Linkuri accesibilitate

Vicecancelarul Germaniei merge la Chișinău, după o vizită la Kiev


Robert Habeck, vicecancelar, ministrul german al Economiei și Climei.
Robert Habeck, vicecancelar, ministrul german al Economiei și Climei.

Robert Habeck, vicecancelarul Germaniei, a făcut joi o vizită neanunțată dinainte la Kiev, înainte să meargă și la Chișinău.

La sosirea la Kiev – relatează DPA – Robert Habeck a spus că vizita are loc când Ucraina are nevoie de tot suportul posibil în „lupta ei pentru libertate”.

„Ucraina luptă pentru autodeterminare, pentru integritatea ei teritorială, împotriva agresiunii lui Putin, dar și pentru valorile care unesc și caracterizează Europa”, a mai spus oficialul german.

El a depus flori la zidul memorial pentru soldații căzuți.

Habeck, care este și ministrul Economiei și Climei în guvernul de la Berlin, este însoțit în călătoria sa de o delegație de oameni de afaceri germani.

Vizita nr. 2 din guvernul german la Kiev a venit la scurt timp după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a lăudat public pe cancelarul german, Olaf Scholz, atât pentru sprijinul neabătut pentru înarmarea Ucrainei, cât și pentru efortul diplomatic de a-i promova cauza la nivel global.

În vremea din urmă, Scholz a fost la Washington, unde a pledat pentru deblocarea ajutorului de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar și la Beijing, unde a îndemnat conducerea chineză să influențeze Rusia în direcția păcii în Ucraina.

Cancelarul german, Olaf Scholz (al doilea din dreapta), alături de președintele Chinei, Xi Jinping, în timpul vizitei la Beijing, pe 16 aprilie 2024.
Cancelarul german, Olaf Scholz (al doilea din dreapta), alături de președintele Chinei, Xi Jinping, în timpul vizitei la Beijing, pe 16 aprilie 2024.

Cât mai multe sisteme antiaeriene

Printre membrii delegației lui Robert Habeck, relatează DPA, s-a aflat Helmut Rauch, șeful companiei germane Diehl Defence, care produce sisteme antiaeriene IRIS-T. Ucraina, care face apel în străinătate mai ales pentru muniție și „antiaeriene”, a primit deja 3 asemenea sisteme de la fabricantul german. Al patrulea ar urma să fie trimis în următoarele săptămâni, a spus Rauch, la o întâlnire dintre Habeck și oficiali și oameni de afaceri ucraineni, adăugând că alte IRIS-T vor veni „anul acesta”.

Rauch a mai spus că este de dorit ca asemenea sisteme să poată fi întreținute în Ucraina de către firma sa.

Sistemul antiaerian IRIS-T, la expoziția ILA Berlin Air Show din capitala germană, la 22 iunie 2022.
Sistemul antiaerian IRIS-T, la expoziția ILA Berlin Air Show din capitala germană, la 22 iunie 2022.

El a atins astfel o temă delicată a politicii germane față de Kiev. Berlinul trimite în Ucraina tot felul de armamente și echipamente, dar nu și rachete cu rază mai lungă de acțiune, care pot fi folosite teoretic împotriva unor ținte din Rusia. Asta pentru că odată ce ele ar fi întreținute la sol de experți germani, cum cere „manualul”, Germania ar putea fi acuzată de implicare directă în conflict.

Moldova, „afectată din plin” de agresiunea rusă asupra statului vecin

Într-un comunicat de presă guvernamental de la Berlin s-a anunțat că după Kiev, vicecancelarul german Habeck va merge la Chișinău, unde avea planificată o întâlnire cu premierul moldovean, Dorin Recean.

„Conducerea pro-occidentală moldoveană – amintește DPA – consideră că țara învecinată cu Ucraina este amenințată de Rusia”.

La Kiev, vicecancelarul a arătat că știe de asemenea amenințări. „Agresiunea Moscovei afectează din plin și vecinii Ucrainei”, a spus Habeck.

Între timp, joi la Chișinău, Michael Roth, președintele Comisiei de politică externă a Bundestagului german, a avut o întrevedere cu premierul Dorin Recean, promițând mai multă cooperare economică. „Moldova este țara oportunităților, iar Germania va rămâne alături (de ea) pentru a le valorifica”, a spus Roth, citat de serviciul de presă al guvernului moldovean.

Vicecancelarul Habeck ar fi unul din oficialii germani de cel mai înalt rang care merg la Chișinău de la invazia rusă din Ucraina. Cancelarul Scholz a vizitat Moldova, dar în cadrul unei internaționale: summitul de la Bulboaca al Comunității Politice Europene, de la care se va împlini curând un an.

În aprilie 2023, la Palatul Cotroceni din București a avut loc „trilaterala” Germania, Moldova, România, cu participarea cancelarului german, a președintelui român Klaus Iohannis și a președintei moldovene Mai Sandu.

Călătoria lui Habeck are loc înaintea următoarei Conferințe Internaționale pentru Refacerea Ucrainei, care va fi găzduită în comun de cancelarul Olaf Scholz și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe 11-12 iunie, la Berlin.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG