Linkuri accesibilitate

Turiștii moldoveni revin la obiceiurile pre-pandemice


Date proaspete publicate de Biroului Național de Statistică sugerează că obiceiurile turiștilor moldoveni revin la situația pre-pandemie, adică se face mai mult turism după pauza din 2020 cauzată de restricțiile de călătorie, iar veniturile companiilor din industria turistică au crescut la loc.

În 2021, veniturile agențiilor de turism care vând foi de odihnă în străinătate au ajuns aproape la nivelul lui 2019, după hăul din 2020 când au scăzut de aproape trei ori. Și veniturile firmelor care oferă servicii de turism intern localnicilor și-au revenit aproape în totalitate.

Veniturile firmelor din industria turismului au crescut firește datorită activizării turiștilor în urma anulării, în 2021, a unor restricții de călătorie mai ales pentru cei vaccinați. Numărul turiștilor moldoveni care au mers la odihnă în străinătate a revenit și el aproape la nivelul din 2019. A rămas mic, de patru ori mai mic decât în 2019, numai cel al străinilor care călătoresc în R. Moldova.

Dar ce destinații concrete au ales în 2021 moldovenii care au mers la odihnă în străinătate? Există mari schimbări față de perioada pre-pandemie, iar acestea se pot explica prin restricțiile în vigoare la momentul călătoriei.

Față de perioada pre-pandemie, a scăzut de 10 ori în 2021 numărul de turiști moldoveni care au mers la odihnă în România, iar al celor care au mers la odihnă în Bulgaria, Ucraina și Grecia s-a înjumătățit. A crescut în schimb numărul turiștilor moldoveni care au ales Egiptul, iar al celor cu destinația Turcia a rămas aproape neschimbat.

XS
SM
MD
LG