Linkuri accesibilitate

Exploatarea muncii copiilor


„Copiii mei sunt mai mult cu muncă, pentru că le trebuie haine şi încălţăminte”

Anul trecut în Moldova au fost identificate 300 de cazuri de muncă a copiilor, cele mai multe în agricultură. Patru minori s-au ales cu traume în urma accidentelor de muncă grave. „Deja există sentinţe de judecată care dovedesc exploatarea minorilor din R. Moldova în diferite munci, mai ales la cerşit şi în agricultură. Un sindrom periculos e folosirea forţată a copiilor în munci legate de tutungerie”, spune Ion Oboroceanu, director al Centrului de Drept de la Căuşeni.

Unii părinţi afirmă că îşi forţează copiii să muncească din cauza sărăciei: „Lucrăm la patroni care au pămînturi. Pe o zi de lucru primim între 80-100 de lei. Copiii sunt harnici şi lucrează că trăim vremuri grele.”

„Copiii mei sunt mai mult cu muncă, pentru că le trebuie haine şi încălţăminte.”

„Am doi feciori, unu 17 ani altul 11 şi îi pun să lucreze cot la cot cu mine. Trebuie de cumpărat multe lcururi pentru şcoală şi acum totul e scump.”

„Sunt chinuiţi copiii la ţară, mai mult cu sapa în mînă. Mai vor şi ei să se joace că sunt încă mititei, dar nu avem altă soluţie.”

Cu Zina Cibotaru şi feciorul ei de 12 ani, Andrei am discutat în dricul zilei pe un cîmp din apropierea satului Mereşeni, raionul Hînceşti unde dădeau cu sapa pe hectarul de teren aflat în proprietate. Zina Cibotaru: ”Mai avem o bucăţică de pămînt şi acuş lepădăm că nu mai putem. E prea cald. Dacă era cu mine un adult terminam prăşitul demult, dar aşa nu am de ales. Soţul meu consumă alcool. Andrei mă ajută în toate muncile.” Andrei Cibotaru: „Fac curăţeie acasă, dau mîncare la animale şi la păsări, curăţ la vie, ajut la recoltatul roadei. Lucrez mai mult de nevoie”

Andrei muncea în cîmp de la ora 4 dimineaţa şi nu purta echipamentul necesar pe vreme toridă. Dacă băiatul ar fi muncit în astfel de condiţii la un patron, spune Victor Ţurcan de la Inspecţia Muncii, conform noului Cod al contravenţiilor administrative, omul de afaceri ar fi fost privat de dreptul de activitate pe o perioadă de la trei luni pînă la un an. Legea însă nu prevede careva sancţiuni pentru părinţi: „Totuşi trauma adusă de muncile în condiţii de domiciliu nu diferă cu nimic de trauma adusă copiilor în condiţii de muncă la patron şi nerespectarea regimului de muncă poate avea impact negativ în dezvoltarea fizică cît şi mentală pe viitor a copilului. Cea mai frecventă încălcare e nerespectarea timpului de muncă pentru minori. În Moldova copiii sunt puşi să muncească chiar şi pe timpul nopţii, unii nu sunt plătiţi. Asta e o încălcare gravă.”

Experta Anne Knowles de la oficiul subregional din Budapesta al Organizaţiei Internaţionale a Muncii ne-a explicat că prin munca copilului ar trebui să se înţeleagă „orice activitate care dăunează sănătăţii şi dezvoltării fizice şi morale a copilului. În contextul acestei definiţii copilul este persoana care nu a împlinit 18 ani”.

Ion Spînu conduce o întrerpindere agricolă la Floreşti. El susţine că patronii agricoli mai mari ar fi renunţat la munca minorilor fiind instruiţi printr-un program al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, dictat de calitatea Republicii Moldova de ţară semnatară a două convenţii internaţionale - una referitoare la vârsta minimă de angajare, iar cea de-a doua – referitoare la cele mai grave forme ale muncii copiilor.

Totuşi, constată Ion Spînu, după ce mai mulţi patroni agricoli au semnat un Cod de conduită, munca copiilor continuă să fie exploatată de micii patroni: ”Problema e foarte complicată, pentru că cine e stăpînul copilului? Părinţii! Şi atunci primăria, şcoala, biserica ar trebui să intervină. Pe vremea sovieticilor am suferit, că părinţii erau obişnuiţi să îşi forţeze copiii să lucreze, dar acum trăim alte vremuri. Ar fi mai bine de lăsat copiii să facă carte, ca să devină specialişti care să revină în sat şi să ne ajute.”
Munca copiilor aproape că lipseşte în evidenţele oficiale din Moldova, însă experţii constată că din cauza fenomenului migraţiei, o bună parte dintre copii au fost împovăraţi involuntar cu treburi gospodăreşti, renunţînd la timpul de joacă şi de prieteni, iar uneori nu găsesc timp nici pentru teme.
Previous Next

XS
SM
MD
LG