Linkuri accesibilitate

Moldova poate fi o punte între Est și Vest


Asif Chaudhry, ambasadorul SUA în R. Moldova
Asif Chaudhry, ambasadorul SUA în R. Moldova

Opinia lui Asif Chaudhry, ambasadorul SUA la Chișinău.

„Moldova nu trebuie sa aleaga intre Est si Vest, nu exista nici un motiv ca sa nu poata fi o punte intre Est si Vest” – a declarat, intre altele, ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, Asif Chaudhry, într-un interviu cu radio Europa Libera (www.europalibera.org/content/article/1800117.html)

„.. Este evident ca Moldova a ales sa se apropie de Uniunea europeana dar, in acelasi timp, tara are legaturi culturale, lingvistice si economice cu estul. Nu exista nici un motiv pentru care sa fie obligata sa aleaga intre o parte si cealalta...”

Totodata ambasadorul a pledat pentru o cit mai larga colaborare intre partidele parlamentare, care sa dea stabilitate noului guvern, asigurind astfel si reintoarcerea Fondului Monetar International in Republica Moldova.

Corespondentul Europei Libere, Rob Coalson i-a cerut ambasadorului Chaudhry sa caracterizeze atmosfera politica post-electorală din Moldova.

„Ultimele alegeri indică o evoluţie foarte bună; după ce am putut observa in ultimele luni, dar mai ales in ultimele săptămâni după alegeri, există voinţa de cooperare, de dialog; din ce in ce mai mulţi înţeleg că este nevoie de cooperare pentru a duce tara mai departe. Nu mai exista tensiunile care apăruseră după alegerile din 5 aprilie. Patru partide au anunţat deja ca vor coopera intr-o alianţă dar dialogul trebuie să cuprindă toate partidele pentru ca viitorul guvern să aibă succes” – a declarat ambasadorul Statelor Unite, Europei Libere.

El a precizat că s-a întâlnit cu toţi liderii de partide, pentru a afla ce au de gând, de la preşedintele Vladimir Voronin, la liderii partidelor de opoziţie.

„Ca prieteni insa, le dam orice sfat credem ca este de ajutor. In acest moment, prioritatea este , sa formeze un guvern si sa mearga mai departe...este important sa obtina un credit de la FMI, este important sa accelereze reformele, din cauza situatiei economice a tarii”.

Iar pentru formarea unui guvern, si mai ales pentru alegerea viitorului preşedinte, este nevoie de dialog intre toate partidele parlamentare – a reamintit ambasadorul american.

„...M-am bucurat foarte mult sa constat ca partidele de opozitie nu sunt mînate de nici o dorinta de razbunare, sunt mult mai preocupate de viitor, de cum vor forma un guvern, de cum vor aplica reformele dupa aceea, de cum vor readuce FMI in tara si sunt, desigur, preocupate de a doua parte a procesului de formare a guvernului, alegerea preseditnelui. Pentru ca este evident ca nu pot incheia singure procesul de formare a guvernului, trebuie sa colaboreze cumva cu al cincelea partid care este si cel mai mare partid, partidul comunistilor. Numai dupa alegerea presedintelui va fi un guvern stabil, de care depinde revenirea FMI si progresul reformelor economice.” – a declarat ambasadorul Statelor Unite, Asif Chaudhry.

Ar putea imprumuturile contractate de Chisinau cu Rusia şi China să împiedice o viitoare înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional, a vrut să ştie Europa Libera ?

„Cit priveste imprumuturile (negociate cu Rusia si China) pina in acest moment nu este clar daca se vor materializa. In al doilea rind, noul guvern, va trebui sa mearga in parlament si acolo sa se decida ce imprumuturi face sau nu Moldova. Statele Unite vor continua sa sprijine Moldova, cum si cit vor putea, pentru a asigura dezvoltarea economica a tarii.” – a mai declarat ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, Asif Chaudhry, în interviul realizat de corespondentul Europei Libere, Rob Coalson (www.europalibera.org/content/article/1800117.html)
XS
SM
MD
LG