Linkuri accesibilitate

Un fost deținut politic al regimului transnistrean susține că tânărul Alexandr Rjavitin este torturat la Tiraspol


Evadare din Transnistria: „dezertorul”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:02 0:00

Evadare din Transnistria: „dezertorul”

Jurnalistul originar din regiunea transnistreană, Serghei Ilcenko, fost deținut politic al regimului de la Tiraspol, susține, bazându-se pe „surse interne”, că Rjavitin este forțat să recunoască implicarea în organizarea unei „lovituri de stat”.

Alexandr Rjavitin, tânărul evadat din armata transnistreană și presupus a fi răpit la sfârșitul lunii decembrie de forțele de ordine ale regimului separatist din stânga Nistrului, ar fi închis într-un buncăr subteran la Tiraspol și este torturat, scrie într-un articol, citând surse din regiunea transnistreană, jurnalistul Serghei Ilcenko, care a fost și el în trecut deținut politic al regimului separatist.

Ilcenko relatează că, potrivit surselor sale, Alexandr ar fi ținut singur într-o celulă a izolatorului de detenție provizorie de la Tiraspol. Este vorba despre un buncăr la șase metri sub pământ, complet izolat de restul lumii și care are inclusiv camere de investigare, numite de Ilcenko mai degrabă „camere de tortură”.

„În prezent, scrie Serghei Ilcenko, potrivit surselor mele interne, Rjavitin este torturat cu cruzime pentru a depune denunț că a participat la pregătirea unei lovituri de stat armate cu scopul de a schimba puterea în republica moldovenească nistreană. Procesul este coordonat de MGB-ul transnistrean (securitatea locală), care are deja pregătită o listă lungă de alți „participanți la complot”. Însă în procesul de „investigare” s-ar putea să se decidă și eliminarea fizică a lui Alexandr Rjavitin”, mai scrie Serghei Ilcenko.

El susține că administrația de la Tiraspol i-ar reproșa lui Rjavitin nu atât că a evadat din armată, cât faptul că a vorbit public despre tratamentele inumane care există în această structură și astfel ar fi „trădat patria” și ar fi divulgat „secrete de stat”.

Jurnalistul mai susține că, prin inactivitatea în acest caz, dar și în alte cazuri de răpiri de persoane de pe teritoriul Republicii Moldova de către forțele paralimitare de la Tiraspol, autoritățile de la Chişinău devin complice ale acestor crime.

„Nu mai încredere că autoritățile Republicii Moldova îi vor apăra pe Alexandr Rjavitin, iar Asociația Promo-Lex, care se ocupă de acest caz, este interzisă în Transnistria. În această situație singura speranță este mediatizarea cât mai puternică a cazului pentru a pune presiune pe administrația de la Tiraspol”, conchide Serghei Ilcenko.

Vineri avocatul Alexandru Postică, de la Promo-LEX a confirmat, într-un interviu cu Europa Liberă, că tânărul Alexandru Rjavitin a fost reținut de autoritățile transnistrene. „Avem cel puțin confirmarea rudelor că se află în izolatorul de detenție de la Tiraspol, a spus Postică”.

Promo-LEX așteaptă acum să vadă care sunt acuzațiile oficiale aduse tânărului, dar Alexandru Postică este de părere că situația acestuia este „vulnerabilă” inclusiv pentru că într-un documentat al Europei Libere „a povestit cu lux de amănunte tot ce se întâmpla în timpul serviciului militar”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG