Linkuri accesibilitate

Vaccinurile contra gripei se epuizează, în timp ce cazurile de COVID-19 s-au dublat


Vaccinarea anticovid a scăzut în acest an, când au fost administrate 18.738 de doze de vaccin.
Vaccinarea anticovid a scăzut în acest an, când au fost administrate 18.738 de doze de vaccin.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) spune că vaccinurile antigripale procurate pentru acest an se epuizează, arătând un interes sporit al oamenilor pentru a se proteja de gripa obișnuită. Vaccinarea contra COVID-19, dimpotrivă, este în scădere, pe un fundal de oboseală post-pandemie.

ANSP a spus Europei Libere că, până la 1 decembrie, au fost administrate 98% la sută dintre cele 200 de mii de doze de vaccin antigripal disponibile anul acesta.

Vaccinurile antigripale au fost administrate persoanelor din categoriile de risc, cele cu maladii cronice ale aparatului respirator, cardiovascular și diabet zaharat, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, personalul medical, polițiștii, gravidele și copiii de la 6 luni trebuie să se vaccineze împotriva gripei.

Până la 5 decembrie, a fost înregistrat doar un caz de gripă. De cealaltă parte, numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere, iar vaccinarea este în scădere.

În ultima săptămână numărul cazurilor de infectarea cu noul coronavirus a crescut de 2,3 ori. 508 persoane au fost diagnosticate cu virusul Sars-Cov-2 în perioada 27 noiembrie – 3 decembrie. În acest interval s-au înregistrat și 2 decese.

Până acum, au fost administrate 2.268.473 de doze de vaccin împotriva coronavirusului. Vaccinarea anticovid a scăzut în acest an, când au fost administrate 18.738 de doze de vaccin. Săptămânal sunt vaccinate în jur de 200 de persoane, potrivit datelor ANSP.

Actualmente, la Depozitul Național de Vaccinuri al ANSP există peste 28 de mii de doze de vaccin Pfizer pentru copiii de peste 12 ani, peste 1.500 de doze de vaccin Pfizer pentru adulți și 25.905 de doze de vaccin Sinovac. Acoperirea națională cu schema completă este de 31,5%.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG