Linkuri accesibilitate

Zelenski își exprimă încrederea în continuarea sprijinului promis de SUA


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-o conferință de presă din 19 decembrie că un număr nespecificat de sisteme de apărare aeriană NASAMS furnizate de SUA vor fi livrate în curând Ucrainei și a spus că este sigur că Statele Unite vor oferi tot ceea ce au promis.

„Partenerii noștri americani înțeleg că tot sprijinul lor financiar se îndreaptă către nevoile Ucrainei de a se opune invaziei rusești. Sunt sigur că Statele Unite nu ne vor trăda și vom obține tot ceea ce a fost promis", a spus el, adăugând că, deși Ucraina nu controlează cerul, „lucrează la asta”.

Zelenski a declarat că Ucraina a stabilit „legături speciale” cu partenerii săi din Europa – atât din UE, cât și din alte națiuni europene – și ei „continuă să ne sprijine” cu finanțare și ajutor militar.

El a spus că nimeni nu știe când se va termina războiul, dar că s-ar putea termina mai devreme dacă Ucraina nu își pierde „spiritul și curajul”.

„Sunt sigur că vom putea pune capăt acestui război cu victoria noastră”, a adăugat el.

Zelenski a mulțumit, de asemenea, forțelor armate ucrainene, partenerilor și susținătorilor țării pentru contribuțiile lor la rezistența împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei și a spus că economia Ucrainei este stabilă datorită sprijinului partenerilor occidentali ai Kievului.


Întrebat despre mobilizare, Zelenski a spus că subiectul este „foarte sensibil”, adăugând că a cerut mai multe informații după ce armata dorește mobilizarea a 450.000-500.000 de persoane.

El nu a văzut încă nicio informație despre demobilizare, a spus el, precizând că accentul ar trebui pus pe acordarea unei pauze trupelor care au luptat.

„Am cerut mai multe date și răspunsuri la întrebările mele. Aproximativ 440.000 de oameni au nevoie de odihnă”, a spus el, adăugând că Kievul are nevoie și de informații despre persoanele care trăiesc în străinătate.

Conferința de presă a început sub măsuri stricte de securitate în fața atacurilor continue cu drone și rachete rusești în întreaga țară, inclusiv în capitala Kiev.

Zelenski a susținut ultima dată o conferință de presă pe 24 februarie – aniversarea începutului invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Conferința de presă vine în contextul în care popularitatea lui Zelenski, cândva foarte mare, în rândul ucrainenilor a scăzut semnificativ, pe fondul rapoartelor privind divergențele cu comandantul suprem al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, și o lipsă de progres pe câmpul de luptă în urma unei contraofensive lansate în vară.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), rata de aprobare a lui Zelenski a scăzut de la 84% în decembrie anul trecut la 62% un an mai târziu, în timp ce încrederea în armată a rămas neschimbată la 96%.

Briefingul are loc în contextul în care Casa Albă a declarat că planifică să acorde mai multă asistență militară pentru Kiev în această lună, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aprobat o majorare de capital de 4,3 miliarde de dolari pentru a spori finanțarea Ucrainei.

Casa Albă a declarat pe 18 decembrie că intenționează să lanseze un pachet suplimentar de ajutor militar pentru Ucraina înainte de sfârșitul anului, dar că va trebui apoi să „refacă autoritatea disponibilă pentru noi" și că „avem nevoie ca Congresul să acționeze fără întârziere" în ceea ce privește finanțarea suplimentară. Suma planificată nu a fost dezvăluită.

Președintele Joe Biden încearcă să-i convingă pe parlamentari – în principal republicani – să depășească reticența de a autoriza un ajutor suplimentar sub forma unei cereri de finanțare de urgență de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și securitatea frontierelor. Aproximativ 61 de miliarde de dolari din sumă sunt destinați Ucrainei.

La Londra, BERD a anunțat pe 19 decembrie că consiliul său de administrație a aprobat o majorare de capital de 4,3 miliarde de dolari, care va aduce baza sa de capital la 37,1 miliarde de dolari.

Creșterea – a treia din istoria BERD – va permite băncii să-și dubleze investițiile în Ucraina odată ce va începe reconstrucția.

„Creșterea capitalului băncii ne va permite să livrăm mai mult și să devenim o bancă și mai puternică – o bancă mai puternică pentru Ucraina, o bancă mai puternică pentru toate economiile și clienții noștri și o bancă mai puternică pentru acționarii noștri", a declarat președintele BERD, Odile Renaud-Basso.

BERD a fost cel mai mare investitor instituțional în Ucraina în ultimele trei decenii. Banca și-a sporit semnificativ sprijinul pentru Ucraina de la invazia Rusiei din 2022, alocând țării 3,3 miliarde de dolari pentru 2022-23.

Aceasta vine într-un moment în care finanțatorii bilaterali ai Ucrainei, în special Statele Unite, au arătat semne de oboseală a donatorilor, care a cântărit asupra prețurilor obligațiunilor Ucrainei.

Franța și Marea Britanie vor sprijini Ucraina în lupta sa împotriva invaziei Rusiei „atât timp cât va fi nevoie”, a declarat ministrul britanic de externe David Cameron pe 19 decembrie, adăugând că este „esențial” ca președintele Vladimir Putin să fie învins.

Între timp, șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat pe 19 decembrie că a existat un „eșec extins” al Rusiei de a lua măsuri adecvate pentru a proteja civilii din Ucraina și că există indicii că forțele ruse au comis crime de război acolo.

Turk a declarat la Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva că monitorizarea biroului său a indicat „încălcări grave ale dreptului internațional al drepturilor omului, încălcări grave ale dreptului internațional umanitar și crime de război, în primul rând de către forțele Federației Ruse”.

În Ucraina, forțele aeriene au declarat pe 19 decembrie că au doborât două drone rusești peste noapte în districtul Starokostiantyniv din regiunea vestică Hmelnițki.

Ucrainenii resping ofensiva rusă de lângă Bahmut, în ciuda condițiilor grele din tranșee
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00

Forțele ruse au vizat provincia din districtul rus Primorsko-Akhtarsk, folosind drone Shahed de fabricație iraniană, potrivit serviciului de presă al forțelor aeriene.

Starokostiantiniv, unde se află un aerodrom militar ucrainean, a fost ultima dată ținta unui atac cu rachete rusești săptămâna trecută.

Rusia a declarat pe 19 decembrie că forțele ucrainene au încercat să atace Moscova cu o dronă, dar apărarea a distrus vehiculul aerian fără pilot, resturile căzând în afara centrului capitalei.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat inițial atacul cu dronă deasupra capitalei ruse, fără a spune că Kievul este responsabil sau de unde a fost lansată drona.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene au purtat 105 bătălii de-a lungul liniei frontului din est în ultimele 24 de ore, a declarat Statul Major General al armatei ucrainene în raportul său zilnic.

Cele mai aprige ciocniri au avut loc în zona Harkov din nord-est și în jurul Avdiivka, orașul industrial din regiunea estică Donețk pe care forțele ruse au încercat fără succes să-l încercuiască în ultimele luni.

XS
SM
MD
LG