Linkuri accesibilitate

Transnistria se plânge că se află în pragul unei catastrofe umanitare  


Clădirea Casei Sovietelor de la Tiraspol
Clădirea Casei Sovietelor de la Tiraspol

În regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență în economie până la 1 decembrie, din cauza crizei energetice. Regimul de la Tiraspol acuză Moldovagaz că nu-i livrează cantitățile necesare de gaze naturale, potrivit presei din regiune.

În regiune va fi introdus un regim dur de economisire a curentului și a gazelor naturale, în special în domeniul industrial. Așa-zisul ministru al economiei, Serghei Obolonik, a spus că este pentru prima dată când regiunea se pomenește în situația în care „nu are fizic gaze naturale”.

Obolonik a mai spus, într-o conferință de presă, că Transnistria se află în pragul unei catastrofe umanitare și a anunțat primele măsuri de economisire. Astfel, apa caldă va fi distribuită în regiune conform unui orar, trei ore dimineața, iar troleibuzele vor circula doar în orele de vârf. Cel mai probabil, vor fi prelungite vacanțele elevilor, însă spitalele, grădinițele și blocurile nu vor fi deconectate de la agentul termic.

Tiraspolul afirmă, de asemenea, că nu se vor schimba prețurile la energie pentru consumatorii finali, dar reprezentanții așa-ziselor autorități pregătesc scrisori pe care să le trimită președintelui rus, Vladimir Putin, Dumei de Stat și Gazprom.

Autoritățile separatiste au introdus pentru prima dată stare de urgență în domeniul economic pe 20 octombrie, după ce Gazprom a redus livrările de gaze către R. Moldova.

Săptămâna trecută, la Tiraspol a avut loc o întrevedere în formatul 1+1 cu privire la gestionarea crizei energetice, însă părțile nu au ajuns la un numitor comun. Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, Tiraspolul nu a acceptat propunerea Chișinăului ca autoritățile de pe cele două maluri ale Nistrului să-și coordoneze acțiunile pentru a raționaliza consumul de energie.

XS
SM
MD
LG