Linkuri accesibilitate

Detalii ale noii legi a cetăţeniei pentru basarabeni


Gardianul titrează: "Dreptate pentru urmaşii deportaţilor"

Conferinta de presa de ieri a lui Vladimir Voronin si semnarea astazi la Bucuresti a acordului privind micul trafic de la frontiera romano-moldoveneasca se regasesc in ziarele de astazi. Cotidianul prezinta indeaproape pozitia liderului comunistilor, inclusiv epitetele folosite la adresa preseidntelui Parlamentului si respectiv a liderilor Partidului Democrat. Pe Ghimpu l-a numit “bolnav la cap”, in timp ce fruntasii democrati sunt pentru domnia sa niste “vitei”.

Continutul noii legi a cetateniei pentru basarabeni, promulgata de seful statului roman, este prezentat cu mai multe detalii in Gardianul, unde un subtitlu spune ca “s-a facut dreptate pentru urmasii deportatilor”. Cei care doresc cetatenia, o vor putea obtine in maximum 5 luni. Ei nu mai trebuie sa cunoasca neaparat limba romana si pot fi urmasi de a treia generatie a locuitorilor Basarabiei ca parte a statului roman, adica inainte de 1940, se mai arata in Gardianul.

In politica de la Bucuresti, face valva o recenta vizita secreta la Moscova a candidatului social-democrat pentru alegerile prezidentiale. Mircea Geoana, care este si vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, s-a intalnit de curand cu oficialitati ruse, din partea carora ar negocia de mai multa vreme sustinere in propria campanie electotala – se arata in Evenimentul zilei si in Gardianul. Acest ultim ziar sustine ca rusii i-ar fi pus lui Geoana conditia sa promoveze conducta de gaze South Stream, concurenta proiectului european Nabucco. Potrivit lui Florin Ciornei, Geoana este dispus la orice pact care l-ar ajuta sa devina seful statului. El s-ar fi intalnit deja in secret cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, personaj controversat care detine trustul de presa Realitatea-Catavencu.

Exista doua paliere ale promisiuinilor pe care le face in campanie candidatul social-democrat: unul public, in care se promit locuinte sociale, medicamente expediate pensionarilor prin posta si altele de acest fel, si altul ocult, al angajamentelor lui Mircea Geoana fata de sustinatorii sai financiari. Daca va ajunge presedinte al Romaniei, s-ar putea sa nu mai aiba ce sa conduca, Romania fiind deja amanetata – este concluzia comentariului din Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG