Linkuri accesibilitate

Yandex, vândut unui grup de investitori ruși cu o reducere de 50%


Yandex a fost una din puținele companii rusești la origine care au fost văzute ca fiind capabile să se dezvolte la nivel global.
Yandex a fost una din puținele companii rusești la origine care au fost văzute ca fiind capabile să se dezvolte la nivel global.

Acordul acceptat de „Google-ul Rusiei” prevede un transfer al activelor sale către un grup de investitori ruși, inclusiv compania petrolieră Lukoil, la un preț dictat de Kremlin, care e cu 50% mai mic față de valoarea reală.

Firma de tehnologie Yandex NV, listată inclusiv pe Nasdaq, a anunțat luni, 5 februarie, că a acceptat un acord de 475 de miliarde de ruble (5,21 miliarde de dolari) în numerar și acțiuni pentru vânzarea acțiunilor sale din Rusia către un consorțiu de investitori ruși, notează Reuters.

Compania, una din cele mai de succes din domeniul IT din Rusia, dezvolta servicii online de top, inclusiv de căutare, publicitate și ride-hailing, fiind prezentă inclusiv pe piața din R. Moldova. Cu toate acestea, în ultimii ani, a fost acuzată de faptul că ar transfera în mod ilegal datele personale ale utilizatorilor serviciilor companiei către servere din Rusia, ce ar fi utilizate de serviciile secrete rusești în scopuri de spionaj. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, compania și aplicațiile ei au fost interzise în mai multe țări europene.

Acordul vizează trecerea în întregime în proprietatea investitorilor ruși, însemnând plecarea Yandex din rândurile companiilor occidentale, printre care aspira să se numere cândva.

Știrea a fost salutată de conducerea politică a F. Ruse. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este „important” că Yandex, firmă pe care a numit-o „o campioană națională în economia națională”, va continuă să activeze în Rusia.

La jumătate de preț

Negocierile dintre reprezentanții companiei de tehnologie și Kremlin au durat aproximativ 18 luni, scopul fiind desprinderea afacerilor din Rusia ale Yandex de compania olandeză, Yandex NV.

Compania a precizat că prețul de vânzare reflectă „o reducere obligatorie de cel puțin 50% față de valoarea corectă”, urmare a unor reglementări impuse de Kremlin, care trebuie să-și dea aprobarea în acest caz.

... capitalizarea de piață a Yandex ajungea la aproape 30 de miliarde de dolari

În aceste condiții, capitalizarea de piață a Yandex a fost calculată la 10,2 miliarde de dolari, pe baza unei medii ponderate pe trei luni pentru acțiunile companiei la Bursa din Moscova. În comparație, la finele anului 2021, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, capitalizarea de piață a Yandex ajungea la aproape 30 de miliarde de dolari.

Yandex NV a mai transmis că tranzacția va consta într-un echivalent în numerar de cel puțin 230 de miliarde de ruble și până la aproximativ 176 de milioane de acțiuni Yandex NV de clasă A.

„Contravaloarea în numerar va fi plătită în yuani chinezi (CNH) în afara Rusiei”, se mai precizează în comunicat.

Lukoil, printre cumpărători

Cumpărătorul, Consortium.First, este un fond de investiții nou-înființat, gestionat de administratorul fiduciar Solid Management. Consorțiul a fost condus de membri ai echipei de conducere a Yandex din Rusia și a fost susținut de patru investitori financiari, inclusiv Argonaut, un fond de investiții deținut de Lukoil.

Printre cumpărători mai sunt alte trei companii - Infinity Management, IT.Elaboration și Meridian-Servis - deținute de Alexander Chachava, Pavel Prass și, respectiv, Alexander Riazanov, a transmis Yandex NV.

Yandex NV a precizat că niciun membru al consorțiului nu se află sub niciun fel de sancțiuni. Vânzarea ar urma să fie finalizată în două etape, prima dintre ele fiind prevăzută să se încheie în prima jumătate a lui 2024, iar următoarea - în termen de șapte săptămâni.

Reprezentanții Yandex NV susțin că vor continua dezvoltarea cu accent pe soluții tehnologice în domeniul cloud, al datelor, self-driving și sectorul educațional. Totodată, va fi păstrat centrul de date din Finlanda, care are 1.300 de angajați și licență valabilă pe parcursul anului 2024.

Într-o scrisoare adresată angajaților din Rusia, managerii Yandex susțin că principalul obiectiv al discuțiilor și acțiunilor recente este de a evita distrugerea „esenței companiei”, accentuând faptul că Yandex ar urma să rămână independent, fără a preciza alte detalii.

În august 2023, Arcadii Voloj, co-fondator al Yandex a criticat invazia Rusiei în Ucraina, calificând-o drept „barbarică”, afirmând că este „categoric împotriva” acesteia.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG