Linkuri accesibilitate

UE nu ia în discuție sancționarea fostului jurnalist american primit de Putin


Tucker Carlson a fost tratat ca mare vedetă la Moscova.
Tucker Carlson a fost tratat ca mare vedetă la Moscova.

Uniunea Europeană a dezmințit joi speculațiile privind posibila sancționare a „celebrității media” din SUA Tucker Carlson, care i-a luat un interviu la Moscova președintelui rus Vladimir Putin.

„Pot să spun că în prezent nu sunt discuții în instituțiile UE relevante legate de persoana respectivă”, a spus purtătorul de cuvânt Peter Stano, de la Serviciul de Acțiune Externă UE, citat de Agenția France Presse.

Mai înainte, un europarlamentar belgian spusese că UE ar trebui să-l sancționeze pe Carlson pentru că i-a oferit lui Putin, un om căutat pentru crime de război, ocazia de a-și „face propagandă” în interviu.

Amenințarea sancțiunilor a fost „popularizată” apoi de miliardarul american Elon Musk, care are 171 de milioane de urmăritori pe rețele; el a spus că asemenea pedeapsă ar fi foarte „neplăcută” pentru mulți americani.

Carlson, care a fost concediat de la televiziunea conservatoare americană Fox News, a stârnit o furtună mediatică plecând la Moscova ca să discute cu Putin.

El a fost tratat ca mare vedetă de oamenii Kremlinului, primind însă critici numeroase din partea presei occidentale influente și a unor oficialități din guverne democratice.

Un purtător de cuvânt de la Departamentul de Stat SUA a spus că „chiar nu era nevoie” de un interviu în care Putin să-și explice politicile criminale din Ucraina, și altele.

Carlson, un suporter al lui Donald Trump și critic al conducerii Ucrainei, a spus că a vrut să discute cu liderul rus fiindcă mulți americani „nu știu” de ce a ordonat invadarea Ucrainei, căci presa internațională „nu spune adevărul” în această privință.

El a mai spus că nimeni din presa occidentală, înaintea lui, nu i-a cerut interviu cu Putin, dar a fost contrazis chiar de Kremlin și de multe organizații de presă, ca CNN sau Associated Press, care au făcut asemenea solicitări în trecut.

Kremlinul a explicat că Putin i-a dat interviu tocmai lui Carlson pentru că ar fi un interlocutor deosebit.

Interviul pe care autorul l-a numit „necenzurat” urma să fie publicat după miezul nopții, joi spre vineri (ora Moldovei).

Purtătorul de cuvânt UE Peter Stano a spus în comentariile lui de joi, reproduse de AFP: „Putem bănui deja ce a spus Putin. El este un mincinos cronic, care nu face decât să răspândească minciuni despre operațiunea lui ilegală împotriva poporului ucrainean”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG