Linkuri accesibilitate

UE: Încă 100 de milioane de euro despăgubiri pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina


Comisia Europeană va oferi un nou pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane euro celor cinci țări din „prima linie” ale UE, în încercarea de a atenua presiunea asupra fermierilor lor, afectați de un aflux de produse agricole din Ucraina.

Măsura a fost anunțată miercuri (19 aprilie) în urma deciziilor unilaterale ale Poloniei, Ungariei și Slovaciei de a interzice importul de mărfuri agricole din Ucraina la începutul săptămânii.

În aceeași zi, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a adresat o scrisoare liderilor Poloniei, Ungariei, Slovaciei, României și Bulgariei, în care recunoaște problemele fermierilor din țările respective.

„Ne pregătim acum să oferim un al doilea pachet de sprijin financiar de 100 de milioane de euro și o rată de cofinanțare de 200%, pentru fermierii afectați, ca parte a unei abordări europene comune”, a spus von der Leyen în scrisoare.

Polonia, Bulgaria și România au primit deja un prim ajutor de 56 de milioane de euro la sfârșitul lunii martie.

Potrivit unui înalt oficial al Comisiei Europene, citat de Euractiv, unele state membre s-au plâns la ultimul summit UE că primul pachet nu a fost suficient, adăugând că și fermierii din alte „țări din prima linie” suferă.

„Președintele [Comisiei] a considerat că acele țări care sprijină Ucraina în această situație dificilă nu ar trebui să sufere. Deci, am decis să adoptăm o decizie complementară”, a mai spus înaltul oficial.

Nu este clar cum s a ajuns la cifra de 100 de milioane de euro pentru a compensa fermierii în cel de-al doilea pachet.

Pentru primul pachet, calculul s-a făcut pe baza unor criterii obiective precum presiunea asupra prețurilor locale din cauza ofertei excesive de cereale și semințe oleaginoase, precum și tensiuni în lanțurile logistice din tranzitul crescut al produselor din Ucraina.

Bulgaria interzice temporar importul de cereale ucrainene; România va monitoriza strict tranzitul

Bulgaria a anunțat pe 19 aprilie că va interzice temporar importul de cereale, lapte, carne și alte produse alimentare din Ucraina, urmând exemplul Poloniei, Ungariei și Slovaciei, și ele state UE.

Interdicția, anunțată de ministrul Agriculturii Iavor Ghecev și de ministrul Economiei Nikola Stoianov la o conferință de presă la Sofia, va intra în vigoare pe 24 aprilie și va dura până pe 30 iunie.

Sunt afectate aproape 20 de produse ucrainene și va include grâu, făină de grâu, floarea soarelui, miere, lapte crud și uscat, ouă, carne de pasăre, carne de porc, carne de oaie și capră, vin și alcool etilic.

Bulgaria va permite însă tranzitul mărfurilor din Ucraina destinate țărilor terțe.

Între timp, guvernul Ungariei a anunțat tot pe 19 aprilie că extinde interdicția temporară a importurilor de produse agricole ucrainene pentru a include miere, vin, pâine, zahăr și o gamă largă de produse din carne și legume.

Lista extinsă a fost anunțată într-un decret guvernamental. Inițial Budapesta a interzis numai importul de cereale, semințe oleaginoase și alte câteva produse, la fel ca Polonia și Slovacia.

Fermierii din Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia protestează că cerealele ucrainene – care trebuiau numai să tranziteze țările lor în drum spre alte piețe – au rămas pe loc și parte din ele au fost comercializate, la prețuri mult sub cele oferite de producătorii locali. Prezența masivă de produse agricole ucrainene a redus și cererea.

Toate aceste probleme se fac resimțite și în R. Moldova, unde fermierii cer acum guvernului să negocieze cu UE anumite compensații sau să reducă drastic fluxul de produse agricole ucrainene.

În România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit pe 19 aprilie, prin video link, cu omologul său ucrainean, Mykola Solski, și l-a informat că Bucureștiul va sigila și monitoriza transporturile de cereale ucrainene care tranzitează țara.

Oficialii români vor introduce controale şi la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, dar nu vor interzice deocamdată importurile, a precizat Ministerul Agriculturii.

Cele mai recente date Eurostat arată o inflație alimentară persistentă ridicată în Ungaria, Polonia, Slovacia și Bulgaria – cu mult peste media UE. După cum subliniază Comisia Europeană, importurile de cereale din Ucraina au redus prețurile la agricultură și au compensat deficitele de producție din UE după o vară caldă și uscată. În cazul în care interdicțiile rămân – în special pentru tranzit – și având în vedere incertitudinea cu privire la angajamentul Rusiei față de Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră, prețurile alimentelor globale ar putea crește brusc din nou, afectând consumatorii europeni de pretutindeni, mai ales dacă vremea extremă continuă în 2023.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG