Linkuri accesibilitate

In perspectiva modificării Constituției... (Adevărul)


Degradarea presei române (Dan Grigore/ziare.com).



Știrea că Partidul Liberal Democrat, al premierului Vlad Filat, părăsește coaliția de guvernare este transmisa astazi de Evenimentul zilei. Informațiile de la Chisinau indica intentia PLD de a susține în Parlament Alianța pentru Integrare Europeană, pe linia eforturilor de integrare europeana. Protocolul de asociere din cadrul Aliantei ar urma sa fie renegociat doar intre liberali și democrați. Se precizează că desprinderea PLD are loc în imediată succesiune cu unele dispute interne din cadrul Alianței și simultan cu faptul că trei miniștri liberal-democrați sunt cercetați penal pentru abuz în funcție. Evenimentul zilei pomeneste și scenariile vehiculate de mass media de peste Prut, care nu ar exclude ca premierul Filat să-și asume singur guvernarea.

La București, presa scrisa consemneaza opinii in perspectiva modificării Constituției. Scriitorul și comentatorul politic Ion Vianu vorbește într-un interviu din Adevărul cu mult respect despre Regele Mihai I. Cu toate acestea, nu crede că varianta monarhică mai poate fi luată în considerare și nici că ea ar fi fost o soluție mai bună imediat după 1990. Atunci, spune Vianu, „chiar dacă nu erau vizibile, toate reţelele de influenţă mafiotă erau deja implantate pe scheletul fostei Securităţi, pe scheletul Partidului Comunist. Eram deja o „Dacia Felix’” – aluzia este, fireste, la numele de cod, Felix, cu care liderul conservator Dan Voiculescu apare în dosarul său de informator al Securității.

Tot în Adevarul, fostul ministru de interne țărănist Gavril Dejeu prezinta sobru atuuri și de obstacole care stau in calea soluției monarhice, pentru ca repunerea ei în discuție nu ar trebui ocolita la rediscutarea textului Constituției. Atuurile monarhiei sunt de ordin psihologic – un simbol care poate cataliza conștiința de sine și voința unei națiuni -, dar și de ordin politic, în ideea recâștigării unității și solidarității politice, așa cum s-a întâmplat în perioada regalității, de dupa 1881. Obstacolele, considera Dejeu, țin de mentalul antimonarhic bine inoculat în conștiințele românilor vreme de 70 de ani, dar și, în mod paradoxal, de eșecul soluției republicane. Este greu acum, spune comentatorul, sa-i lipsești de români de iluzia că pot hotărî cine să le fie lider, adică președinte.

Pe site-ul ziare.com, unul dintre cei mai respectati membri ai Consiliului National al Audiovizualului, pianistul Dan Grigore, discuta degradarea calitatii presei din România, in special in zona televiziunilor. Publicul românesc are deficit de cultura media, spune Dan Grigore, care aminteste protestele polonezilor fata de nivelul jurnalelor de actualitati de la ei. „Lipsa acestei asezari corecte a jurnalismului in spatiul public produce degradarea continua a societatii, a reflexelor ei (si) a increderii in democratie” . Dan Grigore a demisionat din CNA anul trecut.
XS
SM
MD
LG