Linkuri accesibilitate

Schimb de păreri amestecate cu bancuri


Chiril Lucinschi
Chiril Lucinschi

Chiril Lucinschi: „Tare aș dori ca dialogul moldo-român să aibă loc de la egal la egal și să aibă de câștigat ambele părți”.


Luni

Ziua indragostitilor. Pentru mine, insa, a inceput cu depuneri de flori la bustul regretatului scriitor Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor. Era un ger cumplit, dar razele soarelui ne incalzeau incat nu aveam niciun disconfort.

Am mers la intalnirile preconizate cu cetateni veniti din alte localitati. Discutiile au fost prea lungi astfel incat am fost nevoit sa renunt la plecarea spre Comrat unde avea loc inaugurarea Bascanului. Pe Mihail Formuzal l-am felicitat la receptia oferita cu acest prilej seara la Chisinau.

Marti

Dimineata, impreuna cu un grup de lucru pregatim modificari la Legea cu privire la Societatile pe Actiuni. Discutii constructive, la care participa reprezentantii tuturor partidelor care au acces in parlament.

Particip si la sedinta fractiunii PLDM pentru a definitiva mai multe proiecte de legi. De la o sedinta la alta, incerc sa ma obisnuesc. PNUD ne familiarizeaza pe noi, proaspetii deputati, cu rigorile de functionare a Legislativului.

Gasesc timp sa ajung si la pranzul ofical cu delegatia Senatului roman, condusa de Titus Corlatean. Schimb de pareri amestecate cu cateva bancuri. Tare as dori ca dialogul moldo-roman sa aiba loc de la egal la egal si sa aiba de castigat ambele parti. Doar integrarea europeana o sa ne ajute in acest sens.

Spre seara sedinta Aliantei de guvernare. Atmosfera degajata, discutii constructive.

Miercuri

Particip pentru ultima oara la sedinta comisiei Economie, Buget si Finante. Mai multe proiecte le votam impreuna, puterea si opozitia parlamentara.

Merg la dentist, in fotoliul caruia aflu ca mi se propune o noua functie in Legislativ. Accept desi imi dau prea bine seama si de responsabilitatea pe care mi-o asum. Banuiesc ca voi avea si mai putin timp liber, dar ceea ce mi se propune este un domeniu pe care il cunosc foarte bine. Sper sa pot contribui la schimbarea situatiei in bine pe acest segment.

Sedinta fractiunii PLDM si oferta de a conduce comisia pentru Cultura, Educatie, Cercetare, Tineret, Sport si Mass-Media. In sustinerea candidaturii mele au votat aproape toti si totusi cineva a propus si o alta candidatura. E bine ca exista acest pluralism de opinie.

Pana seara tarziu lucrez la spiciul pe care trebuie sa-l prezint in plenul Parlamentului. Desi un pic obosit vreau sa-mi vad copilasii, dar demult trecuse nea Ene pe la genele lor.

Joi

Sedinta Parlamentului. Pentru ca unii colegi deputati au ales sa activeze in cadrul Executivului, locul lor a fost luat de catre membri supleanti. De acum inainte stau pe „prima linie”, in primul rand in sala de sedinte a Parlamentului.

In scurt timp ies la tribuna centrala. Am emotii mari. Am comis si cateva greseli rostind discursul, dar m-am incadrat in termenul prevazut de Regulament. Am prezentat pozitia fractiunii PLDM cu privire la Legea Societatii pe Actiuni, care este foarte importanta. Si asta pentru ca noi nu avem piata de capital, desi e foarte necesara.

Merg si la sedinta AGEPI. Dreptul de autor a provocat mari batai de cap pana nu demult. Incercam sa punem un diagnostic corect.

Vineri

Ma trezesc odata cu cei patru copilasi care merg la scoala. Dar nu-i insotesc. Sotia este mult mai grijulie. Politicul imi inghite o sumedenie de timp. Dimineta reusesc doar sa-i sarut si sa le promit ca ne vedem seara.

Pentru prima data conduc in calitate de sef sedinta comisiei de profil din Parlament. Vom insista in a doua lectura sa fie modificat Codul Fiscal, astfel incat taxa locala pentru radiodifuzori si internet sa fie anulata. Deci, aceste doua entitati nu vor mai achita 5 la suta din cifra de afaceri. Am discutat si despre reformare institutiei publice Teleradio Moldova. Dar si despre corectitudinea repartizarii frecventelor de catre CCA si Radiocomunicatii. A expirat deja si termenul de depunere a dosarelor pentru suplinirea celor trei funcii de membru al CCA. Ma gandesc ce putem face pentru depolitizarea acestei institutii.

Si pentru ca e sfarsit de saptamana am de onorat o promisiune. Sa merg cu prietenii la un pahar de vorba, ei insista sa ma felicite ca sunt presedinte de comisie parlamentara. Nu uit si de o alta promisiune facuta dimineata copiilor mei.

Chiril Lucinschi: nascut la 14 noiembrie 1970 in orasul Chişinău. Căsătorit, 4 copii. A absolvit Institutul de Cultură Fizică de Stat (Moscova), antrenor, Maestru în sport. A facut studii si la Academia Diplomatică (Moscova), specialist în relaţii internaţionale. Diplomă în relaţii economice internaţionale. Preşedinte al Fundaţiei „Europa Liberă - Moldova”. Preşedinte al Asociaţiei Naţionale Patronale a Radiodifuzorilor din Republica Moldova. Deputat pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG