Linkuri accesibilitate

Vameșii lituanieni au confiscat prima mașină cu numere rusești. La volan se afla un cetățean moldovean


Incidentul a avut la punctul trecere al frontierei Medininkai, de la granița lituaniano-belarusă.
Incidentul a avut la punctul trecere al frontierei Medininkai, de la granița lituaniano-belarusă.

Autoritățile lituaniene anunță că au confiscat luni prima mașină cu numere rusești, după intrarea în vigoare a legislației ce prevede o astfel de măsură. La volanul automobilului se afla un cetățean moldovean ce venea din Belarus.

Vameșii lituanieni notează că șoferul a fost oprit la punctul de trecere Medininkai în jurul orei 23:00, pentru o inspecție. În urma verificării documentelor, s-a stabilit că proprietarul mașinii era un cetățean rus, care nu se afla în mașină, scrie postul public lituanian LRT.

Șoferul moldovean, spune aceeași sursă, a declarat că nu era la curent cu obligația de a reînregistra mașina cu numere lituaniene sau din țări UE.

„Mașina va fi cel mai probabil confiscată și transmisă Ucrainei”, au transmis autoritățile vamale lituaniene într-un comunicat de presă.

Este vorba de un Audi Q7 în valoare de 41.700 de euro, notează sursa.

Mașina Audi confiscată la 11 martie (stânga), într-o fotografie a serviciului vamal al Lituaniei. (lrmuitine.lt)
Mașina Audi confiscată la 11 martie (stânga), într-o fotografie a serviciului vamal al Lituaniei. (lrmuitine.lt)

Noua legislație lituaniană obligă proprietarii mașinilor cu numere rusești să își înregistreze automobilele în Lituania sau să părăsească țara până la data de 11 martie.

După 11 martie, conducerea mașinilor cu numere de înmatriculare rusești este considerată o încălcare a Codului administrativ, ce este sancționată cu amendă și confiscarea vehiculelor.

Lituania a interzis intrarea mașinilor cu numere rusești încă din septembrie anul trecut. Urmare a unei interpretări din partea Comisiei Europene, legislația face excepție doar pentru mașinile care tranzitează țara din sau spre exclava rusă Kaliningrad.

În țară s-ar mai afla în prezent circa 50 de oameni care au mașini cu numere rusești, proprietarii lor riscând să primească amenzi între 200 și 6.000 de euro, de rând cu confiscarea automobilelor, transmite autoritatea vamală lituaniană.

De la începutul anului curent, 11 mașini au fost transferate Ucrainei sub formă de ajutor umanitar. Anul trecut, numărul acestora a fost de 124, în timp ce în 2022, era de 64, notează Delfi.

Măsuri similare au adoptat toate țările baltice, dar și alte țări din UE, ca Polonia, Finlanda, Norvegia și Bulgaria.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG