Linkuri accesibilitate

Universitățile din SUA cer intervenția poliției împotriva protestelor pro-palestiniene


Pe măsură ce se apropie sezonul de absolvire, universitățile americane tolerează tot mai puțin prezența protestatarilor, făcând apel la forțele de ordine.
Pe măsură ce se apropie sezonul de absolvire, universitățile americane tolerează tot mai puțin prezența protestatarilor, făcând apel la forțele de ordine.

Tot mai multe universități americane cer intervenția forțelor de ordine pentru a pune capăt protestelor pro-palestiniene și anti-Israel din campusurile universitare. Unii politicieni, precum speakerul Mike Johnson au amenințat cu tăierea finanțării, dacă manifestațiile nu vor fi încheiate.

Protestatarii din campusurile universitare cer universităților să renunțe la orice legături cu statul Israel și să exercite presiuni asupra Washingtonului pentru a limita loviturile israeliene asupra civililor din Gaza. Prezența lor devine tot mai puțin tolerată de administrațiile universităților, mai ales în condițiile în care se apropie sezonul de absolvire la nivel național, scrie AP.

Miercuri, 24 aprilie, speakerul republican al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Mike Johnson, a vizitat Universitatea Columbia din New York, fiind huiduit de studenții protestatari, pe care el i-a acuzat că ar fi „radicali nelegiuiți” și „agitatori”. Johnson a spus că ei ar fi de vină pentru răspândirea „sentimentului antisemit” în universitățile din țară.

Schimb de replici între studenți și speaker

Speakerul republican al Camerei a cerut demisia președintei universității, Minouche Shafik, în cazul în care nu va restabili ordinea, amenințând că va tăia finanțarea federală pentru universitățile care vor tolera asemenea manifestații.

„Dacă aceste lucruri nu revin sub control și dacă aceste amenințări și intimidări nu sunt oprite, va fi momentul să intervină Garda Națională", a spus el. Guvernatoarea democrată a statului New York, Kathy Hochul, a negat că ar exista o astfel de intenție.

Înainte de conferința de presă, Johnson s-a întâlnit cu circa 40 de studenți evrei, care i-au mărturisit că nu se simt în siguranță, unii dintre ei spunând că au fost scuipați de protestatari și că pe pereții universității au fost desenate svastici.

Speakerul Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, se adresează studenților din campusul Universității Columbia din New York, pe 24 aprilie.
Speakerul Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, se adresează studenților din campusul Universității Columbia din New York, pe 24 aprilie.

Acuzațiile lui Johnson au fost respinse de protestatarii pro-Palestina din campus. Ei susțin că manifestația lor este pașnică și că persoane din afara mișcării sunt în spatele incidentelor care au implicat atacuri la adresa studenților evrei, scrie Reuters.

„Regretăm că nu se acordă atenție acestei mișcări pașnice și că politicienii deturnează atenția de la problemele reale”, a spus Mahmoud Khabil, student palestinian la Universitatea Columbia, care a făcut parte din delegația ce a purtat negocieri cu administrația universității, potrivit Reuters.

BBC scrie că atât oficialii universitari, cât și cei din cadrul poliției din New York au confirmat aceste afirmații, spunând că incidentele în care studenții evrei sunt amenințați sunt rare, iar incidente violente nu au fost raportate. Ei au acuzat că unii politicieni, în special republicani, ar exagera gravitatea situației.

Premierul conservator israelian, Benjamin Netanyahu, inițiatorul principal al campaniei militare din Gaza, a criticat protestele studențești din SUA, calificând situația drept una „oribilă”, comparând-o cu cea din universitățile germane din anii 1930, din timpul regimului nazist.

„Mulțimile antisemite au preluat controlul asupra universităților importante. Acestea cer anihilarea Israelului. Atacă studenții evrei. Atacă profesorii evrei”, a spus Netanyahu într-o adresare video pe X, fostul Twitter.

Casa Albă a transmis că președintele Joe Biden consideră importantă prezența liberei exprimări, a dezbaterilor și non-discriminării în campusurile universitare.

„Vrem să vedem mișcări pașnice. Este important ca studenții să se simtă siguri. Nu ar trebui să fie violență, nu ar trebui să există o retorică a urii”, a spus purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre.

Intervenția poliției, cerută de universități

Administrația universității Columbia a încercat să negocieze cu studenții pentru a încheia manifestațiile, după ce anterior poliția din New York a arestat peste 100 de persoane. Intervenția însă nu a dus la încetarea protestelor, manifestanții revenind într-un număr mult mai mare, scrie BBC.

Intervenție a forțelor de ordine în campusul Universității din Austin, Texas, la 24 aprilie.
Intervenție a forțelor de ordine în campusul Universității din Austin, Texas, la 24 aprilie.

În unele state americane, forțele de ordine au intervenit la cererea administrației universităților și a autorităților locale pentru a dispersa protestele studențești din campus. Miercuri, 24 aprilie, poliția a intervenit pentru a dispersa manifestația din campusul Universității din Austin, Texas, operațiunea soldându-se cu 34 de arestări.

O altă intervenție a avut loc la Universitatea California de Sud, unde administrația a declarat campusul închis și a cerut la fel intervenția poliției din Los Angeles, care a arestat 93 de protestatari.

Universitatea Harvard din Massachusetts a limitat accesul în campus și a stabilit că instalarea corturilor și meselor nu se va putea face fără aprobarea administrației. Chiar și așa, în jur de 14 corturi ale protestatarilor au fost văzute miercuri, 24 aprilie, după un protest al studenților împotriva deciziei universității de a suspenda Comitetul universitar de solidaritate cu Palestina.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG