai Ghimpu:
„Cred că în perioada campaniei o va face mai fragilă, dar oricum nu avem altă cale. O să ne certăm, dar ceea ce ţine de alegerile locale o să fie fiecare cu politica şi cu planul său, să câştige cât mai mult, indiferent, unii aşa cred, că indiferent de metode. Şi de fapt, suntem colegi şi trebuie să respectăm nişte criterii, fiindcă cum n-ai da, suntem în alianţă la nivel central. Dar vor fi diferite toate. Oricum, eu cred că nu va afecta atât de mult ca să dispară Alianţa.”

Europa Liberă: Temeinicia Alianţei va fi verificată în cadrul alegerilor primarului de Chişinău.

Mihai Ghimpu:
„Nu cred. Alianţa are acordul de guvernare la nivel central, acestea sunt alegerile locale şi după alegerile locale se va constitui o altă alianţă şi la nivel local.”

Europa Liberă: Aţi găsit numitor comun asupra votării legii bugetului?

Mihai Ghimpu:
„N-am hotărât. Încă fiecare fracţiune se ocupă cu bugetul şi trebuie să discutăm în cadrul Alianţei, să vedem. Noi avem obiecţii faţă de unele probleme, inclusiv şi alocare sau nealocarea pentru bugetul municipal, aşa cum a fost înţeles cu Ministerul Finanţelor înainte de a se vota bugetul municipal. Mai sunt şi alte probleme şi o să vedem. Oricum bugetul trebuie să-l votăm. Dar cred că mai putem face unele mişcări în cadrul sumelor stabilite, venit şi cheltuieli.”

Europa Liberă: Dacă s-a votat atât de uşor în cadrul Guvernului nu ar trebui să apară multe probleme la votul din cadrul Legislativului.

Mihai Ghimpu:
„Nu e cam aşa. În Guvern s-a votat cu condiţia, că oricum Parlamentul adoptă bugetul.”

Europa Liberă: Când va avea loc următoarea şedinţă?

Mihai Ghimpu:
„A Consiliului îmi pare că luni, a Alianţei de obicei au loc înaintea şedinţei Parlamentului. Sunt nişte subiecte pe care le-am discutat, au mai rămas, că n-am hotărât nimic la şedinţa precedentă a consiliului. Şi a rămas pentru şedinţa viitoare şi ele tot timpul sunt, probleme.”

Europa Liberă: Problema comunicării a dispărut?

Mihai Ghimpu:
„Parcă o comunicare la ultima şedinţă a fost. Să nu fie doar de moment, legată de adoptarea bugetului. Vom vedea.”
XS
SM
MD
LG