Linkuri accesibilitate

Ucraina afirmă că Rusia a lansat rachete și drone asupra Hersonului omorând două persoane


Ucraina. Herson. Consecințele bombardamentelor (foto: Oleksandr Prokudin, șeful Administrației Militare Regionale)
Ucraina. Herson. Consecințele bombardamentelor (foto: Oleksandr Prokudin, șeful Administrației Militare Regionale)

Oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lansat peste noapte 28 de drone și trei rachete de croazieră, iar 12 persoane au fost rănite de un atac cu drone în orașul central Dnipro.

Între timp, în orașul sudic Herson, bombardamentele rusești de peste fluviul Nipru au omorât cel puțin două persoane, informează oficialii.

Deși mai puțin intense decât alte atacuri din ultimele săptămâni, atacul aerian din 7 ianuarie a fost cel mai recent indiciu că Rusia nu are nicio intenția să evite infrastructura civilă a Ucrainei, lovind cu artileria adesea departe de linia frontului.

Într-o postare pe Telegram, forțele aeriene ucrainene afirmă că apărarea antiaeriană a distrus 21 din cele 28 de drone, care au vizat în principal locații din sudul și estul Ucrainei. „Inamicul își concentrează atacul către teritoriile din prima linie. Regiunile Herson și Dnipropetrovsk au fost atacate de drone”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuri Ihnat, pentru televiziunea ucraineană.
Rusia nu comentat deocamdată atacul.

Atacul a fost de mai mică intensitate decât cel de ieri care a omorât unsprezece persoane după ce armata rusă a atacat cu rachete orașul Pokrovsk din estul Ucrainei din regiunea Donețk, după cum informează guvernatorul părții controlate de Ucraina a regiunii, Vadim Filașkin. Pokrovsk este un oraș situat la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de orașul Donețk. „Rușii au lovit regiunea cu rachete S-300, ucigând 11 persoane și rănind alte opt”, a scris Filașkin pe Telegram.

„Atacuri teroriste”

În discursul său nocturn, președintele Volodimir Zelenski a spus că Rusia va trebui să simtă consecințele fiecărui astfel de atac. „Atacul a vizat blocuri de locuințe și case particulare”, a spus Zelenskiy. „Rusia trebuie să simtă că nicio astfel de lovitură nu va rămâne fără consecințe”.

Informațiile despre atacul și morții din Pokrovsk au venit după ce Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat că au distrus, într-un atac nocturn, un centru de comandă rus de la baza aeriană Saki din Peninsula Crimeea ocupată. „Toate țintele au fost doborâte”, a scris comandantul forțelor aeriene Mikola Oleșciuk pe Telegram, adăugând că Rusia a pierdut „un alt post de comandă în Crimeea”.

Ucraina anunțase pe 5 ianuarie că a efectuat lovituri separate asupra unui post de comandă militar rus și a unei unități militare din Crimeea, provocând „daune grave” sistemului de apărare al Rusiei.

Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare din Sudul Ucrainei, a declarat că, la începutul acestei săptămâni, au avut loc operațiuni de luptă extrem de intense, afectând în mod deosebit operațiunile militare ale Rusiei în Crimeea.

Rusia susținea pe 6 ianuarie că forțele sale au doborât patru rachete ucrainene în Crimeea peste noapte.

În ultimele două săptămâni, Rusia a lansat aproape 300 de rachete și peste 200 de drone asupra unor ținte din Ucraina, încercând să țină sub teroare populația civilă și să submineze moralul ucrainenilor. Pe 29 decembrie, peste 120 de rachete rusești au fost lansate asupra unor orașe din Ucraina, ucigând cel puțin 44 de persoane, dintre care 30 numai la Kiev.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei s-a îmbunătățit considerabil față de lunile care au urmat invaziei în masă a Rusiei din februarie 2022. Cel puțin cinci baterii de rachete Patriot furnizate de Occident, împreună cu sisteme mai mici precum Gepard, de fabricație germană, și SAMP/T, de fabricație franceză, au îmbunătățit, de asemenea, capacitatea Ucrainei de a respinge dronele și rachetele rusești.

Săptămâna trecută, oficiali americani au declarat că Rusia a început să folosească rachete balistice furnizate de Coreea de Nord în cadrul atacurilor sale aeriene asupra siturilor ucrainene.

XS
SM
MD
LG