Linkuri accesibilitate

Interdicțiile pentru minoritățile sexuale rămân în vigoare la Bălți, la un an de la adoptare


Procesul judiciar a fost amânat, la fel ca toate cele opt procese care au avut loc începând cu luna aprilie anul trecut.

S-a scurs aproape un an de când Consiliul Municipal de la Bălți a decis să interzică în oraș manifestările în sprijinul minorităților sexuale în oraș. Decizia de la Bălți în vigoare și astăzi contrazice angajamentului de a apăra minoritățile pe care și l-a luat guvernul central ca să obțină liberalizarea vizelor europene. Guvernul n-a reușit deocamdată să anuleze decizia de la Bălți în justiție. N-a avut succes, într-un proces paralel, nici organizația pentru drepturile minorităților sexuale Gender Doc M, care spune că activiștii ei sunt hărțuiți constant la Bălți. Relatează Alla Ceapai:

Angela Frolov
Angela Frolov
În timpul celei mai recente şedinţe de judecată care a avut loc acum două zile la Curtea de Apel Bălţi activişti de la Genderdoc-M s-au confruntat cu ceea ce ei numesc hărţuire verbală chiar în sala de judecată. Angela Frolov, cunoscută pentru rolul de purtător de cuvânt informal al organizaţiei Genderdoc-M, crede că grupul de persoane care i-a agresat ar fi enoriași ai bisericii ortodoxe. Şi asta pentru că erau apăraţi de episcopul de Bălţi şi Făleşti Marchel. Oponentul cel mai vocal a legii privind egalitatea de şanse - iniţial legea antidiscriminare, episcopul Marchel, a solicitat să participe ca parte interesată în acest proces de judecată.

„Când au început aceşti oameni să incite la ură, în timp ce judecătorul era în camera de deliberare grefierul le-a făcut observaţie şi i-a rugat să tacă, dar domnul Marchel a spus lăsaţi oamenii să spună ce au de spus. Şi de aici aceşti oameni au început că voi ne murdăriţi oraşul, au început să vorbească cuvinte urâte chiar despre părinţii noştri. Spuneau că noi ne vor ruga ca să vină toate bolile şi toate scârbele peste voi şi să ştiţi că aşa va fi.”

Şedinţa de judecată a fost monitorizată de reprezentanţii Ambasadei SUA la Chişinău şi o reprezentantă a oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU. Reprezentanta ONU, Alina Grigoraş, a fost atacată nu doar verbal, dar şi fizic după şedinţa de judecată, spune Angela Frolov. Poliţiştii care se aflau în preajmă nu au reacţionat, activiştii de la Genderdoc-M fiind nevoiţi să apeleze la 902:

„Când au venit cei de la 902 imediat i-au reţinut pe toţi cei care mai rămăsese, erau trei persoane. Am mers şi noi împreună cu ei la comisariatul de poliţie şi am depus plângeri. Careva răspuns oficial din partea poliţiei încă nu avem, nu ştim ce e cu plângerea noastră, dacă au fost sau nu identificate persoanele care ne-au agresat şi dacă au fost pedepsite în vreun fel.”

Episcopul Marchel, la un protest împotriva legii nediscriminării, în faţa Parlamentului
Episcopul Marchel, la un protest împotriva legii nediscriminării, în faţa Parlamentului
Pe de altă parte, episcopul Marchel spune că va sprijini în continuare decizia Consiliului Municipal Bălţi:

„Aceasta este esenţa activităţii mele. Voi continua, în ciuda tuturor, să apăr moralitatea societăţii, pentru că în asta constă felul de a fi preot, slujitorul lui Dumnezeu. Societatea noastră trebuie să rămână ne-sodomizată.”

Procesul judiciar a fost amânat, la fel ca toate cele opt procese care au avut loc, începând cu luna aprilie anul trecut, când Genderdoc-M a acţionat în judecată Consiliul Municipal Bălţi. La sfârşitul săptămânii trecute a fost amânat şi procesul judiciar al Cancelariei de Stat împotriva Consiliului Municipal Bălţi. În timp ce Genderdoc-M cere ca decizia autorităţii bălţene să fie anulată în totalitate, pentru că ar fi discriminatorie şi ilegală, Cancelaria de Stat solicită să fie anulate doar două prevederi din decizie. Prevederea prin care oraşul Bălţi este declarat drept „zonă de susţinere deosebită a Bisericii Ortodoxe” şi prevederea prin care se interzice „orice manifestări ale propagandei agresive a orientaţiei sexuale netradiţionale”. Asta am aflat de la avocata oficiului teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat, Elena Usatâi:

„Sunt nişte aberaţii care nu au nici un temei legal. Noi considerăm că s-au încălcat prevederile Constituţiei Republicii Moldova, Declaraţia Drepturilor Omului şi prevederile legii privind libertatea de conştiinţă, de gândire şi de religie.”

Elena Usatâi spune că o nouă şedinţa de judecată a fost stabilită pentru 28 februarie. Zi în care va avea loc şedinţa Consiliului Municipal Bălţi, urmând să fie modificată decizia adoptată acum un an. Interzicerea a ceea ce majoritatea consilierilor locali bălţeni au numit „propagandă a orientării sexuale netradiţionale” a fost în repetate rânduri criticată de reprezentanţa UE la Chişinău ca încălcare inacceptabilă a drepturilor omului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG