Linkuri accesibilitate

PL insistă ca evenimentele din 7.04 să fie investigate de o comisie internaţională


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Interviu cu Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal

Europa Liberă: Care vor fi priorităţile PL, dacă vine la guvernare?

Mihai Ghimpu: Prima - trebuie să fie formată puterea legislativă, adică ales preşedintele Parlamentului, după care preşedintele ţării şi format guvernul. În continuare, trebuie să ne lămurim cu acei funcţionari care nu se ocupă de problemele statului, ci de imaginea partidului comuniştilor şi de maltratarea cetăţenilor. Dacă la noi n-ar fi politizate ministerele, instituţiile statului, noi am fi trăit altfel. La noi funcţIonarii nu se gândesc cum să facă ca să dezvolte economia, să traiască oamenii mai bine. La noi se gândesc cum să rămâna la putere, cum să slujească mai bine celor de sus. Trebuie să sfârşim cu aceste practici.

Europa Liberă: La începutul acestei campanii, aţi lansat un apel de adunare de fonduri pentru PL. Chiar contaţi pe banii adunaţi astfel?

Mihai Ghimpu: Suntem un partid care n-am băgat mâna în buzunarul statului şi n-am utilizat funcţia publică pentru a ne deschide afaceri. Şi alegerile repetate ne-au pus în situaţia în care ne-au pus – pe dividente pot conta tocmai la anu, oameni de afaceri cu bani grei nu avem la noi. Mulţi vor, dar eu nu accept - dacă omul vine şi cere loc pe listă, acesta deja nu este ajutor, ci barter. Am făcut sincer acest apel şi mulţi s-au amuzat pe seama noastră, dar în zadar – în SUA, de exemplu, nimeni nu se jenează să mizeze pe donaţiile oamenilor. Am ştiut din start că cei care au bani nu o să dea, penjtru că se tem sau sunt zgârciţi. Dar cei care nu au, tocmai aceia şi ne ajută - cu o mie, cu două, cu trei, cu patru - şi s-au adunat ceva bani.

Europa Liberă: În mod fals sau nu, PCRM încearcă să vă atribuie, în special formaţiunii pe care o conduceţi, ideea unionistă…

Mihai Ghimpu: Pentru a sustrage atenţia de la problemele social-ecomomice, de la sărăcie şi de la criza în care au adus ţara. Noi trăim într-un stat de drept şi democratic - fiecare din noi e liber să aleagă ce vrea. Dacă spui că limba ta e română, asta înseamnă că eşti uniuîonist? Sau dacă spui că identitatea e română, asta înseamnă că vrei unire? Doar această problemă nu o rezolvă Ghimpu – ea ţine de cetăţeni, se rezolvă doar prin referendum. PL pledează pentru un stat independent, european, suveran şi liber de comunism. Dar vrem sau nu vrem, trebuie să recunoaştem că la noi mai este prezent votul etnic - oamnenii cred că dacă votează pentru Voronin o să trăim bine cu Moscova, iar dacă îl votează pe Gimpu – o să-i unească cu România.

Europa Liberă: Reprezentanţii minorităţilor etnice spun că nu le-aţi adresat nici un mesaj…

Mihai Ghimpu: Noi avem o politică care nu selectează moldovenii de ruşi sau de ucraineni. Ori construim o viaţă bună pentru toţi, ori îi aducem pe toţi în sărăcie aşa cum i-a adus comuniştii.

Europa Liberă: Cu cine sunteţi dispus să faceţi coaliţie de guvernare, dacă ajungeţi în Parlament?

Mihai Ghimpu: Noi - cele trei partied liberale PL, PLDM şi AMN - ne asumăm guvernatea în RM şi suntem cei care vrem să debarcăm puterea cumunistă. Râmânem în continuare pe aceiaşi poziţie.

Europa Liberă: Şi dacă nu reuşiţi să adunaţi suficient pentru o coaliţie majoritară, un partener de coaliţia ca PD-ul cu Lupu în frunte vă surâde?

Mihai Ghimpu: Lupu a fost opt ani cu comuniştii. Niciodată, dar niciodată nu l-am auzit să se ridice şi să spună - această lege nu trebuie vortată.
Rămâne să vedem, dar eu tare n-aş vrea că oamenii să creadă că Lupu este salvatorul nostru.

Europa Liberă: Cine în opinia PL trebuie să stabilească adevărul despre ceea ce s-a întâmplat la 7 aprilie ?

Mihai Ghimpu: Noi rămânem pe poziţia de la început - doar o comisie internaţională. Ca lumea să o creadă. Iată cazul cu bietul Boboc – dacă părinţii acceptau un expert din Minsk, aşa cum se încerca să se decidă, cine ştie ce rezultat ar fi fost. Dar părinţii au procedat foarte corect şi a venit un expert britanic…

Europa Liberă: De ce credeţi nu vin experţi străini în comisia lui Vladimir Ţurcanu, care trebuie să investigheze cele întâmplate la 7 aprilie?

Mihai Ghimpu: Pentru că nu are nici un rost. Nici noi nu ne ducem în această comisie. Pentru ce să ne ducem? Ca să legalizam deciziile lor? Cum poate Ţurcanu fi preşedinte de comisie, dacă el a instruit tinerii cum să arboreze drapelele UE şi al României pe sediile Parlamentului şi Preşedinţiei?

Europa Liberă: Acest episod cu drapelele demonstzrează ce, în opinia dv?

Mihai Ghimpu: Că aceste acţuni au fost organizate de comunişti. Pentru că dacă organiza PL, imediat eram descoperiţi – au poliţie, au securitate. Doar dacă ar fi venit extratereştii, poate că n-ar fi fost descoperiţi. Pentru că în această ţară totul este controlat.
XS
SM
MD
LG