Linkuri accesibilitate

Parlamentul European salută progresele făcute de R. Moldova în ultimul an


Monica Macovei: „R. Moldova este statul cu cele mai mari progrese din vecinătatea estică a UE.”


Intr-o rezolutie initiata de presedinta Delegatiei parlamentare UE-Moldova, Monica Macovei si sustinuta de toate grupurile politice din Parlamentul European, deputatii europeni saluta, progresele înregistrate in ultimul an de Republica Moldova.

Faptul ca Uniunea Europeana sustine fara rezerve eforturile Moldovei nu este putin lucru. UE nu este cel mai mare donor catre Moldova dar in martie a reusit sa mobilizat peste 40 de donori pentru a sprijini reformele moldovene.

Donorii au pus la bataie impresionanta suma de 1,9 miliarde de euro pentru perioada 2010-2013, incluzand aici angajamentul de 550 de milioane de euro al Uniunii Europene. Asistenta UE ia forma si unor transferuri directe catre bugetul moldovean. De la ultimul trimestru al anului 2009, 37 de milioane de euro au fost dizlocate pentru a sustine bugetul sectorial iar inca 15 milioane vor fi transferate cat de curand. „Anul viitor vom implementa, in cadrul Parteneriatului Estic, programul de constructie institutionala care va pregati Moldova sa aplice Acordul de Asociere cu UE pe care il negociem, cu foarte mare succes in prezent”, a spus comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate, Stefan Fule la dezbaterea care a precedat votul.

De asemenea comisarul Fule a anuntat ca in scurt timp Uniunea Europeana va dizloca 40 de milioane de euro din prima transa a asistentei macro-financiare. In plus, in cateva saptamani Subcomitatul UE-Moldova pentru comert va evalua raspunsul Moldovei la recomandarile cheie ale Comisiei in vederea pregatirii negocierilor pentru lansarea Spatiului de liber schimb. Cat priveste dialogul in chestiunea vizelor, lansat in luna iunie, Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European si va face publice concluziile pe 25 octombrie.

„Republica Moldova este statul cu cele mai mari progrese din vecinătatea estică a Uniunii. De aceea cer Consiliului să evalueze acest stat în mod individual pe baza meritelor sale”, a spus in timpul dezbaterilor Monica Macovei.

„Progresul înseamnă voință politică, muncă și dedicație iar acestea trebuie răsplătite. Am răsplătit Balcanii de Vest pentru măsurile luate, să procedăm la fel și cu Republica Moldova (...) Cer Consiliului ca la următoarea ședință din 25 octombrie să invite Comisia să elaboreze planul de acțiune pentru ca cetățenii Republicii Moldova să poată călători fără vize”, a insistat Macovei.

In rezolutie, deputații europeni solicită Consiliului, la următoare sa reuniune din 25 octombrie 2010, să invite Comisia să înceapă elaborarea, în scurt timp, a planului de acțiune pentru liberalizarea vizelor, pentru a intra astfel efectiv în faza operațională a dialogului asupra vizelor, pe baza progreselor realizate de Republica Moldova.

În ceea ce privește alegerile din Republica Moldova, care vor avea loc în data de 28 noiembrie, in timpul dezbaterilor deputații au indemnat moldovenii sa acorde o sansa viitorului lor alaturi de Uniunea Europeana.
Moldova are de ales la alegerile viitoaare intre „transnistrializare“si „europenizare“. Altfel spus, intre un trecut oligarchic de natura sovietica si un viitor european care ii va aduce securitate, prosperitate si justitie sociala, a spus deputatul socialist Adrian Severin.

Daca moldovenii vor avea incredere in actuala coalitie la urmatoarele alegeri, exista o sansa reala ca in ciuda dificultatilor crizei economice tara sa isi desavarseasca transformarea europeana, este de parere si deputatul european britanic Graham Watson.

Potrivit rezoluției adoptate prin vot liber, soluționarea problemei Transnistriei constituie „un element esențial pentru promovarea stabilității politice și a prosperității economice în Republica Moldova și în regiune” iar UE ar trebui „să aibă un rol mai important în găsirea unei soluții la problema Transnistriei, astfel încât persistența acestei chestiuni să nu constituie un obstacol în calea integrării Moldovei în UE”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG