Linkuri accesibilitate

Vizita lui Thorbjorn Jagland (CE) determină amînarea deciziei AIE în privința art. 78


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Președintele Mihai Ghimpu: „Alianța se va întruni în prezența Secretarului General al CE pentru a discuta posibilitatea organizării unui referendum de revizuire a Constituției”


Alianta pentru Integrare Europeana urma sa se intruneasca in aceasta dupa-amiaza pentru a discuta despre modificarea Constitutiei in ceea ce priveste modul de alegere al sefului statului. Sedinta a fost insa amanata, iar motivul este, se pare, vizita pe care urmeaza sa o intreprinda maine la Chisinau Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, cu care autoritatile vor sa dicute aceasta chestiune.

Dupa o intilnire pe care a avut-o astazi cu ambasadori europeni acreditati la Chisinau, presedintele interimar Mihai Ghimpu ne-a declarat ca alianta se va intruni maine in prezenta Secretarului General al Consiliului Europei pentru a discuta despre posibilitatea organizarii unui referendum national privind revizuirea Constitutiei, dindu-se curs hotaririi Curtii Constitutionale din 5 mai, care spune ca legea suprema, cu exceptia a doar trei articole, dar nu si cel cu privire la alegerea presedintelui, poate fi amendata prin referendum.

Mihai Ghimpu: „Comisia de la Venetia a anuntat o pozitie a sa. Apoi lucrurile s-au schimbat si Curtea Constitutionala a spus ca Constitutia poate fi modificata si prin referendum. Si vreau sa va spun ca nu Comisia de la Venetia este autoritatea care interpreteaza Constitutia moldoveneasca, ci Curtea Constitutionala. Pot sa aiba doi juristi doua pareri. Dar exista judecata care pune punct la toate. Asa si in cazul acesta: Curtea a spus – poate fi referendum. De ce atunci Comisia de la Venetia a avut pozitia ca nu se poate? Poate pentru ca, intr-adevar, a vazut o varianta trunchiata a traducerii Constitutiei. Si iata acum o sa vedem este asa sau nu...”

Juristul Nicolae Esanu, membru al Comisiei de la Venetia, pune insa la indoiala posibilitatea ca alianta sa obtina de la oficialul european un raspuns favorabil pentru desfasurarea referendumului care ar conduce la modificarea modalitatii alegerii presedintelui.

Nicolae Eseanu: „Comisia de la Venetia a spus de mai multe ori ca dreptul de a interpreta Constitutia apartine Curtii Constitutionale. Dar chiar daca CC interpreteaza constitutia de maniera in care permite aceasta modalitate de amendare a constitutiei, este o chestiune interna, dar asta o sa insemne ca R. Moldova a procedat contrar practicilor europene. Comisia nu o sa intervina sa se pronunte, dar va fi un gest contrar normelor europene. Pot sa garantez oricui – Comisia niciodata n-o sa spuna: puteti face referendum chiar daca nu este prevazut expres in constitutie. Unicul lucru pe care il poate face Curtea de la Venetia pentru a nu se implica in chestiunile noastre interne este sa evite sa spuna daca are sau nu dreptate Curtea Constitutionala. Din punct de vedere juridic n-o sa se intimple nimic, dar va fi o lovitura grava de imagine pentru R. Moldova.”

Iata insa cum comenteaza acest punct de vedere ministrul justitiei, liberal-democratul Alexandru Tanase: „Chiar daca doar alianta va decide, fara acceptul comunistilor, de a modifica constitutia prin referendum, nu exista nici o problema, atita timp cit se respecta procedurile interne. Vom expedia propunerea noastra la Curtea Constitutionala si vom astepta opinia ei asupra acesteia. Nu vad nici o problema la acest capitol”.

Europa Libera: Chiar daca constitutia nu prevede in mod expres calea referendumului pentru modificarea Constitutiei?

Alexandru Tanase: „Dar Constitutia nici nu interzice.”

Dupa esuarea, in decembrie 2009, a celor doua tentative de alegere a sefului statului, pozitia Aliantei pentru Integrare Europeana cu privire la modificarea Constitutiei s-a schimbat de cateva ori. Initial, cei patru lideri ai coalitiei de guvernare au declarat ca doresc sa initieze prin referendum o reforma constitutionala majora. Ulterior, s-a anuntat intentia de a se modifica doar articolul 78 din Legea Suprema a tarii. Referendumul pentru care opteaza cel putin doua componente ale aliantei ar urma sa aiba loc pana la sfarsitul verii. Cetatenii tarii vor fi chemati la urne pentru a se pronunta asupra alegerii presedintelui tarii prin vot direct sau pastrarea modalitatii in vigoare, adica de catre deputati.

Pentru adoptarea noii Constitutii prin referendum, este nevoie de votul a peste 50 la suta din alegatorii inclusi in liste. Daca ideea revenirii la alegerea presedintelui de catre popor va fi sprijinita, atunci in lunile octombrie - noiembrie alegerile parlamentare ar putea sa aiba loc concomitent cu prezidentialele.
Previous Next

XS
SM
MD
LG