Linkuri accesibilitate

Un senator american susține că SUA ar trebui să sancționeze Ungaria, inclusiv cu excluderea din Visa Waiver


Senatorul democrat Ben Cardin susține că oficialii maghiari i-au atacat în repetate rânduri pe președintele SUA, Joe Biden și pe ambasadorul american la Budapesta, David Pressman.
Senatorul democrat Ben Cardin susține că oficialii maghiari i-au atacat în repetate rânduri pe președintele SUA, Joe Biden și pe ambasadorul american la Budapesta, David Pressman.

Senatorul democrat Ben Cardin susține că administrația Biden ar trebui să pedepsească guvernul premierului Viktor Orban și pentru regresul democratic din țară, sugerând inclusiv o excludere a țării dintr-un program ce permite călătoria fără vize în SUA.

Potrivit unui comunicat de presă emis de senatorul american, care deține și președinția influentei Comisii pentru Afaceri Externe a Senatului, Casa Albă ar trebui „să examineze dacă Ungaria este într-adevăr un partener de încredere care merită să participe în programul Visa Waiver”.

Anterior, în august 2023, SUA au anunțat că vor reduce participarea Ungariei în acest program, măsura vizând cetățenii ai căror pașapoarte au fost emise între 2011 și 2020.

Autoritățile americane au invocat atunci rațiuni de securitate, motivând că politica guvernului maghiar de a acorda pașapoarte în special celor din diasporă, nu a avut la bază un mecanism de încredere privind verificarea identității deținătorilor acestor acte, potrivit Politico.

Scrisoare bipartizană pe tema Suediei în NATO

Membri ai Congresului american din ambele partide au dat publicității vineri o scrisoare către conducerea Ungariei în care insistă ca Parlamentul de la Budapesta să aprobe cât mai curând primirea în NATO a Suediei.

Ungaria este singura țară din alianță care nu a votat pentru acceptarea țării nordice, care s-a hotărât să renunțe la neutralitate, ca și Finlanda, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

În scrisoarea senatorilor Jeanne Shaheen (democrată, N. Hampshire) și Thom Tillis (republican, Carolina de Nord) se atrage atenția că tergiversarea acestui vot de către regimul lui Viktor Orban poate provoca „daune irevocabile” relației dintre Ungaria și Statele Unite, ca și relațiilor Ungariei cu NATO.

Săptămâna aceasta, Parlamentul maghiar a anunțat că va examina luni, 5 februarie, acest subiect, dar ședința este convocată la cererea opoziției, nefiind limpede dacă majoritatea controlată de Orban va participa.

Acuzații de corupție și ipocrizie

În demersul său, senatorul Ben Cardin a îndemnat să fie dispusă și o examinare a posibilei aplicări a legii Magnițki „având în vedere nivelul corupției din Ungaria”. De altfel, Cardin este unul din autorii acestei legi, care prevede sancționarea oficialilor străini implicați în corupție și încălcarea drepturilor omului.

Cardin a denunțat în același timp tratamentul Ungariei la adresa ambasadorului SUA la Budapesta, David Pressman, cu care a avut o întâlnire o zi mai devreme. Un astfel de caz a avut loc în octombrie 2023, când premierul Viktor Orban s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin în marja forumului „Belt and Road” de la Beijing.

Atunci, Ambasada SUA la Budapesta și-a exprimat preocuparea în legătură cu relația Ungariei cu Rusia și a calificat decizia premierului maghiar de a se întâlni cu liderul rus drept una „îngrijorătoare”. În replică, oficiali unguri au răspuns acuzându-l că-și depășește atribuțiile și că este „ipocrit”, pentru că ar fi făcut bani „scutind” un oligarh rus de sancțiuni - o acuzație respinsă de ambasador.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG