Linkuri accesibilitate

Vot istoric la Versailles. Franța face din avort un drept constituțional


Un mesaj prin care dreptul la avort este garantat de Constituția franceză a fost proiectat pe Turnul Eiffel după ce parlamentul francez a votat includerea în Legea Fundamentală a acestui drept - Paris, pe 4 martie 2024.
Un mesaj prin care dreptul la avort este garantat de Constituția franceză a fost proiectat pe Turnul Eiffel după ce parlamentul francez a votat includerea în Legea Fundamentală a acestui drept - Paris, pe 4 martie 2024.

Deputații și senatorii reuniți în Congresul de la Versailles au aprobat luni, cu majoritate de voturi, includerea în Constituție a întreruperii voluntare a sarcinii.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a convocat Parlamentul luni, 4 martie, la Versailles, pentru a include dreptul la avort în Constituție.

Franța devine, astfel, prima țară care autorizează în mod explicit întreruperea voluntară a sarcinii în Constituție.

Din cei 925 de parlamentari, 780 au susținut amendamentul, care va oferi femeilor „libertatea garantată” de a alege să facă avort. Au fost aplauze zgomotoase în sală, iar rezultatul a fost anunțat luni în centrul Parisului.

Turnul Eiffel a fost iluminat pentru a marca ocazia.

Măsura fusese deja adoptată de camerele superioare și inferioare, de Senat și de Assemblée Nationale, dar votul final a fost dat în ședința comună de la Versailles, necesar pentru a putea face o schimbare constituțională.

Premierul Gabriel Attal le-a spus celor adunați în opulenta Sala de Congres din aripa Midi a palatului că „suntem bântuiți de suferința și memoria atâtor femei care nu au fost libere. Avem o datorie morală [față de toate femeile care] au suferit cu trupul lor. Astăzi, prezentul trebuie să răspundă istoriei. A consacra acest drept în constituția noastră înseamnă a închide ușa tragediei trecutului și urmele sale de suferință și durere. Va împiedica și mai mult reacționarii să atace femeile. Să nu uităm că trenul opresiunii se poate oricând pune în mișcare. Haideți să acționăm pentru a ne asigura că nu se întâmplă, că nu va veni niciodată acea zi.”

El a adăugat: „Le spun tuturor femeilor dintre granițele noastre și de dincolo de ele că astăzi începe epoca unei lumi a speranței”.

În urma includerii avortului în Constituție, șefa deputaților LFI Mathilde Panot a anunțat luni depunerea unui text prin care să dispună guvernului să includă acest drept în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

„Vom sărbători o victorie istorică, iar mâine vom reveni în luptă”, a spus deputata, vizibil emoţionată după votul a 780 de parlamentari reuniţi la Versailles pentru includerea în Constituţie a „libertăţii garantate” recurge la un avort.

Mathilde Panot adusese deja Adunării un prim text de constituționalizare a avortului, adoptat de deputați.

Propunerea sa de rezoluție, care nu ar avea valoare obligatorie dacă ar fi adoptată, solicită guvernului „să se mobilizeze diplomatic cu statele membre ale Uniunii și cu Comisia Europeană pentru ca Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene să garanteze dreptul la avort”.

Constituționalistul Benjamin Morel, care a participat la Congresul de la Versailles, estimează că va dura „cinci până la zece ani” pentru a măsura sfera juridică încă „confuză” a includerii în Constituție a „libertății garantate” de a recurge la „avort”.

„Sfera de aplicare a acestei reforme este încă foarte vagă. Ceea ce știm este că nu putem da înapoi când vine vorba de avort. Mâine, o lege care ar reveni la întreruperea voluntară a sarcinii ar fi judecată a priori ca neconstituțională", a explicat el, citat de France 24.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG