Linkuri accesibilitate

Scandalul Moldtelecom și fațetele sale


Veaceslav Ioniță: „unicul lucru care este clar – s-a adus un prejudiciu enorm interesului public. ”.


Aşa-numitul scandal Moldtelecom oferă deocamdată mai multe întrebări, decât răspunsuri. Ce este cert, însă, e că acest scandal demonstrează cât de necunoscute rămân – pentru societate – realităţile de după faţada politică şi economică din trecut, dar şi de acum. Vom discuta în această dimineaţă telefonic – şi sperăm la tariful corect – cu şeful Comisiei parlamentare pentru Economie, Buget, Finanţe, doctorul în economie, deputatul liberal-democrat Veaceslav Ioniţă.

Interviul dimineții la Europa Liberă: cu Veaceslav Ioniță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:31 0:00
Link direct



Europa Liberă: Dle Ioniţă, întâmplarea face că în această zi, la 1847, s-a născut Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului, şi ar trebui să-i fim recunoscători inclusiv că putem iată vorbi la telefon acum... Şi, a propos de această minunată invenţie, telefonul... Aţi declarat la un moment dat - şi sper să fi fost citat exact - că acest scandal al tarifelor la convorbiri telefonice nici nu se declanşa dacă Agenţia pentru protecţia concurenţei nu ar fi permis Moldtelecomului să iasă din statutul său firesc de monopol. Tot mai consideraţi că această agenţie – cu intenţie sau fără – a tras cu buretele pe nişte prevederi legale, aşa încât operatorul naţional de telefonie fixă să evite nişte filtre şi să decidă la bunul plac ce are de decis?

Veaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniţă:
Da. Lucrurile stau destul de grav, deoarece sunt cel puţin două aspecte. Unul este cât de legală a fost această acţiune şi la ziua actuală pot să spun următorul lucru – în cadrul legal existent Moldtelecom nu putea majora tarifele fără ca să fi trecut prin guvern, să fie verificat şi după toate procedurile. El fiind un monopolist, uita-ţi-vă că nu a îndrăznit să ridice preţurile la televiziunea digitală pe care o rae, la telefonia mobilă sau la internet, pentru că acolo oamenii repede pot pleca la alt operator, dar s-a gândit să meargă acolo unde este mai uşor.

Te bagi la telefonia fixă unde ai monopol şi ai un milion de oameni sărmani pe tot teritoriul ţarii unde s-a dorit ca să se crească preşul. Şi pentru că să realizeze această acţiune foarte proastă ca esenţă, au întreprins, în opinia mea, deci aicea vreau să spun că sunt doar obsevaţii care mă fac să cred că a fost o înţelegere între conducerea Moldotelecom-ului şi Agenţia pentru protecţia concurenţei, ce să faci ca să creezi un vid legal, deci fiţi atenţi – nu exista vidul legal, ci a fost creat în mod intenţionat – ca să creezi un vid legal într-o aşa manieră ca să nu fie nevoie de acceptul guvernului pentru majorarea tarifelor şi, mai mult ca atâta, să nu fie posibil de a stopa această majorare de tarrife.

Europa Liberă: Dar dle Ioniţă, dna Viorica Cărare, şefa Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei (ANPC), arată însă cu degetul spre altă agenţie - cea de reglementări în Comunicaţii Electronice (ANRCETI) care trebuia să stabilească dacă Moldtelecom e monopol sau ba...

Veaceslav Ioniţă:
Noi vom investiga toată situaţia, dar acuma vreau să accentuez foarte clar – faptul că Agenţia de Telecomunicaţii Electronice trebuia să-şi facă meseria, lucrul acesta va fi analizat separat. Dar eu acuma vorbesc despre o situaţie care seamănă foarte mult cu o crimă economică.

Deci, vreau să înţelegeţi foarte clar – faptul că Agenţia de Telecomunicaţii nu a lucrat este un lucru grav, dar este şi mai grav că s-au întreprins nişte acţiuni, deci în opinia mea, văzînd tot ce văd, am impresia că au fost întreprinse nişte acţiuni pe perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, într-aşa o manieră ca să avem o situaţie prin care să fie posibilă majorarea de tarfi fără a consulta guvernul şi, mai mult decât atâta, s-a creat o situaţie prin care este imposibil să stopezi această majorare de tarif. Şi cel mai ridicol, acuma ca să înţelegeţi în ce situaţie ne-am pomenit, este faptul că Agenţia de protecţie a concurenţei nu a avut nici un temei legal să stopeze Moldtelecom-ul să majoreze tarifele. De aceea a întreprins o acţiune ilegală.

Europa Liberă: Dle Ioniţă, haideţi mai întâi să ascultăm ce spune în apărarea sa dna Cărare, şefa Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei (ANPC):


Viorica Cărare
Viorica Cărare:
„ANRCETI - ei se ocupă de reglementarea acestui sector. Respectiv, acuma au şi o lege nouă, din 2008. Şi conform acestei legi, oficial, ei trebuie să stabilească agentul economic cu putere semnificativă şi trebuie să o facă o dată la doi ani. Deci, dat fiind că legea e din 2008, ei deja trebuiau să aibă decizia asta – să confirme sau să infirme poziţia dominantă a respectivului agent economic.

Agenţia antimonopol se implică în domeniile reglementate numai atunci când apare încălcarea. Deci, noi am sistat majorarea tarifelor până ce se va clarifica situaţia. Şi anume – noi, pe de o parte, am sistat majorarea de către Moldtelecom, i-am obligat să sisteze majorarea, pe de altă parte, am prescris ANRCETI să-şi execute obligaţia conform legii. Că ei conform legii trebuiau demult să-i stabilească situaţia dominantă.

Europa Liberă: Dar cum s-a întâmplat că dv. aţi avut o decizie prin care îi declaraţi monopolişti?

Viorica Cărare:
Noi am avut o decizie în 2007, în cadrul unui dosar, când nu era legea nouă, şi am făcut analiza ceea pe cifrele din 2006. Deci, unu la mână, situaţia din 2006-2007 nu poate fi relevantă în 2011. Asta e clar. Doi la mână – din momentul intrării în vigoare a legislaţiei noi, decizia noastră şi-a pierdut forţa juridică. Noi nu am anulat, nu am abrogat – astea sunt speculaţii – cine o să vă mai zică că noi am abrogat, solicita-ţi-le să vă arate un document, pentru că decizia noastră este publicată în Monitor. Puteţi să o găsiţi în Monitor şi să vedeţi că scrie că noi am declarat-o caducă, deci cu alte cuvinte noi am constatat că ea şi-a pierdut forţa juridică.”

Europa Liberă: Dle Ioniţă, ce vi se pare inconsistent în spusele dnei Cărare?

Veaceslav Ioniţă:
Mi se pare absolut totul inconsistent. Şi ca să nu intrăm în discuţii juridice, pentru că că vor fi în altă parte – mai întâi în Parlament, prin care vom încerca să dăm o apreciere politică, şi mai apoi în alte instituţii abilitate care vor vedea dacă a fost sau nu o înţelegere – dar vreau să vă spun un lucru scurt de tot: chiar la data de 28 decembrie deja conducătorul întreprinderii, în cazul dat Moldtelecom, a spus-o dumnealui, cu gura lui, la întâlnirea la dl. Lazăr, că nu „a cerut” majorarea de tarife la Moldtelecom, dar „a informat” ANRCETI. Zic, domnule, dumneata deja ştiai că ANPC-ul îşi va anula decizia?

Deci, ca să înţeleagă toţi radioascultătorii, că nu sunt toţi jurişti îmi dau eu seama. Situaţia este foarte simplă. Deci, unicul lucru care stopa posibilitatea Moldtelecom-ului de a majora tarifele era acea hotărâre a agenţiei, care, agenţia, pentru a deschide uşa Moldtelecom-ului, a declarat-o caducă. Deci, decizia agenţiei din data de 12 poţi s-o declari că-i legală, că este bună, că trebuia de făcut mai demult, poţi s-o declari cum vrei, dar ca consecinţă a avut ca efect un prejudiciu enorm public. Deci, asta este cel mai important.

Deja că trebuia, nu trebuia – toate lucrurile acestea sunt deja ca consecinţă – dar cel mai important lucru, şi dna Cărare, dacă nu va înţelege lucru acesta, are o problemă foarte mare, este că agenţia pe care o conduce, ca şi celelalte agenţii, scopul lor de bază este apărarea interesului public. Şi acţiunea care a fost întreprinsă a adus un prejudiciu enorm interesului public – cetăţeanului trebuia să i se bage, la fiecare familie, cel puţin câte 50 de lei pe lună şi nu mai puţin de 300 de milioane de lei pe an. Deci, asta este subiectul pe care îl discut acuma, iar deja cum s-a făcut, cine a fost mai de vină, cine a fost mai puţin de vină, când trebuia de făcut, cum trebuia de făcut – toate acestea sunt discuţii care vor fi, încă o dată repet, în altă instanţă discutate. Acuma fapta este simplă – acţiunea agenţiei a adus un prejudiciu enorm interesului public.

Europa Liberă: Dle Ioniţă, pe de altă parte Agenţia de reglementări în Comunicaţii Electronice a anunţat că are nevoie de trei luni pentru a stabili dacă Moldtelecomul are sau nu pondere monopolistă pe piaţă? Diletanţii au voie totuşi să se întrebe: de ce această muncă sisifică trebuie să ia atât timp în cazul operatorului naţional de telefonie fixă, care a avut în 2010 o cotă de piaţă de 98.9%, potrivit cifrei de afaceri? Ce este atât de greu de constatat ?

Veaceslav Ioniţă:
Deja va răspunde agenţia. Nu vreau să fiu avocatul acestei agenţii, dar vreau să spun că atunci când vrei să construieşti un stat de drept, trebuie să ai toate elementele, toate argumentele. Nu poţi pur şi simplu să declari, o constatare, aşa, uitându-te în ochi. Trebuie să faci studii şi să ai probe, probe la dosar. Ştiţi, asta e ca şi în instanţa de judecată – chiar dacă ştii că cineva este vinovat, dar oricum trebuie să ai proba prin care demonc’strezi că este vinovat. Acestea sunt lucrurile care trebuie făcute.

Dar acuma noi de fapt vorbim despre altceva. Deci, faptul că piaţa trebuie reglementată, eu am formulat, ca preşedinte de comisie, toate întrebările de rigoare la ambele agenţii şi sper că în curând opinia publică va afla răspunsul. Noi nu trebuie să deraiem discuţia. Totul ce trebuie să discutăm la ziua de azi este scurt şi clar. Acţiunea cel puţin a unei agenţii a adus un prejudiciu enorm interesului public. Punct. Iar deja toate tertipurile, că cine, că unde, asta deja sunt nişte acţiuni care vizează specialiştii şi, crede-ţi-mă, într-un timp foarte scurt opinia publică va afla toate detaliile. Acuma unicul lucru care este clar – s-a adus un prejudiciu enorm interesului public.

Europa Liberă: Dacă ar trebui să explicaţi scurt: ce l-ar face pe cetăţeanul simplu să creadă că prin aceste scandaluri nu şi-ar regla conturile nişte grupuri economice, foarte departe de interesele acestui cetăţean?

Veaceslav Ioniţă:
Cetăţeanul trebuie exact să aibă senzaţia că se întâmplă lucrul acesta. Şi vreau aicea să vă spun un lucru simplu – pe de o parte, deci, ceea ce s-a încercat, ridicarea preţurilor la Moldtelecom, în opinia mea, deci la ziua de azi o cataloghez ca o acţiune ilegală. Deci, asta în primul rînd. Şi doi – a fost o acţiune nejustificată economic.

Am auzit şi de la viceprim-ministrul Lazăr că, uite, chiar trebuie economic. Nu este justificat economic. Şi atunci ai, pe de o parte, pe cineva care încearcă să explice că lucrul acesta este frumos şi trebuia de făcut. Şi ai, pe de altă parte, foarte clar, cel puţin domnul prim-ministru şi umila mea persoană, care consideră că lucrul acesta a fost făcut ilegal şi nu trebuia de făcut pentru că nu are justificare economică. Deja, puteţi să o catalogaţi cum doriţi, dar ceea ce personal mi-am asumat a fost în cazul dat apărarea interesului public, cu toate instrumentariile posibile, cu tot ce putem face.

Aici vreau să mulţumesc mass-mediei, pentru că dacă aţi observat, nu am avut tribuna Parlamentului, aşa s-a întâmplat, şi doar prin intermediul mass-mediei, prin informarea cetăţeanului, prin scoaterea acestei probleme de la discuţii de sub covor pe o arenă publică noi am reuşit ca la data de 1 martie, încă o dată repet, fără o investigaţie parlamentară care va avea loc, fără alte lucruri, doar prin intermediul mass-mediei, căreia îi mulţumesc, noi am reuşit să stopăm acest tăvălug de majorare a preţurilor şi acuma de la 1 martie cetăţeanul nu plăteşte mai mult.

Europa Liberă: Totuşi, dle Ioniţă, linia de confruntare pe acest şi alte subiecte sensibile nu trece între guvernare şi opoziţie, ci între fraţii de coaliţie... Ce şanse vedeţi ca aceste motive de scandal să fie pe de o parte soluţionate, iar pe de alta – să fie păstrată coaliţia de guvernământ fără conmpromisuri ruşinoase?...

Veaceslav Ioniţă:
Eu cred că atunci când vorbim despre păstrarea coaliţiei de guvernământ, trebuie să punem o întrebare foarte simplă: pentru ce o păstrăm? Şi dacă o păstrăm pentru a păstra mai departe toate schemele, cine nu ştia din 2007, uita-ţi-vă intervenţiile mele publice, cine nu ştia că se întâmplă lucruri urâte la Moldtelecom? Şi dacă coaliţia are drept scop preluarea schemelor vechi, atunci îmi cer scuze. Eu aveam un loc foarte bun şi nu mi-am dorit să vin în Parlament pentru a prelua aschemele vechi. Şi atunci noi formulăm public dacă observaţi – principiile noastre sunt distrugerea relaţiilor mai puţin legale şi dubioase pe diferite segmente şi îndemnăm colegii de coaliţie să se alăture acestui proces. Şi atunci se va vedea deschis cine şi de ce parte este.

Europa Liberă: Vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG