Linkuri accesibilitate

Tiraspolul se vrea mediator între Chișinău și Moscova


La Tiraspol
La Tiraspol

Liderul separatist a criticat legea anti-propagandă din R.Moldova și propunerea de a cere compensații pentru prezența militară rusă

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, susține că Transnistria ar putea să joace un rol de mediere în relațiile care în ultimul timp sunt tot mai tensionate între Rusia și Republica Moldova. „Stabilitatea vecinilor este în interesul nostru și asigură securitatea noastră”, a spus Krasnoselski, într-un interviu pentru publicația moscovită Parlamentskaia Gazeta.

Totodată, el criticat Chișinăul pentru adoptarea recentă a așa-numitei legi anti-propagandă, care interzice difuzarea unor programe informative, analitice și militare din Rusia și din alte țări care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră. „Este încă un pas pre tensionarea situației”, a spus Krasnoselski.

Referindu-se la propunerea unor oficialități moldovene de a cere Rusiei compensații pentru prejudiciul adus de prezența militară rusă în Moldova, liderul separatist a spus că propunerea ar fi de natură să „dezghețe conflictul” și că Tiraspolul nu va admite evacuarea trupelor ruse din regiune.

Interviul pentru Parlamentskaia Gazeta a fost acordat în contextul vizitei recente a lui Vadim Krasnoselski la Moscova. În capitala rusă, liderul separatist s-a întâlnit cu ministrul adjunct de externe, Grigori Karasin, cu reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria, vicepremierul Dmitri Rogozin, și cu deputați în Duma de Stat.

Șeful administrației transnistrene le-a spus interlocutorilor săi că Tiraspolul și-ar extinde contactele în organizațiile internaționale, cum ar fi Comisia Europeană și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. „Transnistria este demult de facto independentă, a spus Krasnoselski, iar astăzi sarcina este crearea condițiilor pentru recunoașterea ei internațională”. La Moscova, Krasnoselski s-a întâlnit și cu un grup de avocați ruși, cărora le-a înmânat distincții transnistrene pentru argumentele juridice prezentate de aceștia, în noiembrie 2017, în favoarea recunoașterii internaţionale a autoproclamatei republici transnistrene.

Dmitri Rogozin și Vadim Krasnoselski
Dmitri Rogozin și Vadim Krasnoselski

„Rusia vede că Transnistria este supusă unor presiuni foarte mari din partea Republicii Moldova și a Ucrainei și o va susține în continuare”, au declarat la rândul lor oficiali de la Moscova. Potrivit agenției de știri Novostipmr, vicepremierul rus Dmitri Rogozin i-ar fi promis lui Krasnoselski susținere în acordarea de către Moscova a unor credite regiunii transnistrene „pentru susținerea sectorului real al economiei”, dar și continuarea proiectelor umanitare și culturale pe care Federaţia Rusă le derulează în regiunea transnistreană.

Printre subiectele discutate figurează și facilitarea acordării cetățeniei ruse pentru cetățenii transnistreni, dar și controlul vamal mixt la frontiera moldo-ucraineană.

Agențiile de presă relatează că punctul central al discuțiilor a fost situația creată în procesul de negocieri în formatul 5+2, după ce la sfârșitul anului trecut au fost convenite soluții pentru cinci probleme care creau tensiuni între Chişinău și Tiraspol. Tiraspolul și Moscova au stabilit „un algoritm” de acțiuni comune în procesul de reglementare transnistreană pentru anul 2018, pentru a păstra discuțiile în ceea ce ei consideră a fi „o albie controlabilă și previzibilă și a minimiza consecințele negative”.

Vizita la Moscova a avut loc în contextul în care în acest an președinția în exercițiu a OSCE a trecut la Italia, iar noul reprezentant special pentru reglementarea transnistreană, fostul ministru italian de Externe, Franco Frattini, a declarat că mizează pe un rol pozitiv al Rusiei în reglementarea transnistreană și pe o bună cooperare cu Moscova și cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, subliniind că acesta este un bun prieten de-al său.

Anul trecut președinția în exercițiu a OSCE a fost deținută de Austria. La sfârșitul anului au fost semnate înțelegeri în cinci dintre problemele care au tensionat relația dintre Chişinău și Tiraspol în ultimele decenii – deschiderea podului de la Gura-Bîcului, reglementarea situației fermierilor moldoveni care au terenuri în regiunea transnistreană, activitatea școlilor cu predare în grafia latină, apostilarea diplomelor de studii transnistrene și asigurarea legăturilor telefonice fixe și mobile între cele două maluri ale Nistrului.

Mai mulți experți de la Chișinău au apreciat atunci că aceste acorduri au fost posibile în urma unor înțelegeri din culise ale oligarhilor de la Chişinău și Tiraspol – liderul PD, Vladimir Plahotniuc, și șeful holdingului Sheriff, Victor Gușan.

Chişinăul a declarat că următorul pas ar trebui să fie discutarea subiectelor politice și de securitate, în timp ce Tiraspolul insistă să se pună accent în continuare pe problemele sociale și umanitare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG