Linkuri accesibilitate

Pericolul unui nou euro-scepticism


Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy
Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a lansat un avertisment ferm cu privire la creşterea naţionalismului, a populismului şi a forţelor anti-democratice în Uniunea Europeană. „Trebuie să luptăm împotriva pericolului unui nou euro-scepticim”, a spus Van Rompuy într-un discurs rostit la Berlin, adăugînd că atitudinea antieuropeană nu mai e monopolul cîtorva ţări - în fiecare stat membru al Uniunii există oameni care cred că pot supravieţui singuri într-o lume globalizată. „Asta e mai mult decît o iluzie, e o minciună”, a spus Vam Rompuy.

Preşedintele Consiliului European a făcut aceste declaraţii cu ocazia aşa-numitei Schicksalstag, care se celebrează pe 9 noiembrie şi e aniversarea a cinci evenimente importante din istoria Germaniei care au avut loc toate pe 9 noiembrie: căderea zidului Berlinului în 1989, căderea monarhiei în 1918, puciul de la berăria din Muenchen din 1923, pogromul cunoscut sub numele de Noaptea de Cristal din 1938 şi executarea unuia din liderii revoluţiilor care au avut loc în landurile germane la 1848.

Citîndu-l pe fostul preşedinte al Statelor Unite Franklin Roosevelt, Herman Van Rompuy a spus că „cel mai mare duşman al Europei este astăzi frica”, şi că asta duce la război în cele din urmă. „Frica duce la egoism, egoismul duce la naţionalism, şi naţionalismul duce la război. Naţionalismul zilelor noastre nu e întotdeauna sentimentul pozitiv de mîndrie legat de identitatea cuiva, ci sentimentul negativ de teamă de ceilalţi, teama de duşmani în interiorul graniţelor noastre, şi în afara lor. Este un sentiment în toată Europa, nu al unei majorităţi, dar prezent peste tot”.

Într-un discurs care a abordat multe teme legate de starea actuala a Uniunii Europene, preşedintele Consiliului European, a salutat ziua în care ţările fostei Iugoslavii vor adera la blocul pan european.

Herman Van Rompuy a mai spus că în afară de structurile politice şi economice al Uniunii Europene, Europa trebuie să-şi fructifice moştenirea, în special valorile şi virtuţile Greciei Antice.

În ce priveşte criza economică, el a lăudat faptul că liderii europeni au decis recent să aplice o politică economică comună. „Nu putem menţine o unitate monetară fără o uniune economică”, a spus preşedintele Consiliului European, salutînd curajul politic al guvernelor care au adoptat măsuri de austeritate profund nepopulare de reformare a economiilor şi a bugetelor, tocmai în vremuri de creştere a populismului.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG