Linkuri accesibilitate

17.05 - București: Cazul Adrian Costea și ramificațiile sale politice


Adrian Costea este investigat în mai multe dosare pentru: escrocherie şi deturnare de fonduri, escrocherie din avutul public, spălare de bani, abuz de încredere.


17 mai 2010

Actualitatea Romaneasca. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Sabina Fati).

Cazul Adrian Costea și ramificațiile sale politice.

Cazul Adrian Costea continuă să fie subiectul cel mai important al actualităţii romaneşti şi scandalul legat de ceea ce ziaristii au numit „bani pentru partid”. Intr-un interviu cu Cornel Nistorescu publicat ieri, domnul Adrian Costea anunţă ca ar trebui să dea în judecată PSDR -ul pentru că i-ar fi furnizat material electoral fără ca acesta să-i fie plătit. Domnul Costea i-a mai spus lui Cornel Nistorescu şi că fiscul francez i-ar cere socoteală despre banii pe care nu i-a primit de la PSDR. Inţelegerea pentru aceste materiale publicitare, spune domnul Costea ar fi făcut-o direct cu preşedintele PDSR, domnul Ion Iliescu. PDSR nu a răspuns în nici un fel acestor alegaţii. La Parchet însă au continuat audierile cerute de comisia rogatorie şi ca invitat a fost domnul Teodor Meleşcanu, directorul Alianţei Pentru Romania. Domnul Meleşcanu a fost primul politician chemat în faţa comisiei rogatorii în acest caz.

In audieri, Teodor Meleşcanu a recunoscut că a beneficiat de doua sejururi in Franţa oferite de omul de afaceri francez de origine romana, dar a spus că nu a ştiut daca cheltuielile au fost suportate de firmele lui Costea sau personal, de omul de afaceri. Meleşcanu a mai spus că l-a cunoscut pe Costea ăn 1996 şi că nu ştie nimic despre rolul său în campania de acum 4 ani. Meleşcanu a prezentat un document comisiei din care ar reieşi că domnul Costea ar fi fost consilier personal al preşedintelui Ion Iliescu în Franţa. Astfel, domnul Meleşcanu a încercat să arate ca domnul Costea deţinea paşaport diplomatic romanesc datorită lui Ion Iliescu. Anterior Ion Iliescu a aruncat răspunderea pentru aceste paşapoarte diplomatice pe umerii domnului Meleşcanu, fost ministru de externe.

In baza de date a poliţiei de frontiera nu figurează numele lui Adrian Costea, de unde ar rezulta ca el nu ar fi intrat niciodată în Romania pînă in 1996, deşi domnul Costea susţine că ar fi făcut nenumărate călătorii la Bucureşti.

Adrian Costea este investigat in mai multe dosare pentru: escrocherie şi deturnare de fonduri, escrocherie din avutul public, spălare de bani, abuz de încredere. Există suspiciunea că pretinsa sponsorizare cu scopul declarat de tipărire a albumului Eterna si Fascinanta Romanie ar fi servit în realitate acţiunii de tipărire a unor cantităţi imense de afişe electorale pentru PDSR şi pentru Ion Iliescu.

Ion Iliescu că de toate aspectele campaniei electorale a PDSR s-a ocupat îndeosebi Iosif Boda, în calitatea sa de director de campanie electorală, dar acest lucru este infirmat în declaraţiile pentru presa romana facute de Adrian Costea. Domnul Costea susţine că a tipărit afişe pentru PDSR şi că acest partid ar mai avea la el datorii de 2,5 milioane de dolari.

Pentru prima data procentul de încredere al populaţiei in Ion Iliescu a scazut sub procentul de popularitate al partidului sau, PDSR.
XS
SM
MD
LG