Linkuri accesibilitate

Progen2009 semnalează subreprezentarea femeilor pe listele electorale


Valeria VItu
Valeria VItu

Reprezentarea femeilor în medie pe listele concurenţilor electorali nu atinge cotele recomandate de experţii internaţionali de 30-40 la sută

Pe listele partidelor politice din Moldova femeile se regăsesc mai mult în a doua jumătate, adică de la 50 în sus. Printre primii zece candidaţi de pe listele formaţiunilor politice, femeile fie că lipsesc. fie sunt într-un număr foarte mic, fiindu-le rezervate trei poziţii maxim.Doar două partide politice din R.Moldova au în mod explicit în statut stabilit un mecanism prin care să îmbunătăţească reprezentarea şi participarea femeilor la viaţa politică de partid şi în cazul formării listelor electorale.

Iată ce spune Daniela Terzi Barbăroşie de la Centrul de studii şi Informare pentru Drepturile Femeilor „Parteneriat pentru Dezvoltare”: "Din păcate cei care şi decid nimijlocit asupra listelor, au continuat să ignore, pe de o parte cadrul legislativ naţional, pe de altă parte documentele ratificate la nivel internaţional, şi uitaţi-vă acum este şi o palmă adusă 50 la sută din populaţia R.Moldova, care consideră că este bine ca Parlamentul să fie 50 la 50."


Deşi numărul femeilor pe liste a înregistrat o creştere continuă de la scrutinul din 1998 (15, 7 la sută ) către cel din 2005 (29 la sută), la alegerile din 2009 pe listele celor 15 partide sunt 29,5 la sută, puţin peste nivelul înregistrat în 2005.

Din nou Daniela Terzi Barbăroşie: "Foarte puţine partide au făcut schimbări statutare sau alt soi de modificări afirmative în favoarea femeilor. Noi ne-am gândit să mai punem în discuţie încă o dată, să atragem atenţia încă o dată şi partidelor politice şi mass-mediei şi populaţiei asupra subreprezentării femeilor ca fiind o problemă a încălcării drepturilor omului şi, doi, o problemă ce vizează populaţia în întregime. Subreprezentarea femeilor în Parlament are repercusiuni grave asupra întregii populaţii a R.Moldova.

De ce femeile nu sunt promovate în politica din R.Moldova, în pofida semnalelor din exterior, am întrebat-o pe Ecaterina Mardarovici, preşedinta organizaţiei neguvernamentale “Clubul Politic al femeilor 50/50: "Femeile de 30-40 de ani au în ingrijire copii şi atunci este mai puţin posibil pentru că nu sunt grădiniţe, nu este un program extra-şcolar, iar lipsa femeilor de la luarea deciziilor are un impact negativ asupra calităţii deciziilor care sunt luate de organele respective. Şi dacă următim alegeril în ţările care au deventi memebre ale Uniunii Euroăpene, pentru Paralmentul Uniunii europene, au foarte clar 40 al sută trebuie să fie femeie şi ei respectă. Este o condiţie din afară."

Dar ce cred simpli locuitori ai R.Moldova despre prezenţa femeilor în politică?

"Femeile pot fi cot la cot cu bărbaţii. Au capacităţi. Sunt femei care îşi fac treaba.Dacă este deşteaptă, de ce să nu lucreze. Dacă o să aleagă să conducă ţara o femeie, las să o conducă..Îmi este indiferent.Oricum, bărbatul este bărbat."

Partidele creditate de experţi cu şanse mai mari de a trece pragul electoral au mai puţine femei pe listele electorale, pe când partidele cu şanse puţine – mai multe. Faptul că ele se regăsesc, totuşi, pe liste, este un lucru salutar, constată experţii.

Sondajele arată că peste 75 la sută din cetăţenii R.Moldova consideră că bărbaţii se pot afirma mai uşor ca lideri decât femeile. Iar aproape 42 la sută susţin că în R.Moldova nu există egalitate între genuri.
XS
SM
MD
LG