Linkuri accesibilitate

Noua Strategie de Securitate naţională a Rusiei


Preşedintele Dmitry Medvedev
Preşedintele Dmitry Medvedev

Strategia nu vădeşte vreo intenţie de îmbunătăţire a relaţiilor cu Occidentul

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev a semnat, cu o întârziere de trei săptămâni, noua Strategie de Securitate naţională a Rusiei, care va înlocui un document vechi de 9 ani.

Într-o analiză a documentului, corespondentul Europei Libere, Robert Coalson aminteşte că Medvedev anunţase nevoia unei strategii noi în urma războiului ruso-georgian din august trecut. El spune că documentul nou a fost amânat de câteva ori, iar unii observatori au crezut că scopul a fost să se introducă modificări care să reflecte încălzirea relaţiilor dintre Rusia şi Statele Unite. Totuşi, strategia nu vădeşte vreo intenţie din partea Rusiei de îmbunătăţire a relaţiilor cu Occidentul.

În document se spune că un pericol major pentru securitatea Rusiei îl constituie “politica unor ţări străine vizînd o superioritate militară covârşitoare”. Sunt deplânse eforturile NATO de a “avansa infrastructura militară a alianţei până la graniţele” Rusiei. “Alianţa Nord-Atlantică, precum şi instrumentele şi mecanismele legale defectuoase, creează tot mai mult ameninţări la adresa securităţii internaţionale”, se afirmă în strategia rusă. Comentînd această afirmaţie, un analist militar ucrainean, Dmitry Tymchuk spune că documentul merge până acolo încât să declare desfiinţarea NATO drept scop strategic al Moscovei.

Strategia de Securitate Naţională vorbeşte despre nevoia îmbunătăţirii instituţiilor democratice şi politice în Rusia şi cere să se facă mai mult pentru asigurarea drepturilor garantate de constituţie. Dar nivelul preocupării faţă de drepturile cetăţenilor şi de instituţiile democratice este mai redus decât în concepţia veche, observă Victor Litovkin, editorul suplimentului militar al publicaţiei, “Nezavisimaya gazeta”. “Desigur, drepturile omului nu sunt uitate, dar despre ele nu se mai vorbeşte într-o manieră sistematică, aşa ca înainte”, crede Litovkin.

În premieră, strategia stabileşte criterii după care, teoretic, pot fi măsurate succesele guvernului. Printre aceste criterii se numără rata şomajului, discrepanţa dintre veniturile păturilor sociale bogate şi celor sărace, nivelul preţurilor de consum. Nu se dau şi ţinte ale acestor indicatori, dar publicaţia gazeta.ru scrie că ele ar fi fost incluse într-un protocol secret.

Deşi fără forţă juridică, Strategia de Securitate Naţională devine acum un instrument de planificare la dispoziţia autorităţilor ruse, alături de alte documente ca planul de dezvoltare economică până în 2020 sau cel de luptă împotriva corupţiei. “Dar aşa cum se întâmplă la noi, spune analistul Victor Litovkin, există o distanţă lungă de la idei la viaţa reală”. “Strategiile, concepţiile, documentele şi doctrinele, spune el, rămân în biblioteci şi arhive, pentru disertaţii şi cercetări ştiinţifice, în timp ce politica statului este cu totul altceva”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG