Linkuri accesibilitate

Un singur dosar penal de aplicare a torturii de către poliţişti


Spre deosebire de procuratură, Dorin Chirtoacă a documentat 43 de cazuri de tratament inuman şi tortură, 3 cazuri de deces şi 3 dispariţii de persoane

În urmă cu două săptămâni, Procuratura Generală a creat un grup de lucru pentru cazurile de rele tratamente invocate de unii din participanţii la protestele de după alegeri. Judecînd după avalanşa de informaţii alarmante din presă, s-ar fi spus că membrii Comisiei anti-tortură, cum i se mai spune, vor avea foarte mult de lucru.

Însă, pînă acum a fost intentat un singur dosar penal de aplicare a torturii de către poliţişti, ne-a spus purtătoarea de cuvînt a Procuraturii Generale din Moldova, Maria Vieru: “ Dosarul a fost pornit pe faptul torturării cetăţeanului Hîncu Damian. Pînă în prezent, în adresa Procuraturii au parvenit şi sunt în curs de examinare 24 de plîngeri de la persoane care pretind că ar fi fost supuse maltratărilor de către politişti. În alte 30 de cazuri de acest gen procurorii fie că au primit adresări din partea avocaţilor, părinţilor, fie că s-a autosesizat, în baza informaţiilor din mass-media. Actualmente, procurorii examinează toate materialele parvenite şi întreprind măsuri pentru elucidarea tuturor circumstanţelor expuse în cereri. Mai mult decît atît, atunci cînd sunt stabilite cazuri de tortură, procurorii antrenează şi medicii legişti pentru a stabili deopotrivă gradul leziunilor, precum şi mecanismul pricinuirii lor".

Preotul ortodox Johnattan Jerusalayem Netanyahu, cetăţean român şi american, acuzat iniţial de organizare a acţiunilor de dezordine în masă, este printre cei s-au plîns procurorilor că a fost bătut de poliţişti. El a fost astăzi eliberat din arest printr-o decizie a Curţii de Apel. Avocatul lui Netanyahu, Roman Mihăieş spune că clientul său va insista ca poliţiştii vinovaţi să fie pedepsiţi pentru că au aplicat tortura: ”Mîine va merge la un spital ca să vadă în ce măsură i-a fost afectată sănătatea. Iar între timp aşteptăm ca Parlamentul să adopte o lege de aministiere, urmare a cererii preşedintelui Vladimir Voronin. Clientul meu a fost eliberat din arest, însă va fi cercetat în stare de libertate, fiind obligat să anunţe procurorii despre schimbarea domiciliului şi să se prezinte dacă va fi citat. Instanţa de judecată a ţinut cont şi de faptul că Netanyahu nu a avut antecedente penale şi e un preot cumsecade. Dar, dosarul său penal, în care sunt învinuite mai multe persoane în temeiul art. 285(al.3) nu a fost clasat. Asta depinde de parlament dar şi de procuratură, întrucît clientul meu a fost un simplu participant la proteste."

Directorul Asociaţiei Promo Lex, Ion Manole, care face parte din Alianţa Anti Tortură - un for al mai multor ONGuri din Moldova, creat săptămîna trecută urmare a evenimentului din 7 aprilie - zice că a fost sesizat deja de mai mulţi tineri care spun că au fost bătuţi de poliţişti pentru că ar fi participat la acţiunile de protest de după alegeri. El spune că a fost la penitenciarul nr. 13 din capitală, cînd aici erau arestate mai mult de o sută de persoane, urmare a protestului din 7 aprilie. “Atunci foarte mulţi tineri s-au plîns că au fost torturaţi, însă după ce au fost eliberaţi mulţi au renunţat la plîngere. Chiar au refuzat să facă o expertiză medico-legală. Mulţi sunt speriaţi.”

Primarul capitalei Dorin Chirtoacă se arată convins că procurorii nu vor scoate la iveală toate cazurie de maltratare a persoanelor arestate după alegeri, aşa că a făcut propria investigaţie. El ne-a declarat că pînă acum a reuşit să adune într-un dosar 43 de cazuri de tratament inuman, degradant şi tortură, 3 cazuri de deces şi alte trei dispariţii de persoane. Chirtoacă ne-a spus că astăzi, aflîndu-se în vizită la Strasbourg, a pus acest dosar pe masa unor oficiali europeni. “Am pus dosarul pe masa Secretarului General adjunct al Consiliului Europei, Comisarului pentru Drepturile Omului, în Parlamentul European pe masa Comisiei pentru Afaceri Externe, Comitetului pentru Cooperare Parlamentară RM-UE, şi preşedintelui Parlamenului European. Am discutat aceste subiecte şi cu alţi oficiali cu care ne-am întîlnit. Evident, sunt mişcaţi şi şocaţi de imaginile pe care le văd. Deputaţi europeni vor fi la Chişinău începînd cu duminică, 25 aprilie, iar mîine va veni în Moldova Comisarul pentru Drepturile Omului al CE pentru a putea investiga aceste fapte şi a putea întocmi rapoarte pe baza cărora să fie expus un punct de vedere oficial al UE asupra sitaţiei din Republica Moldova” a declarat Europei Libere, primarul Dorin Chirtoacă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG