Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană vrea ca Ucraina să-și producă propriile arme, puternic ajutată financiar


Josep Borrell este adeptul ideii că Ucraina trebuie să devină o putere a industriei de apărare.
Josep Borrell este adeptul ideii că Ucraina trebuie să devină o putere a industriei de apărare.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și de securitate, Josep Borrell, s-a arătat convins că, având sprijinul industriei europene de apărare, complexul militar-industrial ucrainean va putea produce mai multe arme și mai rapid - direct în Ucraina.

Înaintea Forumului UE-Ucraina al industriilor de apărare, care a avut loc luni la Bruxelles, Borrell a declarat că peste 140 de companii din 25 de țări diferite participă la acest eveniment pentru a „vedea care sunt oportunitățile de a utiliza finanțarea europeană, pentru a produce mai mult și mai repede”.

„Este important ca producția să poată fi realizată în Ucraina de către firme ucrainene, susținute de firme din UE. Economisim costurile de transport și producem imediat chiar acolo unde este nevoie de producție”, a spus el, citat de Interfax-Ucraina.

„Rezultatul ar trebui să fie implicarea și integrarea industriei ucrainene de apărare în ecosistemul capacităților europene de apărare”, a mai spus Înaltul Reprezentant. „Trebuie să producem mai mult. Trebuie să producem mai repede. Avem finanțarea Facilității europene pentru pace, iar în cadrul Facilității europene pentru pace avem [Fondul] ucrainean [de asistență]. Așadar, să vedem ce pot face împreună, cum își pot integra capacitățile, cum putem crește capacitățile industriei ucrainene. Acesta este scopul”, a declarat Borrell.

În discursul său publicat pe 6 mai de serviciul diplomatic european, înaltul oficial a îndemnat țările UE să-și facă „partea lor” din datorie, după ce Congresul SUA a adoptat deja pachetul de sprijin pentru Ucraina.

„Este [de asemenea] în joc securitatea noastră. Da, ajutorul militar adoptat de Congresul SUA este foarte necesar. Aceasta este o veste pozitivă, dar trebuie să ne facem partea noastră”, a spus Borrell. „Ar trebui să plecăm de aici cu propuneri concrete pentru a sprijini producătorii și inovatorii ucraineni”.

Borrell a amintit că forumul nu pornește de la zero. UE va deschide un nou Birou de inovare la Kiev anul acesta, pentru a facilita stabilirea de contacte între start-up-urile ucrainene și companiile de apărare din UE. „Am asociat Agenția Europeană de Apărare la acest hub în domeniul sistemelor autonome pentru logistica militară. Dar repet: finanțarea este esențială în toate aceste eforturi”, a mai spus oficialul.

Borrell insistă ca fondurile înghețate ale Rusiei să fie puse în slujba armatei ucrainene

Potrivit lui Borrell, odată ce statele membre ale UE vor conveni asupra utilizării veniturilor provenite din activele înghețate ale Rusiei, aceste resurse ar putea fi direcționate către Ucraina, pentru a răspunde nevoilor sale militare urgente.

„Aceasta este intenția mea fermă. Acești bani trebuie să fie direcționați către Ucraina, pentru ca ucrainenii să poată produce singuri, pe teritoriul lor, aproape de nevoile lor - economisind costurile de transport și [evitând] întârzierile. Trebuie să fim mai creativi în explorarea unor noi modalități de a oferi asistență militară Ucrainei”, a declarat Borrell.

El a oferit exemplul Danemarcei, care a început să investească direct în industria de apărare ucraineană. „Aceasta este calea de urmat. Achiziționarea de echipamente de la companii ucrainene sau de la societăți mixte europene și ucrainene stabilite în Ucraina este o opțiune pe care o vom explora împreună cu statele membre”, a declarat oficialul.

📰 Europa Liberă este și pe Google New

XS
SM
MD
LG